Wij van IPCC-eend adviseren...

Wij van IPCC-eend adviseren...

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bracht vandaag haar meldpuntadres naar buiten voor IPCC-fouten. Al op 6 april moet het onderzoek afgerond zijn. Met die datum blijkt nog eens hoezeer het PBL vooral gebonden is aan de politieke werkelijkheid, meer dan de wetenschappelijke. Serieus zelfonderzoek is binnen één maand niet mogelijk. Bovendien moet je de fouten in het Engels melden, maar is de website Nederlandstalig; dat verdunt de input van internationale experts al.

We voorspelden daarom op 22 februari al dat dit meldpunt een crisiscommunicatiestrategie wordt, al hou ik natuurlijk altijd de deur open voor blije, positieve en liefdevolle ideen.

Iedereen kan via een formulier zijn bezwaar over een ‘fout’melden in de tekst van één van de acht hoofdstukken over werelddelen in Werkgroep 2. Als hij aan de spelregels voldoet. Die spelregels zijn hard nodig, want je wilt geen wilde reaguurders maar mensen die de literatuur kennen.

De kans dat het meldpunt windowdressing dient is groot, want…

    a. zelf vond ik tot nu toe een fout of acht in hoofdstuk 4, en PBL neemt hoofdstuk 4 niet in behandeling. Je kunt ze op deze site terugvinden.
    b. iedereen kan iets roepen, en dat werkt alleen maar kritiekverdunnend. Je moet op de hoogte zijn van de wetenschappelijke literatuur en nuances

    c. Het kost gruwelijk veel tijd om alle geciteerde wetenschappelijke literatuur te vergelijken met de citaten, ik ben uren bezig geweest voor enkele citaatjes. Dus hoe kun je serieus onderzoek doen binnen één maand.
    d. de meeste fouten zijn subtiel, en het opvallendste aan die fouten is het suggestieve alarmistische karakter.
    e. geef mij de tijd en liefst ook geld, (climategate is onbezoldigd) samen met een team serieuze onderzoekers om de klus af te maken en dan komen we toch met meer substantiele kritiek dan ‘foutjes’ en ‘verschrijvinkjes’, en correcties ‘om het IPCC-proces nóg beter te maken’.

Meldpunt = kritiekverdunning

Het meldpunt is dus gewoon windowdressing, al zou ik graag fris, hoopvol en frivool zijn hier, omdat bij het PBL aardige lieve mensen werken op wie ik persoonlijk niets tegen heb.
Het PBL-meldpunt heeft zo vooral een kritiekverdunnende werking. Omdat je van alle kanten, het maakt niet uit van wie, hele en halve bezwaartjes laat komen zonder dat aan die bezwaren serieus onderzoek vooraf kan gaan, komt er vele irrelevante kritiek.

Windowdressing
Dus zal de volgende voorspelling ook wel uitkomen: het PBL stuurt dit jaar een nieuw persbericht rond met de strekking. ‘Kijk we hebben die burgoos laten reageren maar wat we al dachten is dat de hoofdconclusies overeind blijven. Wij van IPCC-eend adviseren daarom IPCC-eend’.

Wat mij betreft hoeft die voorspelling niet uit te komen. Dus namens ons een oproep aan alle exact opgeleide gepensioneerden van dit land a la Arthur Rorsch. Grijp ieder een hoofdstuk bij de kop, vergelijk het met de geciteerde bronnen en meldt het, dat kan ook bij ons. Dan kan er voor 6 april toch echt meer liggen dan wat virtuele openheid voor emotionele burgo’s, zodat het PBL ‘de kritiek meeneemt in de besluitvorming’ (= sit back and have eloborate sexual fantasies).