Wie was de zieke geest die speelde met de emoties van een 10-jarig meisje met wetenschappelijke ambities? Jawel het was Julisa’s vader J.R. Castillo (zie artikel en ook dit grappige verhaal waarvan de foto afkomstig is). Tja, met die voorletters hadden we het kunnen weten. Climategate.nl heeft nu de twijfelachtige eer opgenomen te zijn in de onderstaande fraaie Flow Chart of the Julisa Castillo Story (klik voor vergroting) van de North County Times (link artikel). Deze regionale krant is zelf een belangrijke schakel in deze uit de hand gelopen zieke grap. Climategate.nl raakte “besmet” via Tom Nelson en Climatedepot.com.

In lijn met de visie van sommigen zijn alle sites en media in bovenstaande chart nu “onbetrouwbaar” of “dishonest”. Wat mij betreft is het eerder: waar gehakt wordt vallen spaanders. Een prachtig recent voorbeeld is natuurlijk Luuk Koeleman die verscheidene redacties maandenlang op het verkeerde been zette. Feit is dat ik erin ben getuind met mijn artikel Meisje groep 6 wint wetenschapsprijs met “Disproving Global Warming”. Hier de link naar mijn destijds snel uitgesproken mea culpa.

Ook al twijfelde ik aan het verhaal en strandde mijn gehaaste zoektocht naar een tweede bron plaatste ik het bericht om 4 redenen:

  1. ik had die maandag beperkte tijd en vond zo snel geen ander verhaal (ja ik kan je verklappen dat zelfs de grootste media soms zelfs verhalen uit hun duim zuigen als er een stuk witruimte gevuld moet worden);
  2. ik heb een zoon van 9 met wetenschappelijke neigingen en had zodoende een romantisch beeld bij het slimme meiske uit Beeville;
  3. ik was te gullible vanwege de achterafgezien zeer ongeloofwaardige Al Gore connectie (en dat scepticische media vaak net zo gullible zijn als alarmistische had ik al een betoogd in Sceptici doen onrecht aan poolheld Tom Smitheringale;
  4. de door Castillo uitgevoerde studie an sich heel geloofwaardig is en er veel aandacht gegeven mag worden aan het feit dat rurale temperatuurreeksen op 1 plaats vaak meer zeggen dan de grote soms tendentieus bewerkte geïnterpoleerde temperatuurdatasets van de grote instituten.

Het liefste zou ik nu contact leggen met de familie Castillo en verzoeken de studie van het meisje te mogen inzien. Het blijft gewoon een goede zaak dat basisschoolkinderen zich al met wetenschap kunnen bezighouden (wat zegt D66 daarover?) en de kwaliteit van haar werkje zou simpel te checken zijn. Maar zoals die oelewapper van een vader aangeeft staat het gezinsgeluk nu al sterk onder druk.  Ik laat ze dus met rust en ga snel verder met een blog Geen Global Warming in Tamanrasset.