Dat kan alleen in Nederland: klimaatminister Jetten betaalt RWE 332 miljoen om minder draaien kolencentrale.
Van een onzer correspondenten.
Het kabinet is van plan het Duitse energiebedrijf RWE 331,8 miljoen euro aan compensatie te betalen omdat de uitbater zijn kolencentrale in de Eemshaven minder moest laten draaien. Het gaat volgens de bewindsman om een ‘fors bedrag’ maar volgens Europese regels is Jetten wel verplicht dit te betalen. Vorig jaar besloot de rechtbank in Den Haag dat compensatie niet nodig was. Om aan de klimaatdoelen uit het Urgenda-vonnis te voldoen, verplichtte het kabinet kolencentrales hun elektriciteitsproductie te beperken.
Samen vragen drie bedrijven zelfs 1,9 miljard euro.
Dat het bedrag hoog uitvalt, heeft te maken met de hoge prijzen die worden gehanteerd bij de berekening van de compensatie.
Ook Uniper en Onyx hebben geld geëist voor de opgelegde productievermindering. Samen vragen de drie bedrijven zelfs 1,9 miljard euro. Jetten denkt aan 730 miljoen euro genoeg te hebben voor de nadeelcompensatie aan alle bedrijven. Dit komt onder meer doordat kolencentrales enige tijd weer meer mochten produceren toen een enorm tekort aan gas dreigde als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne.
Het totale bedrag dat het kabinet van plan is te betalen aan RWE bestaat voor 318,3 miljoen euro uit compensatie en voor 13,5 miljoen euro uit rentevergoeding. Jetten benadrukt dat het verminderen van de productie leidde tot minder CO2-uitstoot. RWE had meer geld gevraagd, aldus de bewindsman. Het bedrijf kan ook nog in bezwaar of beroep gaan tegen het besluit van het kabinet.
***
***
Hoezo
Incompetent?
Dit is een schoolvoorbeeld van water naar de zee dragen. Het dagelijkse werk voor niet competente onnozele bestuurders die kunnen babbelen als de beste maar niet weten wat de werkelijke inhoud is van de boodschap die ze op een briefje krijgen en doorgeven. Doorgeefluikjes in optima forma. Vaag ze weg.
Jetten moet dat betalen aan RWE.
Als hij dat niet doet dan wordt hij daartoe verplicht door de rechter en uiteindelijk de EU en moet hij de gemaakte niet geringe juridische kosten (ook van RWE) vergoeden…
Als hij het dan nog niet doet dan hebben we echt ruzie met Brussel.
Een ruzie waarin we het onderspit delven waarna we dan nog meer geld moeten betalen.
Zelfs uittreden uit de EU gaat ons dan niet helpen….
En wat kost de belastingbetaler de CO2 reductie per ton in dit geval?
Het is nu definitief zeker: de wereld is gek geworden, te beginnen in Nederland.
De gezondheidsvoordelen omdat wind & zon geen voor onze gezondheid gevaarlijk emissies hebben zoals kerncentrales en fossiele centrales, zijn veel groter dan de evt. extra kosten.
Voor zover aan de orde omdat wind & zon & opslag goedkopere stroom produceert dan fossiel en veel goedkoper dan kern…
Valt dit nu onder fossiele subsidies of onder hernieuwbare subsidies?
Het is het niet gebruiken van fossiele brandstof, dus hernieuwbare subsidies.
En dit meneertje is de lijsttrekker van een politiek partij , die allemaal zo goed weet te zeggen en die helemaal goed weet wat anderen niet mogen zeggen. Want ja het klimaat he.
In de wetenschap heet zoiets een Cluster Fuck.
Continustroom centrales zouden juist weerafhankelijke wisselvallige ‘hernieuwbare’ energiebronnen moeten vervangen, waardoor de laatsten kunnen worden afgekoppeld, vanwege al hun reeds lang onderkende nadelen voor de wereldvoorraden grondstoffen, en de nadelen voor natuur, milieu en volksgezondheid.
Zolang kerncentrales niet worden gebouwd zullen fossiele energiecentrales moeten blijven draaien. Ook het klimaat / opwarming is minder geschaad door fossiele verbranding dan door het gepolitiseerde IPCC wordt beweerd met hun catastrofale en overdreven alarmistische AGW-hypothese.
