De jacht lijkt nu echt geopend op Michael Mann. Opeens wordt alles wat hij doet tegen het licht gehouden. De liberale denktank National Center for Public Policy Research stuurde gisteren een persbericht de wereld in met als boodschap dat Penn State University, de universiteit waar Mann hoogleraar is, een grant van een half miljoen dollar moet teruggeven.

“It’s outrageous that economic stimulus money is being used to support research conducted by Michael Mann at the very time he’s under investigation by Penn State and is one of the key figures in the international Climategate scandal.  Penn State should immediately return these funds to the U.S. Treasury,” said Tom Borelli, Ph.D., director of the National Center’s Free Enterprise Project.

Mann kreeg het geld in juni 2009 voor een periode van drie jaar. The Air Vent heeft een omschrijving van het project dat valt onder de National Science Foundation. Jeff “Id” Condon van The Air Vent schiet flink uit zijn slof over de toekenning, vooral omdat het hier geld uit een fonds voor stimulering van de economie gaat:

The Mann, while under investigation for his role in climategate, having calls for investigation of his blatantly, flatly false research, was chosen for stimulus money. Absolutely crazy, it’s friggin’ nuts people.

Potje
Condon slaat een beetje door, vind ik, maar het typeert wel de stemming die er zo langzamerhand bij (veel) Amerikanen heerst. Waarom geld geven aan een wetenschapper die er zo’n potje van maakt? Mann kreeg het geld echter al toegekend in juni 2009, dus voor climategate. Hij is eerder onderworpen geweest aan twee onderzoeken i.v.m. de hockeystick (NAS Panel en Wegman, zie hier), maar ondanks stevige kritiek, met name van Wegman, wist Mann zijn hachje te redden, en zoals we eerder al schreven is ook de onderzoeksgemeenschap Mann blijven steunen en dus is het ook logisch dat hij onderzoeksvoorstellen indient en gehonoreerd krijgt. Dat weet het National Center for Public Policy Research natuurlijk ook wel en hun persbericht lijkt me dan ook vooral bedoeld om de publieke druk op Mann en daarmee ook een beetje op andere AGW-aanhangers verder te vergroten en als kritiek op Obama:

“It’s no wonder that Obama’s stimulus plan is failing to produce jobs.  Taxpayer dollars aren’t being used in the ways most likely to spur job creation.  The stimulus was not sold to the public as a way to reward a loyalist in the climate change debate.  Nor was the stimulus sold as a way to promote the Obama Administration’s position on the global warming theory.  This misuse of stimulus money illustrates why tax cuts are a better way to stimulate the economy than letting the government decide where to spend taxpayer dollars.  As is often the case, political considerations corrupt the distribution of government funds,” said Deneen Borelli, a full-time fellow with the National Center’s Project 21 black leadership network.

Gesloten deuren
Eerder deze week berichtten we al over de Commonwealth Foundation die pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar het handelen van Michael Mann. Een lokale krant in Pennsylvania, de Daily Caller, publiceerde deze week een kritisch artikel dat het vermoeden versterkt dat Penn State op weinig meer uit is dan de boel te sussen en de eigen goede naam en die van Mann veilig te stellen. Resultaten van het onderzoek zijn er waarschijnlijk pas in juni en zullen waarschijnlijk ook nooit naar buiten komen:

But results of Penn State’s internal Climategate probe may not come until Mann’s part of the globe really warms up, in May or June. In addition, you may never learn what really happened between Mann and other leading lights in the global warming movement. That’s because Penn State, like other universities, treats such inquiries as confidential personnel matters, protected by policy “to the maximum extent possible.”

De krant constateert ook dat het onderzoek door drie medewerkers van Penn State zal worden uitgevoerd:

More surprising, the initial probe involves a committee of just three, all of whom are Penn State employees with a clear interest in preserving the reputation of a university ranked ninth in the nation in receiving government research and development grants. It may raise some eyebrows to know that no outsiders will monitor the proceedings.

Geldschieters krijgen mogelijk toegang tot de resultaten, maar daar blijft het waarschijnlijk bij:

Funding agencies that channel public dollars to Mann’s research would receive the report of the investigation committee’s findings and any disciplinary action, Powers said, but the circle of knowledge could end there.