Hieronder de aangeleverde versie van mijn artikel vandaag in Het Parool. Morgen bespreek ik fout citaat 2, waarbij de auteurs de suggestie wekken dat tot 80 procent van het Caribische koraal al verdwenen zou zijn door Global Warming.
Ook het IPCC-hoofdstuk waaraan Rik Leemans van de Universiteit Wageningen als lead author meeschrijft, put veelvuldig uit actiedocumenten van Wereldnatuurfonds en Greenpeace. Daarnaast citeren de IPCC-auteurs de wetenschappelijke literatuur over bijvoorbeeld de invloed van CO2 op koraal foutief, met conclusies die tegengesteld zijn aan wat de auteurs van de oorspronkelijke bron schrijven.
Dat blijkt uit een analyse hoofdstuk 4 van werkgroep 2 van VN-klimaatpanel IPCC. Dit hoofdstuk behandelt de klimaatimpact op ecosystemen. In een opvallende box 4.4 ‘Coral Reefs: endangered by Climate Change’ wordt in duistere tinten de toekomst geschetst van koraalriffen. Deze zouden grotendeels afsterven door opwarming, en de stijgende CO2-concentraties zouden de koraalgroei tegengaan. Maar deze claim blijkt opgeblazen en de literatuur blijkt foutief geciteerd. Bovendien leunen de auteurs van het hoofdstuk op actiedocumenten van Greenpeace en het Wereldnatuurfonds.
Waar komt de 60 procent vandaan?
De box stelt bijvoorbeeld:
‘Doubling CO2 will reduce calcification (aanmaak van kalk) in aragonitic corals by 20%-60% (Kleypas et al., 1999; Kleypas and Langdon, 2002; Reynaud et al., 2003; Raven et al., 2005).’
De theorie is namelijk als volgt. De zee met haar huidige zuurgraad (pH) tussen de 7,9 en 8,2 is oververzadigd met kalk. Oververzadiging betekent dat er zoveel kalk in water zit dat het niet meer oplost en neerslaat. In theorie zou meer koolzuur in de oceaan komen. Dat koolzuur doet het kalkgehalte dalen, waardoor koraal minder kalk beschikbaar zou hebben voor groei.
De IPCC-claim verwijst naar de volgende publicaties, waaruit dus 20 tot 60 procent minder calcificatie door koraal zou optreden. Maar klopt dat wel? De aangehaalde publicatie van Kleypas et al in Science geeft bij verhoging van CO2 18 tot 35 procent minder kalkaanmaak. De Kleypas en Langdon et al paper noemt ook nergens de 60 procent. Raven et al verwijst naar een document dat de mogelijke gevolgen van oceaanverzuring bij politici wil aankaarten (niet peer-reviewed). Het noemt ook nergens de 60 procent.
Meer CO2, niets mis mee
De 60 procent moet dus bij Reynaud et al vandaan komen. Maar Stephanie Reynaud zelf constateert in haar paper in Global Change Biology in 2003 het tegengestelde. Zij deed experimenten, waarbij zij koraal blootstelde aan verzuring door de CO2 concentratie te verdubbelen ten opzichte van nu. Ook verhoogde zij de temperatuur. Ter controle deed zij experimenten waar zij óf de temperatuur verhoogde óf de CO2-concentratie. Dit was haar conclusie.‘Calcificatie verminderde met 50 procent wanneer temperatuur en de CO2-concentratie beide tegelijk werden verhoogd. Calcificatie onder normale temperatuur veranderde niet in reactie op een verhoging van de CO2-concentratie. Dit is in tegenspraak met eerdere gepubliceerde studies.’
Dus de claim dat verdubbeling van CO2 de kalkaanmaak van koraal tot 60 procent vermindert kan niet
verwijzen naar Reynaud . Sterker, Reynaud toont aan dat koraal vooral temperatuurgevoelig is, maar niet reageert op een verdubbeling van CO2. Die waarneming stemt overeen met veldstudies op het Australische Great Barrier Reef, die wel een relatie vinden tussen temperatuur en koraalgroei maar niet tussen de gestegen CO2-concentratie en koraalgroei. Deze studie van Lough en Barnes uit 2000 nuanceert de conclusies van het IPCC, maar staat nergens in het hoofdstuk geciteerd.