“Hernieuwbare’ energie is de oorzaak van alle compensatie kosten / – oneconomische maatregelen die door de wisselvallige stroom- / energieproductie wordt veroorzaakt.
Ook centrales die stellen dat ze continue stroom blijven leveren, gaan (on)geregeld stuk.
En doen dat bij kerncentrales vaak min of meer gelijktijdig zoals France vorig jaar weer heeft laten zien.
“series of excessive outages for maintenance, repair, and backfitting cumulating in half or more of the reactors being down most of the time in the first half of the year.”
France produceerde vorig jaar slechts 63% van zijn elektriciteit middels kernenergie (het jaar ervoor 69%, ooit 78%).
En dat terwijl kerncentrales, ondanks grote overheidssubsidies, veel duurdere stroom produceren dan wind & zon aangevuld met bio-maasa, opslag, hydro, e.a.
Daarom exporteren Dld en NL ook al vele jaren veel meer stroom naar France en België dan omgekeerd.
En exporteert DK (>60% door wind+zon) ook al vele jaren veel meer stroom naar Dld en NL dan omgekeerd
Duurste stroom van de EU: windgrootmachten DU en DK.
“France started 2023 by exporting more electricity to neighbouring countries than it imports, regaining its top spot as the bloc’s main provider.”
“Europe’s largest economy, Germany, is expected to become a net importer of electricity in 2023 for the first time since 2002 due to retiring coal plants and the nuclear phase-out,”
Och jee, Bas, help, doe er wat aan voor het te laat is.
https://businessam.be/belgie-aansluiting-frankrijk-nucleaire-club/
Even beter lezen.
De Croo zegt in de VN dat België actief blijft in het veld. Niet dat hij hun 5 laatste kerncentrales niet gaat sluiten.
Ze hebben bijv. in Mol immers een kernreactor die veel radioactieve isotopen voor gebruik in ziekenhuizen en materiaal onderzoek produceert.
Ik ben overigens wel voor dergelijke kernreactoren omdat die met hun isotopen, in tegenstelling tot kerncentrales, ons leven gezonder maken en verlengen.
Btw.
Overigens onze te bouwen nieuwe reactor in Petten gaat het heel moeilijk krijgen tegen die reactor in Mol.
Bereid je voor op een eindeloze reeks verliezen die wij als belastingbetalers gaan dekken.
We kunnen ons beter voorbereiden op deze kosten:
De stijgende vraag naar elektriciteit en de integratie van duurzame energie in het Nederlandse stroomnet vereisen ruim 100 miljard euro aan investeringen.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5225507/netbeheerders-100-miljard-2050-energietransitie-rapport-pwc
Een onsje minder ?
10 kilo meer als het aan Groen links ligt.
Veel mensen hebben nog steeds niet door hoe de economie van de energietransitie werkt .
Het is zelfs zo dat Groen links had bedongen dat de ONIX centrale geen echte restwarmte mocht leveren aan het warmtenetwerk dat vanaf Rotterdam zou worden aan gelegd via Leiden. Zoals u weet werd de ONIX centrale verkocht aan Riverstone dat het nu voor de hoofdprijs terugverhuurt .
Het hoogtepunt van engineering naar financial engineering .
Zolang mensen blijven denken in de goedheid van mensen; de term energietransitie blijven hanteren en stemmen op de bekende partijen, zal het feest voor de financiële sector blijven doorgaan.
Het blijft mij verbazen dat nooit iemand reageerde op dit artikel . http://bureaulesswatts.nl/ultieme-verspilling/
Sorry, maar je artikel is nogal vaag en bevat de nodige fouten.
Over fouten en leugens gesproken.
Bas 16 sep 2023 om 17:12
“@Niko,
“Cijfers 2021. Wind levert 3,4 procent van het totale bruto eindverbruik van Nederland. Zon levert 1,2 procent…”
Het zou wel aardig zijn als je eens ophoudt met het fantaseren van cijfers.”
Komop Gresnigt, durf je je mond niet meer open te doen over de CBS cijfers?
Wist je niet meer hoe snel dat je weg moest komen nadat je leugens weer eens waren weerlegd?
De foto kaat zien hoe het anders moet. De centrale is omringd met windmolens die het kunnen overnemen. Dat is ook zo met de kolen centrale op de Maasvlakte en de kerncentrale van doel bij Antwerpen. De gesloten kolen centrale van Amsterdam is nu vervangen door de windmolens in het westelijk haven gebied.
