Diederik Samsom. Foto: Shutterstock.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Nu de verkiezingen in aantocht zijn krijgen spreekbeurten extra politieke lading. Zo zal Diederik Samsom, de rechterhand van Frans Timmermans, op 6 september spreken op de TU Eindhoven. Ook deze universiteit is geheel in de ban van klimaatalarmisme en benadrukt, waar het maar kan, het cruciale belang van duurzaamheid.

Alsof het om een religieuze eredienst gaat wordt er een speciale ‘toekomststoel’ meegetroond die een plaats krijgt in de vergaderzaal op de TUE: De eeuwige lege Chair of the Future zal ons voortdurend wakker schudden hoe belangrijk duurzaamheid wel niet is en hoe waakzaam we moeten zijn om de planeet te redden.

Wat kunnen we van Samsom verwachten, met de verkiezingen in aantocht? De politicus en EU-topambtenaar geeft al iets prijs op de uitnodiging. Hij wil niemand achterlaten in de energietransitie, onder het motto: ‘Leave no one behind.’ De rechtvaardige verdeling van de energiekosten zal er volgens hem moeten komen, anders is de energietransitie wat hem betreft ten dode opgeschreven. En dat zal heel moeilijk worden, niet alleen hier te lande, maar ook in Europa, waar de inkomensverschillen tussen landen nog veel groter zijn.

Maar we moeten het juk dragen!

Elke wijk, elke straat, elk huis zal worden veroverd door de groen-rode energietransitie.

De zwaar krakende energietransitie, die al bol staat van subsidie, wordt zo ook nog inzet van inkomenspolitiek, waarbij de ene burger het ontstane gat moet dichten voor de andere: klimaatrechtvaardigheid heet dat.

De plotselinge heffingen op stroom van zonnepanelen bij Vandebron deze week, zijn een voorbode. Zie hier.

Onlangs nog zette Samsom op een symposium met volle overtuiging de groene energietransitie kracht bij door te beweren dat voor 2030 het haalbaar is – ‘a staggering challenge’ – dat Europa 2000 vierkante kilometer zonnepanelen er extra bij heeft: boven op de bestaande plannen. Elke dag moeten er 25.000 zonnepanelen worden geplaatst. En dat kan volgens Samsom gemakkelijk: er worden in Europa volgens zijn berekening ook elke dag 25.000 keukens geplaatst in woningen.

Jan van Friesland.

Via een dwingende Europese reguleringsaanpak wil Samsom ook korte metten maken met de energie-labels. Er is te lang gedraald met mooie woorden. Vanaf, zeg 2026, zal er geen huis meer zijn in Europa met het label F of G. Zo’n huis zal er niet meer zijn. Elke wijk, elke straat, elk huis zal worden veroverd door de groen-rode energietransitie.

Samsom:

‘We gaan door in Europa tot elk huis een A label heeft.’

De lange mars van Timmermans en de zijnen kan beginnen.

***