De voor Greenpeace werkzame bioloog Ove Hoegh Guldberg wordt in box 4.4 wel 8 maal geciteerd. Ook citeren de auteurs, waaronder Rik Leemans, in de rest van het hoofdstuk tientallen malen werk van Greenpeace en het Wereldnatuurfonds. Het Wereldnatuurfonds is ook expert-reviewer van dit hoofdstuk in de persoon van Lara Hansen. Leemans wil desgevraagd echter niet inhoudelijk reageren op de vraag of dit de geloofwaardigheid van hun werk aantast. “Dit raakt kant nog wal.”
Ik ken de reactie van minister Cramer (en de overige klimaatgelovigen) al. Kwalijk dat bepaalde punten in het IPCC rapport zijn overdreven of dat er fouten in staan, maar dat doet niets af aan de conlusies.
Dat is heel goed mogelijk. Zelf wil ik ook dat men zich focust op de boodschap in mijn bericht. Maar wie graag wil, kan makkelijk struikelen over enkele details die door onderlinge communicatie ter redactie zijn gestruikeld, deels door haastwerk (deels mijn schuld, want ik had de eindredactie beter moeten controleren)
Gisteren stond in de aankondiging dat Reynaud onderzoek deed op het great barrier reef (dat australische rif is ander onderzoek dat ik er na noem)
Vandaag heette Rik Leemans Rick in de lead, al staat het in het bericht wel goed.
Eigenlijk ben ik het dus wel met Cramer eens. Want dat het IPCC foutief citeert, en dat er onderzoek bestaat dat aantoont dat koraal niet lijkt te reageren op verdubbeling van CO2, wil nog niet zeggen dat meer CO2 geen extra opwarming kan veroorzaken. En dat is waar Cramer op doelt
Zelf ben ik ook meer van de grote lijnen dan de details, maar je weet misschien waar volgens de Engelsen de duivel zit…
@Rypke
Waar is dan het bewijs geleverd dat meer CO2 (let wel door toedoen van de mens) wel extra opwarming (voor zover de opwarming van de aarde al bewezen is) kan veroorzaken?
ben ik speciaal de deur uit gegaan om dat parool te kopen (ik ben ex-duiker en zeer geïnteresseerd in het lot van onze koralen), kan ik 2.40 euro dokken en dan krijg ik een flut artikel;
de uitspraken van reynaud en ipcc/leemans verschillen 10 % wat betreft het maximum;
reynaud wordt hier aangevoerd om leemans onder uit te halen:
wel, als het co2 gehalte verdubbelt dan stijgt óók de temperatuur, dacht ik zo;
hoort die rypke zeilmaker echt bij het journalistencollectief?;
bedankt voor de wandeling, dat was ook wel goed een frisse neus te halen;
@mart: beetje ad hominem je reactie. Jammer. Je schrijft:
"wel, als het co2 gehalte verdubbelt dan stijgt óók de temperatuur, dacht ik zo;"
Terwijl dit juist de crux van de hele klimaathoax is: er is geen fysieke causale verklaring die sluitend verklaart dat een verdubbeling van CO2 vanaf de huidge 380ppm zou resulteren in een meetbare opwarming. De negatieve feedbacks worden steeds beter in kaart gebracht….
Zonder die feedbacks is berekend kan een verdubbeling leiden tot een 1 graad warmere temperatuur aan het aardoppervlak over 100 jaar.
Met die feedbacks zou het wel eens 0,0001 graad kunnen zijn. Of -0,0001 graad of zo iets.
In ieder geval is er historisch nooit een periode gevonden met een mooie correlatie tussen CO2 en temperatuur (dwz waarbij CO2 de lead heeft)… zelfs in de 20e eeuw is de correlatie beroerd… misschien zijn die twee alleen tussen 1975 en 1998 even gelijk opgegaan….
Verder is de keizer naakt! Helemaal naakt….
