Van een onzer correspondenten.

Als Klimaatminister Rob Jetten eenmaal uit het vliegtuig stapt voor deelname aan de klimaattop COP 27 in Egypte, dan pas treedt de Nederlandse klimaatsymboliek echt volledig in werking. Hij en zijn mede delegatieleden zullen zich dan per fiets door de badplaats Sharm El Sheikh bewegen, zo is deze week bevestigd door de Nederlandse ambassadeur Schaapveld die de zaak voorbereidt.

Gedurende de hele klimaattop zal er worden gefietst, ‘bedoeld om het milieu te beschermen.’ En als er van A naar B moet worden gereden en er is geen fiets beschikbaar: dan is er de elektrische auto. Laadpalen worden massaal ingevlogen.

Maar de plannen gaan nog veel verder. De bedoeling is om de badplaats geheel om te toveren tot een ‘groene stad’ met ‘groene zones’ en maar liefst drie ‘zonne-energiecentrales’.

Ambassadeur Schaapveld wil in zijn zelf ontstoken enthousiasme ook nog een fietsmarathon organiseren en is al in overleg met vertegenwoordigers van de Zuidelijke Sinaï om dit mogelijk te maken.

Of de veertigduizend delegatieleden, waaronder 120 staatshoofden, ook zelf aan de marathon deel mogen nemen is nog niet duidelijk. Hoewel de voorbereidingen in volle gang zijn – Egypte heeft inmiddels een hoge IMF-functionaris aangesteld om financieel de zaak te laten marcheren – zijn er zorgen over de verhuur van hotelkamers en appartementen. Volgens schattingen zouden de prijzen in de badplaats kunnen oplopen tot 500 dollar per nacht, wat voor delegaties uit landen met een zwakke economie bezwaarlijk is, zo bleek deze week na protest. De organisatie zelf zegt woekerprijzen van 888 pond per kamer, zoals bij de vorige klimaattop in Glasgow, te willen voorkomen.

Ook de door Poetin veroorzaakte bloedige oorlog in Oekraïne en ongekende humanitaire ramp in Europa, zet de zaak op scherp. De ambassadeur van Oekraïne in Caïro heeft eergisteren Egypte opgeroepen om de bloedige inval in Oekraïne scherp te veroordelen en de neutrale koers ten opzichte van Poetin te verlaten ten faveure van de westerse alliantie van democratieën.

Misschien zou het Nederland sieren om Rusland, en desnoods ook Egypte zelf, uit te sluiten van de geplande fietsmarathon. Als symbolisch gebaar.

***

Bronnen: Egyptindependent.com, Climatechangenews.com, Climatehomenews.com Reuters.com