Manfred Weber. Foto Shutterstock.

Door Marleen Roelofs (vanuit Italië).

Afgelopen week werd in de Volkskrant Manfred Weber geïnterviewd door Marc Peeperkorn. Manfred Weber is de voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), waar ook de christendemocratische voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, toe behoort. Het is een stevig interview, dat hier te lezen is. De openingszin is:

“Het is oorlog tussen de Europese christendemocraten en Frans Timmermans”.

Kijk je een jaar terug naar het congres van de Europese Volkspartij in Rotterdam, dan zie je daar Weber de bezoekers toespreken met naast zich Ursula von der Leyen als een belangrijke bondgenoot. Op de vraag of Timmermans gestopt moet worden, antwoordt Weber:

nu zitten we met de grootste oorlog sinds 1945 aan onze buitengrens. Inflatie is de grootste zorg van de burger en die inflatie wordt aangejaagd door hoge voedselprijzen, niet langer door dure energie. Daarom zeggen wij ‘nee’ tegen alle wetten die leiden tot minder voedselproductie in Europa en daardoor hogere prijzen. Hoe kunnen we de wereld voeden als we minder produceren? We hebben afgelopen jaren al veel gedaan tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Dit is het verkeerde voorstel op het verkeerde moment: weg ermee!’

en dan nog:

Voedselprijzen zijn het probleem voor de burger, niet biodiversiteit.

Hij licht toe dat hij niet het idee heeft dat de Commissie zich realiseert dat we in een nieuwe wereld leven. Hij herhaalt dat Timmermans boos wordt en zijn tegenstanders wegzet als populisten.

Dit interview heeft heel wat stof doen opwaaien in columns en artikelen in de kranten over Christendemocraten en over klimaat tot aan de begrafenis van Berlusconi toe.

Dolf Jansen beklaagt zich in zijn rubriek bij de radio dat Weber iedereen angst aanjaagt door van voedseltekorten te spreken. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet: klimaatactivisten zijn verschrikkelijk bang dat we allemaal doodgaan als gevolg van klimaatverandering, waarbij de ambulances voortdurend met sirenes door de straten rijden, als we de twee extreme activisten die zich een paar dagen geleden in Zweden vastplakten aan een schilderij van Monet, moeten geloven.

Opvallend overigens hoeveel artikelen daarover geschreven werden hier in Italië, terwijl er in Nederland nauwelijks aandacht aan geschonken is, of om geen inkt te verspillen aan het zoveelste incident, of uit collectieve schaamte omdat dit activisme niet door de bevolking gesteund wordt. In Italië is het zeker de afschuw voor dit barbaarse gedrag dat het aantal artikelen bepaald heeft. Waarschijnlijk ook omdat het land een groot openluchtmuseum is.

Weber is erg gedetermineerd en je vraagt je af of Ursula von der Leyen inderdaad niet ook genoeg heeft van de doorzagende Timmermans en daarom de vastberaden Weber alleen maar steunt.

Merel van Vroonhoven brengt in haar column in de Volkskrant nog eens de getallen naar voren uit een 655 pagina’s tellend effectrapportage: de opbrengsten van de wet in kwestie zouden veel groter zijn dan de kosten, terwijl nietsdoen 1.700 miljard zou kosten. Wat door Weber zonder onderbouwing weggezet zou zijn als ’tekortschietend’. Wellicht zijn de kosten van voedseltekorten niet meegerekend omdat die immers ontkend worden door Timmermans. Een leuke column, waar zeker velen mee in zullen stemmen.

Weber is gemerkt en opgemerkt. Zo is hij ook aanwezig geweest op de begrafenis van Berlusconi en wordt hij ervan verdacht een politiek flirt aan te gaan met de Italiaanse premier Giorgia Meloni die, volgens Ine Roox in de NRC, nog steeds te boek staat als fascistisch. Hij ligt dus onder vuur.

Marleen Roelofs.

De wet is uiteindelijk aangenomen met hetzelfde aantal stemmen voor als tegen. Martin Sommer schrijft droog in de Volkskrant over de wetenschap als leidraad voor het leven en neemt nota van het feit dat bij kritiek op klimaatbeleid het niet meer gewenst is te spreken van slechte internationale afspraken, irrationeel beleid of het wel of niet opwegen van kosten tegen baten nu de apocalyps nadert. Hopelijk begrijpt de moedige Weber deze ironie en gaat hij vastberaden voort.

***

Verder lezen

Interview https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/manfred-weber-is-vastbesloten-de-natuurherstelwet-op-te-blazen-wat-denkt-timmermans-wel-niet~b4c383b9/

Dolf Jansen: Dolf Jansen over Manfred Weber en de Green Deal | NPO Radio 1

Verf op schilderij Monet. https://nos.nl/video/2479095-verf-op-schilderij

Column Merel van Vroonhoven: https://www.volkskrant.nl/columns-van-de-dag/dat-het-cda-van-hoekstra-steevast-zijn-christelijke-ziel-aan-de-duivel-verkoopt-deert-blijkbaar-niet~b6f278dd/

Weber bij begrafenis Berlusconi, artikel NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/06/17/zonder-berlusconi-zit-meloni-nog-steviger-in-het-zadel-a4167438

Column Martin Sommer: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/wetenschap-vertelt-niet-hoe-wij-moeten-leven-zelfs-niet-klimaatwetenschap~bbfbf796/

***