Foto: Shutterstock.

Door Tilak Doshi (Forbes).

Het gebruik van veel verguisde fossiele brandstoffen in ontwikkelingslanden die geen plannen hebben om “terug naar de grotten te gaan” zal de komende decennia blijven toenemen. Ondanks de inspanningen van het Westen om zichzelf als moreel hoogstaand te presenteren, is het hoogst onwaarschijnlijk dat COP 28 deze houding zal veranderen.

Iets meer dan twee jaar geleden schreef ik op COP 26 (de jaarlijkse “Conferentie van de Partijen” bij het Raamverdrag van de VN inzake Klimaatverandering) in Glasgow over het koolstofimperialisme dat vertegenwoordigers van de VS, de EU en hun bondgenoten uit de geïndustrialiseerde landen vertellen mondiale regeringen dat ze het Zuiden, dat meer dan 80% van de wereldbevolking vertegenwoordigt, moeten opleggen. De toespraken van de westerse leiders op de COP 26 (hier, en hier en hier) kunnen als volgt worden geparafraseerd:

“Je moet fossiele brandstoffen opgeven, anders zal de planeet samen met ons allemaal gedoemd zijn. Wij beloven u geld om u te helpen. Er is meer, dat beloven we. En er zijn nieuwe energietechnologieën die ons kunnen helpen onze doelstellingen van het koolstofvrij maken en een netto nuluitstoot in 2050 te bereiken. Zonne- en windenergie, elektrische voertuigen, groene waterstof en koolstofafvang en -opslag bieden uitstekende kansen voor nieuwe banen en economische groei. Maar stop nieuwe kolencentrales onmiddellijk en stop zo snel mogelijk met het olie- en gasverbruik. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”

Twee jaar later, tijdens de COP 28 in Dubai, is de boodschap van de westerse leiders die fossiele brandstoffen demoniseren niet veranderd. Wat echter is veranderd, is de scherpe reactie van overheidsfunctionarissen die geen deel uitmaken van de klimaatevangelisatiegroep van westerse landen die de wereld willen afwenden van fossiele brandstoffen. Als de confrontatie tussen de geïndustrialiseerde landen en de ontwikkelingslanden duidelijk is geworden in de afgelopen jaren van internationale klimaatonderhandelingen, is deze op de COP28 tot een hoogtepunt gekomen. Net als bij eerdere COP’s zullen we aan het einde van de top in Dubai groots klinkende communiqués zien over beleidsverplichtingen en emissiedoelstellingen van de lidstaten. Wie de daadwerkelijke uitvoering van de verschillende plannen de komende maanden en jaren volgt, zal echter waarschijnlijk teleurgesteld zijn.

Het alarmistische refrein …

In een interview met AFP vóór de start van de conferentie vorige week riep secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, op tot een volledige uitfasering van fossiele brandstoffen. Hij schuwt overdrijving niet en waarschuwde voor een “totale catastrofe” die de mensheid op haar huidige koers te wachten staat. Tijdens zijn toespraak op de conferentie in Dubai zei hij:

“We kunnen een brandende planeet niet redden met een brandslang op fossiele brandstoffen. We moeten een rechtvaardige, evenwichtige transitie naar hernieuwbare energie versnellen. De wetenschap is duidelijk: de grens van 1,5 graad is alleen mogelijk als we definitief stoppen met het verbranden van alle fossiele brandstoffen. Niet verminderen. Niet verminderen. Uitfaseren – met een duidelijk tijdpad dat is afgestemd op de limiet van 1,5 graad.”

Hij zei tegen de COP28-afgevaardigden:

“We ervaren een ineenstorting van het klimaat in realtime.”

Fatih Birol, uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap, zei bij de lancering van een spraakmakend rapport uit 2021:

“Als regeringen de klimaatcrisis serieus nemen, mogen er vanaf nu geen nieuwe investeringen in olie, gas en steenkool meer plaatsvinden. om te beginnen dit jaar.”

In een ander rapport, kort voor de conferentie in Dubai gepubliceerd, stelt Birol:

“De industrie staat daarom voor een beslissing – een moment van de waarheid – over haar inzet voor de transitie naar schone energie. Tot nu toe is hun inzet minimaal geweest: minder dan 1% van de mondiale investeringen in schone energie is afkomstig van olie- en gasbedrijven … Elk onderdeel van de industrie moet reageren.”

Volgens het rapport levert de olie- en gassector een belangrijke bijdrage tegen de uitstoot van broeikasgassen – moet zo snel mogelijk handelen. Stop met “business as usual” als de wereld nog ergere extreme weersomstandigheden wil vermijden die worden veroorzaakt door door de mens veroorzaakte klimaatverandering. […]

… En de pragmatici reageren

In mijn eerdere artikelen over de COP26 en COP27 sprak ik over een ‘dreigende krachtmeting’ tussen de vertegenwoordigers van de ontwikkelde westerse landen en die van het Mondiale Zuiden, dat wil zeggen de minder ontwikkelde landen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en het Midden-Oosten. Het was al duidelijk op de laatste VN-klimaattop, maar het duidelijkst werd het gevoeld tijdens de COP 28. Misschien was dat onvermijdelijk, aangezien de top plaatsvond in Dubai, in het hart van de meest productieve olie- en gasproducerende regio ter wereld.

Al Jaber.

Dr. Sultan Al Jaber, voorzitter van de COP28-klimaattop en algemeen directeur van de Abu Dhabi National Oil Company, reageerde in duidelijke bewoordingen op vragen van Mary Robinson, een voormalig speciaal VN-gezant voor klimaatverandering:

“Er is geen wetenschap en geen scenario dat zegt dat het geleidelijk afschaffen van het gebruik van fossiele brandstoffen het mogelijk maakt om 1,5°C te bereiken.”

Hij zei verder in een privé-interview:

“Jullie roepen op tot een geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen… een uitfasering van fossiele brandstoffen die duurzame sociaal-economische ontwikkeling mogelijk maakt, tenzij je de wereld terug naar de grotten wilt brengen.”

De opmerkingen van Al Jaber werden herhaald door de Saoedische minister van Energie Prins Abdulaziz bin Salman, die tegen Bloomberg zei dat ’s werelds grootste olie-exporteur niet zou instemmen met de westerse eisen om fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen. “Absoluut niet”, zei hij in een interview in Riyad,

“en ik verzeker u dat geen enkele persoon – ik heb het over de regeringen – erin gelooft … Als zij geloven dat dit de kwestie is van de hoogste morele gezag, fantastisch. Dat zouden ze zelf moeten doen. En we zullen zien hoeveel ze kunnen leveren.”

Tilak Doshi.

De confrontatie tussen de leiders van de VS en de EU, aan de ene kant, die het gebruik van fossiele brandstoffen wereldwijd willen uitfaseren, en aan de andere kant, twee leidende oliemannen uit het Midden-Oosten die het daar niet mee eens zijn, is indicatief voor de inherente spanningen tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden. Het standpunt van de Indiase minister van Energie R.K. Singh, die de derde grootste energieverbruiker ter wereld vertegenwoordigt, is ondubbelzinnig. Hij verklaarde op 6 november:

“COP28 zal landen onder druk zetten om het steenkoolverbruik te verminderen. Dat zullen we niet doen… we zullen geen concessies doen aan de beschikbaarheid van energie voor onze groei, ook al betekent dit het creëren van extra capaciteit op basis van steenkool.”

Bron hier

***