The Guardian schrijft hier in het artikel ‘Mind Your Language’, dat het vanaf deze maand in haar verslaggeving ophoudt met het gebruik van de term ‘deniers’.
De krant gebruikte het woord regelmatig als aanduiding voor mensen die betwijfelen of alle veranderingen in de natuur door de mens komen. The Guardian was jarenlang aanvoerder van klimaatalarmisme, maar blijkt wel een kwaliteitskrant door open te staan voor kritiek.


Nu het NRC nog
Antony Watts van het populaire sceptische blog Wattsupwiththat was door de krant benaderd om als serieuze scepticus een bijdrage te leveren. Maar hij vond dat eerst het ‘D-word’uit het vocabulaire moest, omdat dit verwijst naar niet al te vrolijke zaken in de geschiedenis.

The Guardian erkent de validiteit van dit argument nu onder het motto ’taking the heat out of the climate change debate’. Wel moet er volgens de krant onderscheid blijven tussen sceptici, en mensen die evidente feiten ontkennen. Een punt waar iedere scepticus zich in kan vinden.

Het NRC bij monde van klimaatredacteur Karel Knip kan dus een voorbeeld aan de Britten nemen, door termen als ‘opwarmingsontkenners’ uit de kolommen te keren. Collega Marcel besteedde hier al een posting aan en stuurde een ingezonden brief naar het NRC
Andere kinderachtige termen zijn ‘klimaatontkenners’. Zelf houden we het in de kolommen ook aardig netjes. The Guardian stelt wel: comment is free.

Tot slot wil ik nog even wat fanmail delen

Goedendag,

Volgens mij is de redactie wat aan het afglijden inzake het onderwerp klimaatverandering. Als u een artikel van de heer Rypkema publiceert, een notoire ontkenner van klimaatverandering, dan vraag ik mij af: heeft u ze nog wel op een rijtje. De heer Zeilmaker doet alles om het gigantische probleem van klimaatverandering te bagatelliseren, volgens hem is er zelfs niets aan de hand.
Om het kort te houden, ik begrijp niet dat jullie zo iemand als Rypkema opvoeren. Ongelooflijk amateuristisch! Ga zelf eens op onderzoek uit, check personen, verifieer bronnen, pas hoor en wederhoor toe en bijt u vast in het onderwerp.
Hieronder wat te checken cijfers van organisaties die, ook al maken ze wel eens een fout, over het algemeen goed en wetenschappelijk bezig zijn.

Met vriendelijke groet,
Reinald den Hartog (journalist)