PS Dit is toevallig mijn expertisegebied…. anderen weten meer over gletjsers, koralen, ecosystemen, oceanen, geologie en wat dies meer zij…. helaas pretenderen al deze mensen ook iets zinnigs over CO2 en opwarming te kunnen zeggen….
@ Hajo Smit
1. Maar dit is toch de essentie: als
de temperatuur nauwelijks gevoelig is voor verhoging van het CO2 gehalte, dan valt de basis onder de aanval op fossiele brandstoffen toch weg?
2. Is het mogelijk kort de wetenschappelijke bevindingen over de feedbacks(jouw expertise gebied)te schetsen?
3. Die foutjes over het percentage van Nederland dat beneden NAP ligt, en zo, interesseren me niet. Ze tonen alleen maar dat het IPCC niet zo nauwgezet werkt als ze altijd geclaimed hebben.
60% is inderdaad overdreven
http://www.esri.ie/UserFiles/publications/2009021…
Leemans heeft gelijk. Hun werk raakt inderdaad kant noch wal.
februari 6th, 2010 at 13:13
@mart: beetje ad hominem je reactie.
dat moet je niet persoobnlijk nemen, ik was alleen wat geërgerd dat ik (voor mijn gevoel) voor niks op pad ging;
"dat een verdubbeling van CO2 vanaf de huidge 380ppm zou resulteren in een meetbare opwarming. De negatieve feedbacks worden steeds beter in kaart gebracht…"
daar zit inderdaad ons verschil van mening; ik denk dat dat wel degelijk uitmaakt;
er zijn wellicht ook nog positieve feedbacks;
we vergroten nu eenzijdig één van de spelers in het gehele klimaatplaatje;
@ Mart,
"we" vergroten niet zoveel meer dan een bastion met absolute hegemonie als het gaat om het 'verdedigen' van een theorie die twijfelachtig, zo niet als zeer twijfelachtig betiteld kan worden.
even serieus over die koralen, er is een macht aan literatuur over dit onderwerp; moet dat dan in de prullenbak?
neem dit:
http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/31…
"Atmospheric carbon dioxide concentration is expected to exceed 500 parts per million and global temperatures to rise by at least 2°C by 2050 to 2100, values that significantly exceed those of at least the past 420,000 years during which most extant marine organisms evolved. Under conditions expected in the 21st century, global warming and ocean acidification will compromise carbonate accretion, with corals becoming increasingly rare on reef systems"
maar ja, deze mensen waaronder de door jou gewraakte Hoegh Guldberg gaan er natuurlijk ook vanuit dat het warmer wordt doordat er meer CO2 in de atmosfeer komt;
dat Rypke daar niet in gelooft staat niet in dat Parool artikel, dat kom ik pas te weten uit jouw reactie; is dat niet vreemd?
@ Mart,
Laten "we" nu eerst eens een grotere zekerheid krijgen over de globale effecten van CO2 en de mogelijke menselijke invloed op het totaalbeeld.
Pas als mocht blijken dat "wij" invloed kunnen uitoefenen op het klimaat is het zinvol een 'koraaldiscussie' aan te gaan.
Beste Mart
Het gaat niet om geloof. En ik ben ook geen diehard 'opwarmingsontkenner', want meer CO2 heeft zeker de potentie om voor opwarming te zorgen, alleen, zoals mijn collega Hajo al illustreerde is tot nu toe teveel aandacht gegeven aan een correlatie tussen CO2 en de waargenomen temperatuurstijging in een bepaalde periode, waarbij andere periodes die niet in dat simpele plaatje passen zijn veronachtzaamd, evenals vele andere oorzaken en publicaties over negatieve feedbacks raken in het debat ondergesneeuwd
De desastreuze studies voor koraal leunen allen op modellen die van een verregaande opwarming uitgaan en oceaanverzuring (de Caldeira et al brief communication in Nature noemt een pH daling van 0,7, en let op dat de pH logaritmisch is, dus dat is nogal wat) Maar wat doet Caldeira (favoriet van Leemans et al, hij haalt steeds de zelfde alarmistische studies aan)Hij laat in de computer de CO2 concentratie oplopen tot 10.000 ppm atmosfeer en in zijn circulatiemodel komt hij dan tot die daling. Vervolgens is de conclusie 'dat is erger dan in de laatste 300 miljoen jaar (maar dat weet hij helemaal niet want paleo-ecologie is absoluut zijn vakgebied niet, klimatologie ook niet. Het zal je niet verbazen dat Caldeira en andere simpele modeljongens vaak samen publiceren met onze Hoegh Guldberg, die ook zijn eigen door Greenpeace gesponsorde website climateshifts heeft. Je vindt het toch niet erg wanneer ik hun werk met een klein korreltje zout neem?
