Louise Fresco is een van de twaalf panelleden die namens de InterAcademy Council het IPCC gaat doorlichten. Dat is vandaag bekend gemaakt. Voorzitter van de commissie is de econoom Harold T. Shapiro, oud-president van Princeton University. Rond het onderzoek is een aparte website aangemaakt: http://reviewipcc.interacademycouncil.net/

Op het eerste oog heeft het IAC voornamelijk voor ‘buitenstaanders’ gekozen, wat verstandig is. De enige prominente klimaatonderzoeker is Syukuro Manabe, een van de grondleggers van klimaatmodellen.

De komende dagen zullen de verschillende kandidaten ongetwijfeld onder de loep genomen worden in de blogosfeer. Laten wij aftrappen met wat recente betrokkenheid van Fresco in het klimaatdebat. Ze zat in de veelbesproken Deltacommissie van Veerman en verdedigde later in de Volkskrant samen met Veerman het rapport van die commissie.

Klimaatcircus
Recenter, na climategate, heeft ze zich negatiever uitgelaten over het klimaatcircus:

I confess that I am increasingly uncomfortable with what is being called the travelling climate circus: this incessant and expensive series of conferences about the climate. Last year in Bali, next year in Copenhagen, now in the Polish city of Poznan, where over 11,000 people from 190 countries are gathered to make agreements about the follow-up to the Kyoto protocol.
(…)
I am far from being a climate skeptic. On the contrary, I believe the evidence of man’s impact on the planet is overwhelming. But I am increasingly ill at ease about the debate itself.
(…)
From a practical viewpoint, it is impossible to unravel what is caused by weather fluctuations, the lack of economic growth or failed government policy — to say nothing of proving the current effects of structural changes in the climate.
For example, everyone quotes the number of “200 million climate refugees”. But closer examination reveals that migrants name drought as the least important reason for leaving their country. If at all. Even where drought is involved, it cannot be determined with certainty that it is due to climate change, because weather fluctuations happen all the time.
There are authors who claim that fertile land has already been lost to the rising sea level, a claim for which there is little evidence.
(…)
Attempts to present these issues as dramatically as possible come from the understandable frustration about the lack of success in the climate negotiations. The louder the calls for change, the less credible they become; and the slower the progress in the negotiations, the louder the calls. The climate problem is complex and tenacious and is not helped by an inaccurate presentation of the facts.
There are enough reasons to take action, with sustainable economic growth in the forefront. But if I have to choose between alleviating hunger and poverty today and preventing CO2 emissions tomorrow, then I choose the former, in the firm conviction that only prosperity will lead to a change in mentality and the financing of energy-saving measures.

Weergoden
Nog kritischer dan in bovenstaand opiniestuk in Der Spiegel was Fresco op 16 februari van dit jaar in haar NRC-column getiteld Wijze woorden van wispelturige weergoden:

‘Op een donzige wolk in de stratosfeer, ver buiten het gezichtsveld van die armzalige, kortzichtige soort, de mens, zetelen wij weergoden. Meestal zijn wij jullie mensen goedgezind. Wij beregenen de gewassen met mildheid, schudden in de herfst rijpe appels en dode takken van de bomen, en maken korte metten met schimmels en insecten. Tot onze spijt verschansen jullie je nu in steden, waar jullie de lucht niet meer zien en de stormen over de velden niet meer voelen. Daardoor zijn jullie het verschil tussen weer en klimaat vergeten, ervaren jullie geen seizoenen meer en denken jullie dat jullie beide eenvoudig kunnen beïnvloeden, alsof het om het investeringsklimaat gaat. Jullie verslaving aan de dagelijkse weersverwachting verklaart waarom ieder feitje over het weer tot een extreme gebeurtenis voor het klimaat wordt gebombardeerd. Dat verwijtende toontje waarmee die ketterse weermannen en -vrouwen beweren dat „het zonnetje vandaag niet meewerkt”– wat een hoogmoed gaat daarachter schuil! Het werd tijd voor een lesje, dachten wij, een herinnering aan de verhoudingen.
(…)
Het wordt tijd dat jullie mensen weer beseffen dat het klimaat niet een vast gegeven is, maar gedurende de hele tijd dat de planeet bestaat verandert, of jullie er nu zijn of niet. Helaas is er een nieuwe situatie ontstaan nu jullie je zo succesvol hebben voortgeplant en daardoor de natuurlijke kringlopen van de planeet beïnvloeden. Hoe dat verder moet met die negen miljard die binnenkort op die planeet van jullie staan te trappelen, tja, dat is de vraag. Daarom, juist op het moment dat jullie mensen met de grootste moeite proberen om gezamenlijke maatregelen te treffen, vinden wij het nodig even aan jullie zekerheden te morrelen. Hoezo sneeuw tijdens de Olympische Winterspelen? Hubris, mensenkinderen, dachten jullie te begrijpen hoe de natuur werkt? Dat jullie elementaire deeltjes, genen en geldstromen in wetten en modellen hebben gevangen, zegt ons weergoden helemaal niets.

In de zin “Het wordt tijd dat jullie mensen weer beseffen dat het klimaat niet een vast gegeven is, maar gedurende de hele tijd dat de planeet bestaat verandert, of jullie er nu zijn of niet.” kan je mijns inziens ‘jullie mensen’ heel goed vervangen door ‘het IPCC’. Ben benieuwd of Fresco eind augustus, als het onderzoek af is, dat met mij eens is.