Sarcasme EaB?
Mag de centrale wel bijspringen als het niet voldoende waait? Wat zo is in 40% van de tijd. Of moet dat gebeuren door een minder opvallende centrale elders?
50% van de tijd
Peter,
De elektriciteitsmarkt is een vrije, concurrerende markt. Zoals de groente & fruit markten, enz.
Dus kan iedere centrale bijspringen als de beheerder dat wil. Ook als de stroomprijs negatief is.
Nee Bas, als je dat beweert, snap je niks van wat een vrije markteconomie is.
Overigens is een volledig vrije markteconomie ook niet alles. Kijk maar naar DR Congo. In grote gebieden (o.a. Kivu) is geen centrale overheid terwijl marktpartijen er feitelijk de vrije hand hebben. Ook dat systeem -eigenlijk het ontbreken van een systeem- werkt ellende in de hand.
En ondanks dat jouw stroom zo goedkoop is, rijst in Duitsland de stroomprijs de pan uit. Klopt jouw theorie niet, of zijn die Duitsers zo dom?
Hoe kan zon- en windenergie goedkoper zijn dan die vermaledijde zeer dure kernenergie als bij afwezigheid van wind en/of zon toch kerncentrales nodig zijn? Lijkt me op z’n minst dubbele financiering van energievoorziening. ???
Bij afwezigheid van wind & zon zijn geen kerncentrales nodig.
We hebben allerlei veel goedkopere middelen om de leemtes die waarschijnlijk ooit gaan ontstaan op te vullen.
Dit schreef ik op deze site 27 feb 2021 om 23:05:
Wind & zon produceren op hun piek t.z.t. veel meer dan gemiddeld / nodig. Die overproductie impliceert dat dan elektriciteit erg goedkoop is. Zodat het dan geproduceerde gas goedkoop is.
https://www.energy-storage.news/news/rwe-launches-power-to-gas-storage-system
Dat gas kan goedkoop worden opgeslagen in zoutkoepels, lege aardgasveldjes, e.d.:
https://medium.com/@cH2ange/louis-londe-technical-director-at-geostock-hydrogen-caverns-are-a-proven-inexpensive-and-346dde79c460
Gasunie slaat al decennia een wintervoorraad geconditioneerd aardgas op in een drietal zoutkoepels voor het geval haar conditioneringsfabrieken ontploffen, e.d.
Er zijn meer dan genoeg gigantische ondergrondse ruimtes om hernieuwbaar gas in op te slaan dat gebruikt kan worden in tijden dat wind en zon onvoldoende produceren..
Met name om de langst denkbare “Dunkelflautes” te overbruggen.
Dat is overigens in Dld al in de jaren negentig bedacht. Dus is men na het begin van de Energiewende in 2001 met talloze proeven begonnen.
Inmiddels bestaan er in Dld enige tientallen grote (MW-scale) proefinstallaties waar de verschillende PtG technieken om H2 en CH4(aardgas) te produceren uit elektriciteit en water worden uitgeprobeerd.
De reguliere roll-out van die installaties gaat beginnen in 2024.
Er wordt verwacht dat PtG en de GtP technieken in 2024 zover zijn dat ze kunnen concurreren in de markt.
Dus in DU is men in 2001met talloze proeven begonnen, maar heeft men in 2023 enkel nog proefinstallaties!
Eens even kijken wat anderen zeggen over waterstof:
“Today the world produces 120 million tonnes of hydrogen annually. 98.7% of this is made from fossil fuels – natural gas, coal or oil – without CCS.
To decarbonise the hydrogen we’re already using today, we need almost three times the amount of wind and solar electricity that the world produced in 2019.”
>> „Wir haben ein Riesenproblem mit den Stromnetzen“. LH-Vize Pernkopf fordert massiven bundesweiten Leitungsausbau und Anteil an Steuereinnahmen für erneuerbare Energie <<
https://kurier.at/amp/chronik/niederoesterreich/wir-haben-ein-riesenproblem-mit-den-stromnetzen/402604547
Werk aan de winkel voor Bas! De 'vrije markt' in Oostenrijk werkt niet goed, ondanks alle subsidies en overheidsingrijpen (vat je hem?).