Op bladen als Nature en Science bestaat groeiende kritiek dat ze vooral papers publiceren waarvan de titel in een Reuters-persbericht past. maar dat zijn geruchten in de academische wandelgangen. In Nature zijn ook al meer nieuwe menselijke soorten ontstaan dan er paleo-antropologen zijn
hoe meer je publiceert, hoe meer verwarring er ontstaat. en fouten ook. ik vind de inhoud er niet duidelijker op worden heren. Climategate beschuldigt de wetenschappers, maar zelf…..
Beste Michiel
Aan bijdragen als van Richard Tol hebben we veel, nu ook omdat ik net met een verhaal voor NWT bezig ben over oceaanverzuring. Wij pretenderen ok niet het laatste woord te hebben, en geven gemaakte fouten ook als eerste toe. Inhoudelijke aanscherping is meer dan welkom, en wij beschuldigen niet maar constateren slechts
aan Mart
Veel papers over koraal kunnen inderdaad in de prullenbak. Ze komen steevast uit dezelfde kliek, waaronder de studie waarnaar je verwijst (Hoegh Guldberg-groep, Caldeira-groep Raven), en alleen door te varieren met phd's lijkt het alsof hun discutabele beweringen worden gedragen door een brede gemeenschap, degelijk onderzoek en veldwerk
Hun uitkomsten kunnen mogelijk waar zijn en het feit dat dit soort waarzeggerij momenteel zoveel aandacht en fondsen krijgt wil ik graag bestrijden. Er ligt nog zoveel fundamenteel natuuronderzoek te wachten waarmee je kunt vaststellen hoe iets zit
En neem het koraal in de Barentszee. Niemand weet hoe dat reageert, en dat ligt aan banale redenen als het feit dat men liever onderzoek doet in vakantieoorden dan zo'n gure poolzee
@ Michiel,
"hoe meer je publiceert, hoe meer verwarring er ontstaat. en fouten ook"
Met andere woorden; publiceer gewoon zo min mogelijk want dan blijft de informatie overzichtelijk.
Juist die verwarring is nu zichtbaar welke geschapen is door de 'consensus' over een 'wetenschappelijk proces'….
Klimaatgelovigen (raar woord eigenlijk) zeker als het politici betreft roepen voluit 'feiten' die geen achtergrond hebben. Vraag hen, zeker ook op twitter, wat hun bron is en daag hen uit om voor een openbare overhoring van geclaimde feiten en dan blijken zij zeer terugtrekkende bewegingen te maken. Deze ervaring gaat specifiek over personen als Diederik Samsom, maar hij positioneert zichzelf ook als groot voorvechter van het geloof in de IPCC. Als je om feiten vraagt wordt het heel wat stiller, want die hebben niets met hun gevoelens te maken…. Alleen feiten tellen, ook in de wetenschap!
"Aanstaande donderdag heb ik een gesprek met Leemans in Wageningen waarbij we samen de citaties nalopen. Nauwkeurig werken en helder communiceren met redacties is een gebied waarop ook ik nog iedere dag bijleer, zoals ook hierboven blijkt"
Niet zo bescheiden graag! Je haalt potdorie meerdere fouten uit werk waar duizenden duurbetaalde wetenschappers zich over gebogen hebben.
Ben overigens erg benieuwd naar de reactie van Leemans. Waarschijnlijk dat hij gaat 'downplayen'. Maar misschien dat hij open kaart gaat spelen. Dat zou goede zaak zijn!
