Afbeelding: Shutterstock.

Door Samuel Furfari.

Terwijl de BRICS-landen zijn uitgebreid met zes nieuwe leden, hebben economische commentatoren zich geconcentreerd op de rol van valuta. Dit is begrijpelijk. Maar we mogen de macht van de BRICS+ niet uit het oog verliezen, die voortkomt uit hun controle over de olie- en gasreserves. Deze landen maken zich ook zorgen over hun eigen economische groei en die van hun klanten in het Zuiden, dus de COP28 van komende november begint nu al een mislukking te worden voor de anti-groeiagenda van de EU.

Meer BRICS… meer invloed

De BRICS-landengroep heeft besloten uit te breiden: Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zullen zich op 1 januari 2024 bij de oprichters Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika voegen. De andere kandidaat-landen zullen wachten om lid te worden, want deze landenclub trekt veel mensen. Sommige ‘politieke’ onderzoekers spotten ermee, en voerden met name aan dat er enorme verschillen bestaan ​​tussen de landen van wat ik de BRICS+ zal noemen. Zijn er geen enorme verschillen in de EU, bijvoorbeeld tussen de economieën van Duitsland en Cyprus? Er is immers geen sprake van een unie of instituties tussen de BRICS-landen, zoals in de EU wel het geval is.

De BRICS+ zijn een informele groepering, net als de G7 en de G20. Deze groepen zijn ontstaan ​​omdat formele multilaterale samenwerking, gesublimeerd in de Verenigde Naties, ineffectief, onnodig en kostbaar is geworden. De strategische concurrentie tussen de grote mogendheden groeit en kan niet langer worden gereduceerd tot de grote VN-convoluties en verloren gaan in agentschappen of organen zoals de COP’s, die hun onmacht voldoende hebben aangetoond.

Deze elf landen hebben op wereldschaal een aanzienlijk gewicht. Ze zijn goed voor 36% van de landmassa van de wereld, vergeleken met 16% van de G7. Met 45% van de wereldbevolking zijn ze bijna vijf keer zo bevolkt als de G7. In economische termen zijn de BRICS+ ook groter dan de G7 (37% van het mondiale bbp vergeleken met 30% van de G7). Qua voedsel zijn ze ook beter af dan de G7: ze produceren bijna de helft van de tarwe en 55% van de rijst. Brazilië, India en Argentinië behoren tot de top vijf van rundvleesexporterende landen. Ze zijn ook dominant in de staal- en aluminiumproductie. Staal, dat zo essentieel is voor de bouw- en auto-industrie, wordt voor 70% geproduceerd in de BRIC+-landen, waaronder vijf van de elf grootste producenten ter wereld. Aluminium, een essentieel metaal voor het moderne leven, vooral in de mobiliteitssector, is voor bijna 80% in handen van deze groep landen. We zullen later zien hoe belangrijk ze zijn in termen van energie, maar het is de moeite waard eraan te denken dat er zonder steenkool geen staalproductie is en zonder elektriciteit geen aluminiumproductie. Het is niet verrassend dat energie van strategisch belang is voor deze consumentenreuzen.

Het is duidelijk dat China in bijna al deze vergelijkingen de zwaargewichten is. De meeste economen, zowel binnen als buiten China, verwachten dat de Chinese economie met 5% per jaar zal groeien. Deze groeicyclus is door de jaren heen indrukwekkend geweest, maar we zien een verschuiving in het tempo die zorgwekkend zou kunnen zijn als deze wordt bevestigd. De problemen waarmee de Chinese economie wordt geconfronteerd, zijn politiek en systemisch. De Chinese economie heeft het moeilijk omdat de autoritaire demonen haar inhalen en de particuliere sector verlammen. Deze mogelijke afname van de invloed van China zal het interne evenwicht van de BRICS+ aantasten, wat de andere leden van de groep niet zal mishagen, maar het overheersende en groeiende gewicht van deze groepering niet in twijfel zal trekken, omdat China op de een of andere manier niet zal instorten.

 

Genoeg van de Verenigde Naties

De BRICS komen bijeen op het hoogste leiderschapsniveau om het wederzijdse vertrouwen verder te consolideren en te versterken, teneinde de belangrijkste strategische richtingen van de wereld te beïnvloeden. Het is duidelijk dat deze groep het verschil wil maken met de G7, de belangrijkste leiders van de OESO-landen (en de NAVO, met uitzondering van Japan en Australië). Hoe kunnen we de BRICS inderdaad niet zien als een alter ego van de OESO, die de dominantie van de Verenigde Staten niet langer accepteert? De oorlog in Oekraïne heeft deze oppositie zo op de voorgrond gebracht dat Vladimir Poetin vanwege de door het Westen opgelegde sancties niet naar Johannesburg kon reizen en via videoconferentie moest deelnemen. Volgend jaar zal hij wraak nemen wanneer de BRICS bijeenkomen in Moskou.

