Geholpen door wiskundige modellen en kaarten hebben twee onderzoekers van de universiteit van Florida de mogelijkheid om malaria te elimineren uit de landen waar de dodelijkste variant voorkomt in kaart gebracht.
Vijf jaar lang werkten Andrew Tatem en David L. Smith samen met een team van wetenschappers, geografen, statistici en gezondheidswerkers ter plekke om een wereldomvattende database op te bouwen voor de kartering en modellering van de overdracht van P. falciparum.
Smith vertelt dat de data er op wijst dat Plasmodium falciparum malaria, de dodelijkste variant, binnen 10 tot 15 jaar uitgeroeid zou kunnen worden op de meeste plaatsen op aarde, inclusief de meeste gebieden in Azie en Amerika, indien de overdracht gereduceerd wordt met 90% van de waarde in 2007.
De analyse van Tatem en Smith kan de medische zorg een werktuig in handen geven dat het nodig heeft om de meest effektieve financiele en technische hulp te mobiliseren voor de gebieden waar de bewoners aan deze ziekte lijden.
De onderzoekers hebben ook de rangorde van landen berekend voor P. vivax eliminatie, een andere dodelijke vorm van malaria, alhoewel er nog geen gedetailleerde werelddekkende database op het ogenblik bestaat om de risico’s van deze variant uit te karteren.
Tweeendertig van de 99 landen die nog steeds endemische malaria binnen hun grenzen hebben, zijn begonnen om de ziekte uit te bannen. Tatem en Smith verzekeren dat zeker de landen in Zuid-Amerika in de meest gunstige postitie zijn om daarin te slagen.
Veel Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara staan aan de onderkant van de lijst van de onderzoekers, waaronder Angola, Tjaad, Somalie en voormalig Zaire, landen die geplaagd worden door instabiele regeringen en systematische armoede.
Bron geospatialworld.net
Persbericht Universiteit van Florida
Kaartproject bij de Universiteit van Oxford
Op de kaart van India is duidelijk te zien dat binnen dit land malaria de grootste verspreiding heeft in de armste gebieden: Malaria is dus vooral een armoedeziekte.
In de IPCCverwachtigen zijn de landen met grootste CO2 uitstoot ook de rijkste landen waaronder India, dus tegen 2100 tijd is malaria al verdwenen. Zelfs als de aarde zou opwarmen dan is malaria geen bedreiging meer omdat de mensen allemaal stinkend rijk zijn. Singapore en Brunei zijn tegenwoordig al tropische voorbeelden van rijke landen waar malaria volledig is uitgeroeid.
Hans, even een eenvoudige vraag omdat ik het antwoord niet zo snel in de links kan vinden:
Hoe dringt rijkdom malaria terug?
Alleen met dollarbiljetten zwaaien lijkt me toch niet voldoende?
Armen kunnen geen muskietennetten kopen, geen horren en geen muggenspray, ze hebben geen geld voor medicijnen en zeker geen geld voor profylaxe. Verder kunnen rijke (niet corrupte) landen zorgen voor een goede riolering en bestrating waardoor er minder poeltjes onstaan waar muggenlarven zich kunnen ontwikkelen, en ook een aktief programma handhaven van muggenbestrijding door middel van insecticiden.
Welvaart heeft wel meer prettige kanten dan alleen het op nul zetten van malaria.
Ga maar eens naar de tandarts in takki takki land.
http://www.asianoffbeat.com/default.asp?display=2089
Maar de socialistisch begaafde medemens wil daar niet aan, die blijft maar lullen over het farmaceutisch grootkapitaal en AGW.
Suriname bijna malariavrij
Wat wordt bedoeld met: "In de IPCCverwachtigen zijn de landen met grootste CO2 uitstoot ook de rijkste landen waaronder India, dus tegen 2100 tijd is malaria al verdwenen."?
Weet iemand wat het volgende betekent: “In de IPCCverwachtigen zijn de landen met grootste CO2 uitstoot ook de rijkste landen waaronder India, dus tegen 2100 tijd is malaria al verdwenen.”?
Het lijkt dat hoe groter en rijker een land is, hoe meer CO2 het uitstoot. En dan komt het verdwijnen van malaria uit de lucht vallen.
Iemand?
@NN: Hans Erren heeft je vraag hierboven al beantwoord. En inderdaad vind je precies de juiste woorden: al het goede op het gebied van hygiene, gezondheid, onderwijs, vrijheid, schoon milieu komt inderdaad uit de lucht vallen zodra landen op koers zitten voor een bepaald welvaartsniveau. Dat heet de (environmental) Kuznets-curve. Voor malaria is dat in ieder geval een basic fact. Dit is precies waar de milieubeweging uit de bocht vliegt: er is geen reden voor alarmisme, alles komt vanzelf goed als de angst maar niet regeert… zie verder: http://www.rationaloptimist.com/
Hajo, jouw redenering kan ik volgen. Puntje is alleen dat je niet naar het GDP van een land moet kijken, maar naar het deel van de bevolking, dat zo'n netje niet kan betalen. Zeker in India is een grote groep mensen erg arm. Dat het land een redelijk GDP heeft, komt mede omdat er erg veel mensen wonen.
Zo wordt China verweten dat ze de grootste uitstoter zijn. Was het land echter in twee stukken opgedeeld, dan kwamen ze amper in de rijtjes voor.