Breaking news: de oliegiganten BP en ConocoPhillips én machinebouwer Caterpillar hebben bekend gemaakt hun lidmaatschap op te zeggen van het drie jaar oude U.S. Climate Action Partnership (USCAP), een brede milieucoalitie van het bedrijfsleven. US-CAP heeft een belangrijke rol gespeeld in het totstandkomen van de inmiddels op koud ijs gezette Amerikaanse cap&trade-wetgeving.

Lees snel het Wall Street Journal artikel: Defections Shake Up Climate Coalition. Je weet dan dat Shell en General Electric nog wel meedoen. ConocoPhillips’s senior vice president for government affairs, Red Cavaney, motiveert de stap van zijn bedrijf door te zeggen dat de focus op de wetgeving afleidt van de focus op innovatie. Kudos! Saillant detail is dat de  CEO van het Alaskaanse ConocoPhilips enkele dagen geleden in een lawine is omgekomen (link).

Het mooiste element in het WSJ-artikel komt van een buitenstaander uit de WSJ-community. Getver! Weer die blogosfeer.

Lees hieronder de poignante quote van deze lekenbroeder.
Van de WSJ community:

We need to move away from oil but not by government’s punitive force. When the technology for alternatives is good enough, oil and coal will fall off the energy tree like a ripe fruit. Sam Bahadur

Wie zal het met bovenstaande realistische en geduldige uitspraak oneens zijn? Ik zeg volmondig ja. En daar voeg ik nog even aan toe dat ik in mijn artikel van gisteren over Minister Cramer vergat te melden dat ik steeds als ik haar of Diederik Samsom of wie ook hoor zeggen dat we haast moeten maken met de groene economie, dat ik dan iets heel anders hoor.

Namelijk: “Laten we nu toch alsjeblieft zorgen dat al die bijzondere mensen zoals Al Gore, John Kerry, Rajendra Pachauri, onze vrienden van de Triodos bank en al die andere groene investeerders gewoon even snel mogen cashen. Dat zal de geldstroom naar de NGO’s waar ik na mijn politieke carrière weer heen zal verhuizen alleen ten goede komen. Als we geen haast maken met die groene economie dan zijn al die financiële vehikels straks waardeloos.”