Maar de bruggen zijn niet volledig verbrand, want buiten de bilaterale betrekkingen, die grotendeels intact blijven, biedt de G20 een kans voor de BRICS+ en de G7 om met elkaar te praten. Argentinië, Brazilië, China, Rusland, India en Saoedi-Arabië zijn lid van deze twee informele groepen, en laatstgenoemde zal gastheer zijn van de jaarlijkse G20-bijeenkomst op 9 en 10 september.

Nieuwe geopolitiek

Westerse media speculeren vaak over de vraag of China de yuan wil introduceren om te concurreren met de dollar, of dat de BRICS een gemeenschappelijke munt willen hebben. De toestand van de Chinese munteenheid brengt deze hypothese in diskrediet. In feite is het een afleiding omdat het niet het echte probleem is.

Het wordt steeds duidelijker dat de geopolitieke kaarten opnieuw worden geschud. De opkomst van de ‘werkplaats van de wereld’ – China – en het ‘kantoor van de wereld’ – India – dankzij de enorme vuurkracht van een bevolking die eindelijk is opgeleid en niet langer afhankelijk is van zelfvoorzienende landbouw, wekt de belangstelling van wat heet nu het ‘Global South’. Dit neologisme verwijst naar landen die zijn beschreven als ‘opkomend’, ‘ontwikkelend’ of zelfs ‘minder ontwikkeld of onderontwikkeld’. De meerderheid van deze landen bevindt zich in het mondiale zuiden, voornamelijk in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Deze landen, hun leiders, hun bevolking en vooral hun jongeren, die dankzij internet de realiteit van de rijke wereld ontdekken, willen alleen maar goed leven, net als de G7-landen. Hiervoor is slechts één voorwaarde: economische groei. China laat zien dat economische groei zelfs in een dictatuur mogelijk is. Het gevolg van de economische groei is de groei van het energieverbruik, omdat het fysieke concept van werk precies hetzelfde is als dat van energie. Zonder energie kan er geen werk zijn, en zonder werk kan er geen economische groei zijn en dus ook geen sociale ontwikkeling.

De opkomst van India

In tegenstelling tot de mislukte Russische maanlanding op 19 augustus bevestigt de succesvolle landing van de Indiase maanlander nabij de zuidpool van de maan op 23 augustus India’s beheersing van de ruimtetechnologie. Dit geeft India het recht om te beweren een leidende macht te zijn. Van de vier landen die met succes op de maan zijn geland, zijn er drie BRICS-leden (China en Rusland vóór India). Het succes van de maanlanding Chandrayaan-3 bevestigt de plaats van India in de Artemis-overeenkomst, het multilaterale initiatief onder leiding van de Amerikaanse NASA om tegen 2025 mensen naar de maan te sturen.

Een ander gebied waarop India heeft verrast is de buitengewone vooruitgang die het land heeft geboekt bij het elektrificeren van het land, een sleutelparameter van de welvaart. Miljoenen Indiërs leden onder een achtergebleven economische ontwikkeling, wat negatieve gevolgen had voor de gezondheidszorg en de levenskwaliteit. Door slechte verlichting konden mensen in het donker niet werken, en een gebrek aan waterpompen beperkte het gebruik van moderne toiletten. Sinds 2000 zijn opeenvolgende regeringen vastbesloten een einde te maken aan deze energiearmoede, die zich vooral manifesteert in het gebrek aan elektriciteit. Tegenwoordig is 99% van de Indiërs aangesloten op het elektriciteitsnet, ook al is de bevolking gegroeid van 926 miljoen in 1993 naar 1.428 miljoen vandaag. Dertig jaar geleden was dat nog maar 50%. Hoe is dit mogelijk geweest? Het was het massale gebruik van steenkool dat deze elektriciteitsrevolutie mogelijk maakte. Dertig jaar geleden verbruikte India 5,36 exajoule (EJ) steenkool, vergeleken met 20,09 EJ vandaag. Vijfenzeventig procent van de elektriciteit in India wordt opgewekt door steenkool, waarover in de EU zo veel wordt verguisd. Er kan geen economisch wonder plaatsvinden zonder overvloedige en goedkope energie, zoals China heeft laten zien.

Het is duidelijk dat de Indiase autoriteiten, in tegenstelling tot Brussel-Straatsburg, niet geobsedeerd zijn door het terugdringen van de CO₂-uitstoot. Dat is de reden waarom India, samen met China, zich verzette tegen de opname in de Glasgow COP26-conclusies van de noodzaak om het steenkoolverbruik te verminderen.

Op 25 augustus riep de Indiase minister van Elektriciteit en Nieuwe en Hernieuwbare Energie, Shri R.K. Singh, op tot een verandering in het discours en de discussie over de mondiale klimaatverandering, waarbij de focus verlegde van de totale uitstoot naar de uitstoot per hoofd van de bevolking in elk land. Op de website van het Ministerie van Energie is zijn oproep duidelijk:

‘De uitstoot per hoofd van de bevolking van India bedraagt ​​een derde van het mondiale gemiddelde, een van de laagste ter wereld; Desondanks hebben de ontwikkelde landen tot voor kort grote landen als India daartoe onder druk gezet.’

