Net Zero-plannen zijn gevaarlijk en worden niet ondersteund door de wetenschap en de wetenschappelijke methode.

Net Zero-initiatieven van regeringen en particuliere organisaties zijn wetenschappelijk ongeldig en zullen leiden tot wereldwijde verarming en hongersnood als ze worden uitgevoerd, volgens een paper gepubliceerd door de CO2-coalitie.

De 46 pagina’s tellende analyse beschrijft hoe de doelstellingen van Net Zero om het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen te elimineren, gebaseerd zijn op analytische methoden die in strijd zijn met de fundamentele principes van de wetenschappelijke methode die meer dan 300 jaar geleden ontstond.

“Betrouwbare wetenschappelijke kennis wordt bepaald door de wetenschappelijke methode, waarbij theoretische voorspellingen worden gevalideerd door waarnemingen of worden verworpen door dit niet te doen”,

zeggen de auteurs van het artikel – twee gerenommeerde natuurkundigen en een geoloog.

‘Overeenstemming met waarnemingen is de maatstaf voor wetenschappelijke waarheid. Wetenschappelijke vooruitgang vindt plaats door het samenspel van theorie en observatie. Theorie verklaart waarnemingen en doet voorspellingen van wat er in de toekomst zal worden waargenomen. Observaties verankeren begrip en verwijderen theorieën die niet werken.”

De studie voorspelt wereldwijde hongersnood als fossiele brandstoffen worden geëlimineerd. De komende decennia loopt de helft van de 8,5 miljard tot 10 miljard mensen in de wereld gevaar die worden gevoed door gewassen die zijn geteeld met meststoffen die zijn afgeleid van fossiele brandstoffen. Een voorbeeld van de mogelijke gevolgen van Net Zero is de economische en sociale ramp van Sri Lanka, die het gebruik van kunstmest en pesticiden gemaakt van fossiele brandstoffen had verboden.

“De recente ervaring in Sri Lanka zorgt voor een rood alarm. De wereld is zojuist getuige geweest van de ineenstorting van de eens zo rijke landbouwsector van Sri Lanka als gevolg van overheidsbeperkingen op minerale mest”.

De studie stelt dat 600 miljoen jaar geologisch bewijs aantoont dat de CO2-niveaus bijna een laagterecord hebben bereikt en dat atmosferische toenames van het gas opwarmingsperioden volgen in plaats van eraan voorafgaan.

“Deze gegevens zijn goed genoeg om het argument te weerleggen dat atmosferische CO2-concentraties het klimaat op aarde beheersen en de theorie dat fossiele brandstoffen en CO2 een catastrofale opwarming van de aarde zullen veroorzaken. Dat zullen ze niet.”

De auteurs van het artikel zijn dr. William Happer, hoogleraar natuurkunde, emeritus, Princeton University; Dr. Richard Lindzen, Alfred P. Sloan emeritus hoogleraar Atmosferische Wetenschappen, Massachusetts Institute of Technology; en Gregory Wrightstone, een geoloog en uitvoerend directeur van de CO2-coalitie.

De studie stelt dat Net Zero-regels en -acties wetenschappelijk ongeldig zijn omdat ze:

  • gegevens verzinnen of weglaten die hun conclusies tegenspreken. Voorstanders van Net Zero melden regelmatig dat extreem weer ernstiger en frequenter is vanwege klimaatverandering, terwijl het bewijs geen toename laat zien – en in sommige gevallen een afname – van dergelijke gebeurtenissen.
  • vertrouwen op computermodellen die niet werken. Een analyse van 102 computermodellen die door voorstanders van Net Zero werden gebruikt, wees uit dat 101 van hen niet overeenkwamen met waarnemingen uit de echte wereld.

“Simpel gezegd, het (computer)model dat essentieel is voor elke Net Zero-regelgeving, actie en de biljoenen dollars die hernieuwbare energiebronnen en elektrische auto’s, vrachtwagens, huisverwarming, apparaten en vele andere producten subsidiëren, werkt niet.”

  • vertrouwen op bevindingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) die regeringsadviezen zijn, geen wetenschap. De studie stelt dat de conclusies van IPCC-wetenschappers die in tegenspraak zijn met het verhaal van de catastrofale opwarming van de aarde door fossiele brandstoffen, door overheidsbureaucraten worden herschreven voor openbare rapporten om het onjuiste narratief van Net Zero-voorstanders te ondersteunen.
  • de buitengewone sociale voordelen van CO2 en fossiele brandstoffen negeren. Kooldioxide, inclusief dat van de verbranding van fossiele brandstoffen, dient als plantaardig voedsel dat de gewasproductie verhoogt en het mogelijk maakt om meer mensen te voeden. CO2, evenals de broeikasgassen methaan en distikstofoxide, helpen de aarde op een temperatuur te houden die bevorderlijk is voor leven; zonder hen zouden mensen lijden. Fossiele brandstoffen zijn zuinige en overvloedige energiebronnen die nodig zijn voor moderne samenlevingen en zijn essentiële grondstoffen voor kunstmest en pesticiden die het leven van miljarden mensen ondersteunen.
  • de desastreuze gevolgen van het terugdringen van fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot tot Net Zero negeren.

“Het kan niet genoeg worden benadrukt dat het uitbannen van fossiele brandstoffen en het implementeren van Net Zero-beleid en -acties de afschaffing betekent van van fossiele brandstoffen afgeleide stikstofmeststoffen en pesticiden die ertoe zullen leiden dat ongeveer de helft van de wereldbevolking niet genoeg te eten heeft.”

  • de wetenschap die aantoont dat er geen risico is op catastrofale opwarming van de aarde veroorzaakt door fossiele brandstoffen en CO2 verwerpen.

“We zijn niet op de hoogte van enige betrouwbare wetenschap die de theorie van de National Climate Assessment of die van anderen ondersteunt dat fossiele brandstoffen en CO2 een catastrofale opwarming van de aarde zullen veroorzaken. We hebben al tientallen jaren uitgebreid over deze kwestie geschreven.”

De in Arlington gevestigde CO2-coalitie is een non-profitorganisatie van meer dan 100 wetenschappers en onderzoekers die zich bezighouden met het voorlichten van het publiek en beleidsmakers over de voordelen van kooldioxide en over de rol van het gas in de klimaatdynamiek.

U kunt hier Challenging Net Zero with Science downloaden.

Challenging Net Zero with Science: Lindzen-Happer-CO2 Coalition Paper Released – CO2 Coalition

***