De strijd is al in volle gang!

Zoals bekend mengt Clintel zich in wat Milieudefensie zelf de “Klimaatzaak van de Eeuw” noemt. Milieudefensie won in mei 2021 haar rechtszaak tegen Shell. De rechter beval Shell om in 2030 45% CO2 te reduceren, niet alleen in de eigen organisatie maar ook bij de brandstof die consumenten wereldwijd (!) tanken. De zaak werd gevoerd vanuit het algemeen belang. Aangezien Clintel ook opkomt voor het algemeen belang en vindt dat het algemeen belang tot dusver in de zaak veel te nauw gedefinieerd is (namelijk uitsluitend CO2-reductie), willen wij als onafhankelijke derde partij meedoen aan het hoger beroep tussen deze partijen.

Wij hebben onze vordering ingediend bij het hof in Den Haag. Het hof moet beslissen of wij ontvankelijk zijn. Niet geheel tot onze verrassing, maar toch teleurstellend om te zien, hebben zowel Shell als Milieudefensie negatief gereageerd op onze tussenkomst in deze zaak. Vooral de advocaat van Milieudefensie is helemaal losgegaan in een stuk van 18 pagina’s en en passant vraagt Milieudefensie op haar eigen crowdfunding pagina opeens 150 duizend euro extra voor het hoger beroep.

Ondertussen rommelt het in de eigen gelederen van Milieudefensie, lezen we in hun ledenblad. Advocaat en milieujurist Lucas Bergkamp (adviseur van Clintel in deze zaak) analyseert in zijn meest recente artikel messcherp hoe niet alleen Milieudefensie maar de hele klimaatbeweging te werk gaat en hoe ondemocratisch deze beweging in de kern is. Bovendien houdt Milieudefensie al veertig jaar kernenergie tegen met felle campagnes en heeft het daardoor zelf bijgedragen aan de ‘klimaatcrisis’ die het nu zegt te willen bestrijden. Dat is hypocriet en de rekening van alle maatregelen die nu moeten worden genomen komt niet te liggen bij Milieudefensie maar bij de burger en de duizenden mkb-bedrijven die vanwege de hoge energieprijzen het hoofd nu al (bijna) niet meer boven water kunnen houden.

Om ons te kunnen verweren tegen de vele valse aantijgingen van Milieudefensie en Shell zijn wij van plan een zittingsdag aan te vragen. Dat is onze laatste kans om het hof zowel schriftelijk als mondeling ervan te overtuigen dat Clintel ook het recht heeft om op te komen voor het algemeen belang van burgers en bedrijven in Nederland en dat er meer is in de wereld dan CO2 en klimaatverandering.

Voor deze extra zitting (nog voor het hoger beroep goed en wel begonnen is) hebben we uiteraard extra financiering nodig. Zowel Clintel als onze advocaten zullen zich er grondig op moeten voorbereiden, zowel met schriftelijke stukken als het mondelinge pleidooi tijdens de zitting.

Jouw steun is daarbij onontbeerlijk! Clintel krijgt geen enkele steun van de overheid en ook niet van de Postcode Loterij. Hoe kun je ons helpen? Uiteraard met een donatie maar niet alleen dat is belangrijk. We geven een duidelijk signaal af aan het hof als duizenden mensen zich aansluiten bij onze zaak! Dat kan kosteloos. We hebben twee websites ingericht, klimaatzaakvandeeeuw.nl en climatecaseofthecentury.org. Daar kan je je aansluiten bij onze zaak. Je helpt ons ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar zoveel mogelijk mensen waarvan je denkt dat ze deze zaak ook willen steunen.

Bij voorbaat hartelijk dank!
Guus Berkhout & Marcel Crok (oprichters van Clintel)

***