Van een onzer correspondenten.

Een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke peer-reviewed tijdschrift Climate, door 37 onderzoekers uit 18 landen, suggereert dat de huidige schattingen van de opwarming van de aarde ‘besmet’ zijn door vooroordelen over de opwarming van de aarde.

De studie suggereert ook dat de schattingen van de zonneactiviteit in de meest recente rapporten van het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) van de VN waarschijnlijk de rol van de zon in de opwarming van de aarde sinds de 19e eeuw hebben onderschat.

De nieuwe studie suggereert dat de opwarming van de stad tot 40% van de opwarming sinds 1850 zou kunnen verklaren.

Het is bekend dat steden warmer zijn dan het omliggende platteland. Hoewel stedelijke gebieden slechts minder dan 4% van het mondiale landoppervlak beslaan, bevinden veel van de weerstations die worden gebruikt voor het berekenen van de mondiale temperaturen zich in stedelijke gebieden. Om deze reden zijn sommige wetenschappers bezorgd dat de huidige schattingen van de opwarming van de aarde mogelijk zijn ‘besmet’ door stedelijke hitte-eilandeffecten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de door het IPCC gekozen schatting van de zonneactiviteit een substantiële rol van de zon in de waargenomen opwarming voortijdig leek uit te sluiten.

Toen de auteurs de temperatuurgegevens uitsluitend analyseerden met behulp van de zonnedataset van het IPCC, konden ze geen enkele verklaring geven voor de opwarming sinds het midden van de 20e eeuw. Dat wil zeggen, ze repliceerden de iconische bevinding van het IPCC dat de opwarming van de aarde grotendeels door de mens wordt veroorzaakt. Toen de auteurs de analyse echter herhaalden met een andere schatting van de zonneactiviteit – een schatting die vaak door de wetenschappelijke gemeenschap wordt gebruikt – ontdekten ze dat de meeste opwarmings- en afkoelingstrends uit de gegevens op het platteland feitelijk konden worden verklaard in termen van veranderende zonneactiviteit.

De hoofdauteur van de studie, Dr. Willie Soon, van het Center for Environmental Research and Earth Sciences (CERES-Science.com) beschreef de implicaties van hun bevindingen:

‘Jarenlang heeft het grote publiek aangenomen dat de wetenschap over klimaatverandering rond is. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat dit niet het geval is.’

Een andere auteur van de studie, prof. Ana Elias, directeur van het Laboratorio de Ionosfera, Atmósfera Neutra y Magnetosfera (LIANM) aan de Universidad Nacional de Tucumán, Argentinië, legde uit:

‘Deze analyse opent de deur naar een goed wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van klimaatverandering.’

***

Bron hier.

***