Een van de meest kenmerkende dingen van de communistische samenlevingen in het Oostblok waren de luidsprekers op lantarenpalen waarmee zelfs de kleinste dorpen nog waren vol gehangen. Horen we in de Arabische wereld 4 keer per dag het “allah akbar” door de straten schallen, rijdt in het geseculariseerde westen de ijscoman bimmelend door de wijk, in het oostblok sprak de grote leider.

Audioboodschap
Al Gore heeft zich sinds climategate (11-19) zodanig uit het debat teruggetrokken dat zijn boodschappen bijna zo zeldzaam zijn geworden als die van Osama bin Laden, waarmee geen enkele inhoudelijke overeenkomst tussen de terroristenleider en de klimaatprofeet word geïnsenueerd. Na zijn recente op-ed in de NYT heeft the Goracle (bijnaam door aanhangers verzonnen en door tegenstanders in website verpakt) eergisteren een audioboodschap achtergelaten op repower america.

Het technisch wat geknepen stemgeluid van de meester roept inderdaad die associatie met die benepen oostblokluidsprekers op. Verder is het eigenlijk een hele sympathieke emo-boodschap gekoppeld aan het door Bill Clinton afgetrapte democratische klimaat-charmeoffensief.

Gore eindigt met:

“Now is the time for us to show how strong our movement is and to show how strong we feel.”

Luister zelf:

[audio:AlGoreSpeaks.mp3]