Beata Tyburska.

Van een onzer correspondenten.

De twee nieuwe kerncentrales die de regering bij Borssele wil laten bouwen zijn te weinig innovatief, schrijft het Eindhovens Dagblad. Dat vindt Beata Tyburska van onderzoeksinstituut Differ in Eindhoven.

‘We zijn vanuit Differ betrokken bij de aanbesteding en ik heb daar de nodige kritiek op geleverd. Er is gekozen voor een generatie 3 model, terwijl het een innovatief land als Nederland beter zou passen te kiezen voor kerncentrales volgens het nieuwste generatie 4 model.’

De Thorium Gesmolten Zout Kernreactor is zo’n generatie 4 model. De Poolse onderzoeker, met ervaring in onderzoek naar kernenergie in de VS en Duitsland, helpt mee deze ultramoderne en veilige kernreactor mogelijk te maken.

Tyburska:

‘We werken samen met de Amsterdamse startup Thorizon, die werkt aan het ontwerp van dit type reactoren. Omdat het heel lang zou duren om een materiaal te vinden dat de hele levensduur van zo’n centrale van zeg zestig jaar meegaat, hebben we het ontwerp veranderd. Nu werken we met cartridges die vijf jaar mee moeten gaan en dan vervangen kunnen worden. Met onze testmachine kunnen we in 25 dagen die leeftijd van vijf jaar nabootsen.’

De eisen aan materialen in die agressieve omgeving is het studiegebied van Tyburska. In de testfaciliteit gaat men samen met onder meer de Franse nucleaire autoriteiten in totaal veertig verschillende materialen testen. In Eindhoven staat, na het gerenommeerde Amerikaanse MIT, de tweede installatie die dat kan.

De onderzoekster:

‘Die van ons is zelfs beter omdat wij in 25 dagen testen waar zij 100 tot 150 dagen over doen. We kunnen trots zijn dat wij op deze manier deze vorm van kernenergie mogelijk maken. Waarmee we op een veilige manier een bijdrage leveren aan de energietransitie.’

Voor het gehele artikel, zie hier.

***