Heksenwaag Oudewater.

 

 

Van een onzer correspondenten.

Auteur:

Als je je de komende dagen afvraagt ​​waarom het zo bloedheet is, dan heb ik een antwoord voor je. Het komt door rijke mensen. Het komt door al die rijke elites met al hun benzineslurpende voertuigen en roekeloze vakantiegangers. Het is hun schuld dat je zweet.

Deze infantiele claim wordt echt gemaakt, en door zogenaamd serieuze politici. Richard Burgon van Labour, op zijn Instagram-account, wijst zijn ongetwijfeld zweterige handen naar de smerige rijke mensen die ons blijkbaar in deze weerapocalyps doen belanden.

‘Terwijl we worden geconfronteerd met temperaturen van 40 ° C en de allereerste Red Extreme Heat Warning, onthoud dan dat deze klimaatcrisis wordt veroorzaakt door de rijken’,

huilt hij.

Zijn strenge woorden gaan natuurlijk vergezeld van die Met Office-kaart waarop de helft van Groot-Brittannië donkerrood is gekleurd – de helse tint die is gekozen om te illustreren hoe nijpend onze hachelijke situatie zogenaamd is geworden.

Is er nog iemand niet moe van al die groene hysterie tijdens de hittegolf? Het heeft iets middeleeuws. Er zit iets griezeligs premoderns in het idee dat de zondige mensheid hitte en vuur en overstromingen over zichzelf heeft gebracht met zijn goddeloze, overmoed. Wat nu – sprinkhanenplagen als straf voor ons falen om te recyclen?

MET Office.

De losgeslagen eco-vrees over de hittegolf laat zien hoe milieubewustzijn in dit millennium is geworden. Klimaatactivisme gaat steeds minder over het bedenken van praktische oplossingen voor het probleem van vervuiling, maar meer over het demoniseren van de mensheid als een plaag op een planeet, de pokken van Moeder Aarde. Deze mensen zien warm weer echt als een aanklacht tegen de mensheid, en een waarschuwing voor de naderende hittedood van onze wereld die we hebben veroorzaakt met al onze slechte vervuiling en consumptie.

We zijn ‘schuldig als de hel’, riep de milieuredacteur van The Guardian, voor de hele wereld klinkend als een van die gekke predikers die je vroeger op straathoeken zou zien.

Ze zijn er allemaal mee bezig. Caroline Lucas zegt: ‘De klimaatnoodsituatie is hier en nu’. Een waarnemer beschrijft Europa als een ‘continent in brand’ – wat gewoon niet waar is, toch? – en zegt dat het warme weer het bewijs is van ‘de verwoestingen van klimaatverandering’. De woorden ‘hittegolfhel’ duiken overal op, en velen in de opinievormende gremia weten precies wie verantwoordelijk is voor deze hel: ik en jij en alle anderen die het hebben aangedurfd om een ​​modern, technologisch leven te leiden.

Dit is niet de eerste keer dat een weersgebeurtenis wordt afgeschilderd als een hel die de mens zelf heeft gemaakt. Toen het laatste IPCC-rapport vorig jaar werd gepubliceerd, was er veel gepraat over de hel.

‘Als we onze uitstoot niet snel stoppen, zou ons toekomstige klimaat wel eens een soort hel op aarde kunnen worden’,

zei een professor uit Oxford.

En natuurlijk legden we al deze vurige straffen op onszelf ten uitvoer, net zo zeker als Sodom en Gomorra Gods goddelijke vergelding uitnodigden door zo pervers te zijn. We zijn ‘schuldig als de hel’, riep de milieuredacteur van The Guardian, voor de hele wereld klinkend als een van die gekke predikers die je vroeger op straathoeken zou zien.

Als je alles ziet als een teken, als verder bewijs van je eigen apocalyptische geloofssysteem, heb je een probleem.

Naar mijn mening kan er geen beter bewijs zijn dat klimaatveranderingsactivisme een End of Days-cultus is geworden door het feit dat zijn belangrijkste ideologen nu zelfs niet in staat zijn om van warm weer te genieten. Ze voelen de zonnestralen op hun gezicht en het enige waar ze aan kunnen denken is de Armageddon die de moderne massa heeft gecreëerd met hun goedkope vluchten en hun 4X4’s en hun verslaving aan wegwerpmode. Als je alles ziet als een teken, als verder bewijs van je eigen apocalyptische geloofssysteem, heb je een probleem.

Laten we wat perspectief geven. Propagandistische termen als ‘extreem weer’ en ‘Weer van massavernietiging’ zijn bedoeld om de bevolking angst aan te jagen, elke keer dat er zonneschijn of overstromingen zijn. En toch, zoals Bjorn Lomborg opmerkt, is het aantal mensen dat sterft bij klimaatgerelateerde rampen de afgelopen honderd jaar spectaculair gedaald.

In de jaren twintig stierven elk jaar bijna 500.000 mensen door stormen, overstromingen, droogtes en hittegolven. In 2020 stierven slechts 14.000 mensen als gevolg van dergelijke natuurrampen. Dat betekent dat de wereldwijde jaarlijkse sterfgevallen als gevolg van klimaatrampen met 96 procent zijn gedaald. De moderniteit die eco-strijders zo minachten, heeft in feite geholpen om de mensheid te beschermen tegen de gewelddadige grillen van Moeder Natuur. Lomborg wijst er ook op dat in de meeste delen van de wereld het aantal sterfgevallen door koude ’ruim opweegt tegen’ hittesterfte. Dus hoewel de opwarming van de planeet de hittegolven kan doen toenemen, zal het koudegolven verminderen. Wat heel goed zal zijn voor het menselijk leven. Mogen we het nog van de zonnige kant bekijken?

Dit is niet de eerste keer dat extreme weersomstandigheden de schuld krijgen van slechte mensen, of het nu de rijke elites van Richard Burgon zijn of gewoon mensen in het algemeen die hun dieselauto besturen en twee EasyJet-vluchten per jaar nemen. Nee, ook in de Middeleeuwen werd er vaak gezocht naar een zondebok bij een enge klimatologische gebeurtenis.

Zoals de Duitse historicus Wolfgang Behringer heeft gedocumenteerd, werden in de 14e en 15e eeuw ‘onnatuurlijke klimatologische verschijnselen’ vaak toegeschreven aan ‘een grote samenzwering van heksen’. Vooral tijdens de Kleine IJstijd, toen in veel delen van Europa de oogst mislukte, was er een fanatieke heksenjacht. Sommigen in de samenleving ‘hielden de heksen opgesloten’.

Klinkt bekend? Ik hoor zeker echo’s van dat oude, regressieve geloof dat sinistere mensen verantwoordelijk zijn voor raar weer in de huidige poging om hittegolven op de rijken of op mijnbouw of op automobilisten te pinnen. Het milieubewustzijn heeft in pseudowetenschappelijke vorm het eeuwenoude instinct hersteld om de heks of de zondaar te vinden die verantwoordelijk is voor de tegenslagen van de samenleving.

Iedereen moet kalmeren. We zijn veiliger tegen het weer dan ooit. Het is zonnig. Naar buiten gaan. Ga in de schaduw zitten. Neem een ijsje.

***

Bron hier.