Sultan al Jabr.

Van een onzer correspondenten.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) waren van plan om hun positie als gastheer voor de klimaatconferentie te misbruiken om olie- en gasdeals af te spreken, schrijft VRT Nieuws. Dat blijkt althans uit documenten die gelekt zijn door een klokkenluider en waarover het Centre for Climate Reporting en de Britse omroep BBC berichten.

Het Centre for Climate Reporting (CCR) is een onafhankelijke organisatie voor onderzoeksjournalistiek over klimaatonderwerpen. Een anonieme klokkenluider heeft ruim 150 pagina’s aan interne documenten vrijgegeven van de organisatie van de klimaatconferentie in Dubai (COP28).

Uit de documenten blijkt dat COP-voorzitter Sultan al-Jaber van de VAE, die tevens voorzitter is van het staatsoliebedrijf Adnoc, wou gaan lobbyen voor olie- en gascontracten binnen het kader van voorbereidende gesprekken voor COP28. ‘Hij probeerde de voorbereidende meetings als hefboom te gebruiken om contracten voor Adnoc in de wacht te slepen,’ schrijft het CCR.

‘We kunnen samen opportuniteiten voor vloeibaar gas bekijken in Australië, Mozambique en Canada’.

In totaal zouden er met zeker 15 landen gesprekken op de rol hebben gestaan. Adnoc zou zich daarin aanprijzen als een goede partner om mee samen te werken voor fossiele-brandstofprojecten.

Een woordvoerder van COP28 heeft intussen gezegd dat de documenten ‘niet juist zijn en niet gebruikt zijn tijdens vergaderingen’ en zegt ‘heel ontgoocheld te zijn dat de BBC het materiaal niet beter heeft gecheckt’.

Voorzitter al-Jaber kwam eerder al in opspraak

Het is niet de eerste keer dat de organisatie van COP28 in opspraak komt. Eerder kwam de Britse krant The Guardian al met onthullingen over de dubieuze rol van COP28-voorzitter Sultan al-Jaber.

Hij zou zijn rol als COP-voorzitter en voorzitter van het staatsoliebedrijf Adnoc onvoldoende gescheiden kunnen houden.

***

Voor het hele artikel zie hier.

***