@ rypke
maar moet ik dan geloven dat de wetenschappelijke tijdschriften als science en nature óók door die 'kliek' zoals jij het noemt gedomineerd worden?
zover ik dacht te weten is er een en al concurrentie tussen auteurs die gepubliceerd willen worden en de tijdschriften die de beste artikelen willen binnen krijgen, zodat 90% publicatie zowiezo al niet haalt;
2. als Caldeira de CO2 concentratie inderdaad laat oplopen tot 10.000 ppm dan is gestoord bezig, dan heb je zeker gelijk;
Beste Mart
Helaas zijn er wel aanwijzingen voor die stelling. Zo zit Greenpeace-bioloog Hoeg Guldberg in de Board van Reviewing editors van Science in dit vakgebied.
Ik werk nu aan een verhaal voor NWT over dit onderwerp. Je hebt nu bijvoorbeeld het EPOCA programma dat de reactie van zeeleven op verhoogd CO2 moet onderzoeken. Zoals de studie van Reynaud al laat zien is de conclusie niet zo simpel als Hoegh Guldberg et al willen laten zien. Sterker, men snapt zelfs het mechanisme niet waarmee koraal en schelpdieren vastleggen. Er zijn ook organismen die HCO3 gebruiken voor hun skelet, en daarvan stijgt de concentratie bij toenemende CO2 in de atmosfeer
Kort samengevat. Ook Nature en Science gaan steeds vaker voor sensatie en ik denk dat zij vroeg of laat ook aan de beurt zijn, (wie weet nog welke studie dat was, die toonde dat ook bij 50 procent van hun publicaties de statistiek niet deugde, maar ook bv papers die het verband zouden aantonen tussen franse wijnbouw en de afwezigheid van een MIddeleeuwse Warmteperiode die wetenschappelijk ondermaats waren maar door de review kwamen vanwege de boodschap), en mensen als Hoegh Guldberg passen in dat plaatje met hun alarmistische studies.
Maar feitelijk gezien praten ze voor hun beurt. We weten niet eens hoe sterk de oceaan kan verzuren (wat gaan algen doen met extra CO2 bv) kortom, minder klimaatbluf met simplistische modellen en negatie van de natuur en gewoon weer langjarig meten en het veld in
dank voor de antwoorden, ik kijk met spanning uit naar het nwt verhaal;
maar jammer dat mijn wereld nu steeds onoverzichtelijker wordt omdat de informatie uit de grote tijdschriften die ik op internet kan vinden kennelijk ook met een korrel zout genomen moeten worden;
@Rypke,
Leuk, op de thee bij Leemans. Verwacht er niet te veel van; hij heeft zich helemaal ingegraven, en kan zonder groot gezichtsverlies niet meer terug. Een paar maanden geleden beweerde hij nog: "We weten nu echt zeker dat het aan de mens ligt".
Echte wetenschappers geven bij de verklaring van verschijnselen juist altijd een onderbouwde onzekerheidsmarge aan.
Hans Labohm had Leemans uiterst zinnige vragen gesteld, zie http://www.dagelijksestandaard.nl/2009/06/20/open…
Leemans gaat niet op die vragen in, maar komt met "Labohm voert geen wetenschappelijke discussie met gedegen argumenten, maar blijft verwarring stichten met pseudoargumenten om zijn gelijk te halen". Leemans durft de discussie kennelijk niet aan te gaan.
http://www.dagelijksestandaard.nl/2009/09/05/vana… http://www.dagelijksestandaard.nl/2009/09/27/oh-n…
Het lijkt me ook eigenlijk geen goed idee om bij Leemans langs te gaan. Leemans wil geen geschreven discussie voeren, want daar kan hij op worden afgerekend. Een gesprek heeft als voordeel dat je dat altijd vertekend weer kan geven, of dat je tegenspeler niet op tijd de juiste argumenten kan aandragen.
Zorg er in ieder geval voor dat je direct de voortgang van het gesprek op schrift stelt.