Door Wilfried Eckl-Dorna.

Offshore windpark Siemens Energy AG heeft een strategische herziening van zijn windenergieactiviteiten gelanceerd, aangezien problemen met zijn turbines naar verwachting een nettoverlies van € 4,5 miljard ($ 5 miljard) zullen veroorzaken in een van de grootste debacles van industrieel Duitsland.

De aandelen daalden maar liefst 5,1% nadat het bedrijf het verlies bekendmaakte, dat volgt op herhaalde tegenslagen voor de Duitse fabrikant om grip te krijgen op kwaliteitsgebreken.

Eerder verwachtte het bedrijf een nettoverlies van ongeveer € 1 miljard in het jaar tot en met september.

“Het was een zeer veeleisend kwartaal”, zei Chief Executive Officer Christian Bruch maandag in een interview met Bloomberg Television.

Het bedrijf herziet nu verschillende elementen in zijn windactiviteiten, voegde hij eraan toe, aangezien de problemen “ons pad naar winstgevendheid vertragen” voor de divisie.

De aankondiging markeert de eerste update van Siemens Energy nadat het in juni zijn jaarlijkse winstverwachting had geschrapt.

Destijds daalden de aandelen met een record nadat het bedrijf zei dat technische problemen met onshore turbines van zijn Spaanse dochteronderneming Siemens Gamesa meer dan € 1 miljard zouden kunnen kosten om op te lossen.

De aandelen zijn meer dan 30% lager gebleven dan vóór de bekendmaking, die volgt op een aantal problemen bij het oplossen van problemen met de turbines.

Maandag zei Siemens Energy dat het € 1,6 miljard aan reparatiekosten verwacht om gebreken in de onshore-turbines van Gamesa te verhelpen. Kwaliteitsproblemen kunnen optreden in “bepaalde rotorbladen en hoofdlagers in de 4.X- en 5.X-platforms”, aldus een verklaring.

Een beperkt aantal onshore turbines wordt getroffen, die nog kunnen worden geëxploiteerd. Het grootste deel van de reparatiekosten wordt verwacht in de komende twee boekjaren.

Daarnaast beschreef het bedrijf problemen in zijn offshore-activiteiten, waar hogere productkosten en ramp-up-uitdagingen kosten opleverden van € 600 miljoen tijdens het fiscale derde kwartaal tot en met juni.

Door de hogere uitgaven maakt Siemens Energy verlies op bepaalde contracten als klanten de levering aannemen.

Toegevoegd aan het verwachte jaarlijkse nettoverlies is een afschrijving van € 700 miljoen aan uitgestelde belastingvorderingen gedurende het fiscale jaar tot en met september. Ondanks de extra kosten heeft Siemens Energy geldmiddelen en kasequivalenten van ongeveer € 4,3 miljard.

Wilfried Eckl-Dorna.

Om de gevolgen van de kwaliteitsproblemen bij Gamesa in te dammen, probeert Siemens Energy de levering van nieuwe windturbines van zijn onrustige 5.X-platform met maar liefst zeven maanden uit te stellen, zeggen mensen die bekend zijn met de kwestie.

Het bedrijf zal tijdens een investeerdersdag in november details geven over zijn windbedrijfsevaluatie.

Terwijl de windturbineproblemen bij Gamesa van invloed zijn op de winst en vooruitzichten, stegen de omzet en winst in de gasturbine- en netwerktechnologiesegmenten van het bedrijf.

***

Bron hier.

***