Dat kan alleen in Nederland: klimaatminister Jetten betaalt RWE 332 miljoen om minder draaien kolencentrale.

Van een onzer correspondenten.

Het kabinet is van plan het Duitse energiebedrijf RWE 331,8 miljoen euro aan compensatie te betalen omdat de uitbater zijn kolencentrale in de Eemshaven minder moest laten draaien. Het gaat volgens de bewindsman om een ‘fors bedrag’ maar volgens Europese regels is Jetten wel verplicht dit te betalen. Vorig jaar besloot de rechtbank in Den Haag dat compensatie niet nodig was. Om aan de klimaatdoelen uit het Urgenda-vonnis te voldoen, verplichtte het kabinet kolencentrales hun elektriciteitsproductie te beperken.

Samen vragen drie bedrijven zelfs 1,9 miljard euro.

Dat het bedrag hoog uitvalt, heeft te maken met de hoge prijzen die worden gehanteerd bij de berekening van de compensatie.

Ook Uniper en Onyx hebben geld geëist voor de opgelegde productievermindering. Samen vragen de drie bedrijven zelfs 1,9 miljard euro. Jetten denkt aan 730 miljoen euro genoeg te hebben voor de nadeelcompensatie aan alle bedrijven. Dit komt onder meer doordat kolencentrales enige tijd weer meer mochten produceren toen een enorm tekort aan gas dreigde als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne.

Het totale bedrag dat het kabinet van plan is te betalen aan RWE bestaat voor 318,3 miljoen euro uit compensatie en voor 13,5 miljoen euro uit rentevergoeding. Jetten benadrukt dat het verminderen van de productie leidde tot minder CO2-uitstoot. RWE had meer geld gevraagd, aldus de bewindsman. Het bedrijf kan ook nog in bezwaar of beroep gaan tegen het besluit van het kabinet.

***

Bronnen hier, hier en hier.

***