Associated Press meldt vandaag dat de VN-Klimaatchef Yvo de Boer in 1 juli vertrekt van UNFCC naar KPMG.Dit bureau is één van de controleurs (en belanghebbenden)van het bij de meer radicale milieubeweging omstreden Clean Development Mechanism (CDM).

Dit Europese klimaatcompensatieprogramma trad in 2005 in werking dankzij het Kyoto verdrag. Bedrijven die hun CO2-uitstoot moeten compenseren kunnen dat via projecten doen in ontwikkelende landen.
Volgens het persbureau ontkent De Boer een verband met Climategate en het mislukken van de Kopenhagentop.

Op de Huffingtonpost vonden we het volgende verslagje:

    • De Boer is known to be deeply disappointed with outcome of the last summit in Copenhagen, which drew 120 world leaders but failed to reach more than a vague promise by several countries to limit carbon emissions – and even that deal fell short of consensus.

But he denied to the AP that his decision to quit was a result of frustration with Copenhagen.

“Copenhagen wasn’t what I had hoped it would be,” he acknowledged, but the summit nonetheless prompted governments to submit plans and targets for reigning in the emissions primarily blamed for global warming. “I think that’s a pretty solid foundation for the global response that many are looking for,” he said.

Momenteel is de uitvoering van CDM-controle in opspraak, we hebben er al eerder een licht tendentieus maar wel kloppend stukje over geschreven omdat vooral landen als China van CDM-credits profiteren door met onze steun waterkrachtcentrales te bouwen terwijl die centrales toch al gebouwd zouden worden.

De Boer is bekend om zijn emotionele uitspattingen rondom klimaat. Zo won hij de sympathe van onderhandelaars in Bali door voor de camera te huilen, nadat onderhandelingen vastliepen. Bij emotie ligt ook zijn oorspronkelijke expertise. De Boer volgde de Sociale Akademie in Den Haag voor hij carriere maakte bij Vrom.

We geven later uitgebreider commentaar