Shri Singh.

Shri Singh leverde de genadeslag door te verklaren dat

‘de woningvoorraad van de ontwikkelingslanden zich zal vermenigvuldigen naarmate wij groeien; We zullen meer cement, staal en aluminium nodig hebben om deze gebouwen en fabrieken te bouwen. Dit zal leiden tot een toename van de uitstoot. We moeten dus ontwikkelen [om te mogen ontwikkelen].’

COP28 met hoog risico

Het Mondiale Zuiden heeft begrepen dat als het zich wil ontwikkelen, het dat moet doen door fossiele brandstoffen te consumeren en daarmee CO₂ uit te stoten. De Verenigde Arabische Emiraten – een nieuw lid van BRICS+ – hebben ervoor gekozen de kleur zwart in hun vlag op te nemen als herinnering dat hun welvaart te danken is aan het zwarte goud. EP-leden hebben de emir van de Verenigde Arabische Emiraten gevraagd om Sultan Al Jabal te ontheffen van het presidentschap van de COP 28, die in november 2023 in Dubai zal plaatsvinden, omdat  de ultieme zonde  hij de president is van ADNOC, het bedrijf dat de productie van koolwaterstoffen.

Lid van de Federale Raad, Ali bin Rashid al-Nuaimi, aarzelde niet om deze lessen te bekritiseren: Europese wetgeving,

‘pleit voor internationale interventie in een soeverein besluit’ – de laatste poging in een lange reeks van westerse pogingen om hun wil op te leggen aan mondiale regeringen in het Mondiale Zuiden. voor nationaal politiek gewin.’

Met 46% van de wereldconsumptie zijn de BRICS+ grote energieverbruikers: 35% van de mondiale olie, 36% van het aardgas en 72% van de steenkool. Zij bezitten 42% van de oliereserves, 50% van de gasreserves en zelfs 40% van de steenkoolreserves. Hun energietoekomst is dus veilig, wat duidelijk niet het geval is voor de EU, die op dit gebied geïsoleerd is omdat haar bevoorrechte bondgenoot, de Verenigde Staten, haar energietoekomst ook veilig heeft gesteld dankzij schalieolie en -gas. Er is hier niet genoeg ruimte om de klap te benadrukken van de toetreding van Iran tot deze groep, in een tijd waarin het land nog steeds openlijk wordt bekritiseerd door de VS en, tot op zekere hoogte, de Europese Unie. Met respectievelijk 9% en 17% van de olie- en gasreserves in de wereld hebben de BRICS+ een aanzienlijk deel van hun koolwaterstofbehoeften veiliggesteld.

De ondergang van de EU

De BRICS+ zijn niet alleen grote consumenten, zoals we hebben gezien, maar ze hebben ook klanten nodig om hun groei te verzekeren. Het Mondiale Zuiden wil niet consumeren omwille van de consumptie, zoals sommige G7-landen doen, maar uit de behoefte om uit de armoede te komen of zelfs de emigratie te beperken, die, als deze zou voortduren, schadelijke gevolgen zou hebben voor de Afrikaanse landen. De BRICS+ en het Mondiale Zuiden zijn daarom objectieve bondgenoten voor economische groei en zullen daarom meer energie verbruiken. Gegeven het feit dat, na vijftig jaar onderzoek en promotie, wind- en zonne-energie slechts 3% van de primaire energievraag wereldwijd en in de EU voor hun rekening nemen, zal de vraag naar conventionele energie (fossiele brandstoffen, kernenergie en waterkracht) alleen maar toenemen.

Ondertussen is in de EU, die de grote verliezer is in deze BRICS-ontwikkeling, het kooldioxidevrij maken de bestaansreden. Maar omdat het utopisch is, moet het zijn toevlucht nemen tot economische en demografische achteruitgang. Is het omdat het land weet dat zijn energietoekomst niet groen maar donker somber is, dat het studies over degrowth financiert?

Samuel Furfari

De Vlaamse media Doorbraak berichtte zojuist dat drie activisten van de degrowth-beweging een contract ter waarde van 9,9 miljoen euro hebben gekregen om zes jaar lang pamfletten te schrijven en op kosten van de Europese Unie campagne te voeren om hun achterlijke politieke keuze te verdedigen. Zullen de Europarlementariërs zich uitspreken tegen dit politieke misbruik van het zogenaamde Horizon Europe-onderzoeksprogramma?

Het doet me denken aan wat een Italiaans parlementslid ooit zei: ‘Als je denkt dat je een leider bent en niemand volgt je, dan ben je een verliezer.’ De opkomst van de BRICS+ bevestigen  dat.

***

Bron hier.

***