Mike Hulme.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Opwekkend nieuws. Deze week ontving ik het bericht dat het boek van Jules de Waart ‘Geloof niet alles, klimaatverandering in de spiegels van wetenschap en politiek’, wat gaat over de hype van de klimaatangst, inmiddels zo’n 4000 keer is verkocht.

Jules de Waart.

Het boek heeft dit geheel op eigen kracht tot stand gebracht, zonder een grote publiciteitscampagne. De auteur bereidt inmiddels een tweede druk voor. Dit is een vitaal signaal dat het klimaatrealisme terrein wint.

Ook het boek van Hannah Ritchie ‘Niet het einde van de wereld’, waarin onverdroten klimaatoptimisme centraal staat heeft de aandacht van de grote dagbladen en de inhoud bereikt inmiddels een groot publiek. En gisteravond trakteerde Nieuwsuur ons op een groot interview met de Engelse professor Michael Hulme van de Universiteit van Cambridge naar aanleiding van zijn boek ‘Klimaatverandering is niet alles.’ Hij hekelde op een rustige toon het klimaatalarmisme en ik schreef zijn quotes onder het genot van een glaasje wijn vrolijk mee.

Nieuwsuur: Hij is zeker geen klimaatontkenner. Maar hij vindt wél dat we de gevaren van opwarming van de aarde overdrijven. Mike Hulme is een vooraanstaande klimaatwetenschapper met een onconventionele boodschap: laten we niet doen alsof de mensheid ten dode is opgeschreven.

Voor de video van het interview klik hier.

Loopt u even mee? Zes keer Hulme op de publieke omroep:

‘Voor een aantal pleitbezorgers lijkt het wel of klimaatverandering het enige is wat op dit moment telt. En ik denk dat als je klimaatverandering als een dusdanig grote bedreiging ziet, je het gevaar loopt slechte beleidsbeslissingen te nemen.‘

Hulme:

‘Ik gebruik het woord ‘klimatisme’ om de aandacht te vestigen op wat ik zie als een ideologie van mensen die heel fanatiek tegen klimaatverandering zijn. Zij zien de wereld maar op een manier en niet anders. Die manier van denken wilde ik in twijfel trekken.’

Hulme:

‘Ik ontken niet dat klimaatverandering een probleem is, maar activisten en politici overdrijven risico’s. Ik ben het niet eens met de term ‘existentieel gevaar’. Als je dat letterlijk opvat zou klimaatverandering uiteindelijk tot het uitsterven van de mens leiden. Dat is niet zo.’

Hulme:

‘Dit heeft grote invloed op een generatie jongeren die meegaan met de mythe dat de mens ondergaat. En dat heeft bijgedragen tot een grote stijging in wat psychologen klimaatstress noemen.’

Jan van Friesland.

Hulme:

‘Dit (extreme JvF) klimaatscenario is nu zo onwaarschijnlijk dat geen serieuze analist kan stellen dat het moet worden meegewogen bij beleid. Toch wordt het nog steeds toegepast, dag in dag uit door honderden wetenschappers. En dat vervormt de manier waarop de gevolgen van klimaatverandering worden voorgesteld.’

Hulme:

‘Sommige wetenschappers zien hun werk als iets om een doel vooruit te helpen: actie tegen klimaatverandering en niet om als wetenschapper de natuur beter te willen begrijpen. Ze vinden de wetenschap ondergeschikt aan politiek beleid.’

Prettige zondag!

***

Bron hier.

***