Rypke’s hartverscheurende artikel Natura 2000: Machiavelli met zee-eend als wapen maakt één ding duidelijk: we zijn heel ver heen met ons natuur- en milieubeleid. Heel ver! We staan minstens zo ver van de redelijkheid af, als Egypte van de democratie. Alleen zijn we te volgevreten met zijn allen om massaal naar Den Haag op te trekken en een omwenteling te eisen:

Wij willen NU de natuur en ons milieu terug uit de geldgierige klauwen van links!

Edoch, misschien hoeft het al niet meer. Misschien kunnen drie VVD-CDA-PVV kabinetten (en oh wat hoop ik dat die er komen, waarbij het CDA nog het meeste boter van het hoofd moet krabben) het PvdA-tij toch echt gaan keren. Zie het bevrijdende weg-met-alles-wat-Jaqueline-Cramer-met-haar-botte-hersens-heeft-verzonnen-bericht van Edwin Timmer van de voorpagina van de Telegraaf hieronder. En het ligt natuurlijk niet alleen aan de politiek! Het zijn vooral ook de NGO’s, de subsidiesponzen en de wetenschappers die ze aan boord hebben… zie weer zo’n alarmistisch kulbericht van het Astmafonds pal naast Edwins artikel. Er is nog een lange weg te gaan!

Duurzaam is vooral duur

De verplichte duurzame inkoopcriteria die overheden hanteren om koffie, printers en bureaustoelen te kopen, moeten wat betreft VVD en PVV bij het oud vuil. Dat zullen zij eisen in een debat met staatssecretaris Atsma (Milieu).

Het geesteskind van voormalig PvdA-minister Cramer kost het bedrijfsleven een half miljard euro aan administratieve lasten en andere bijkomende kosten per jaar. „Dit inkoopbeleid is failliet”, zegt VVD-Kamerlid Leegte. „Kennelijk is duurzaam inkopen alleen duur inkopen.”

Bovendien betwijfelt Leegte of de strikte criteria leiden tot schonere productie, van bijvoorbeeld het voedsel voor overheidskantines of kantoormeubilair voor ambtenaren. „Inkoopmanagers eisen dat hout een FSC-keurmerk heeft zoals bijvoorbeeld hardhout uit Azië. Maar duurzaam geproduceerd Zweeds hout, met een eigen PEFC-keurmerk, komt er niet in. Terwijl daarvoor geen oerwoud wordt gekapt!”

Ook Actal, het adviescollege toetsing administratieve lasten, bekritiseerde de inkoopcriteria onlangs als ’afvinklijsten’ en ’een papieren werkelijkheid’. Zo zou biologisch per definitie beter zijn, zonder dat aandacht is voor de wijze van transport of de vraag of de concurrerende gangbare paprika of komkommer misschien in een energieopwekkende kas is geteeld.

PVV-Kamerlid De Mos staat achter het VVD-initiatief. „Ons gedoogakkoord heeft al flink geschrapt in de erfenis van mevrouw Cramer, maar dit moeten we ook aanpakken. Het lijkt erop dat duurzaam nu vooral heel veel centjes moet kosten”, aldus de PVV’er.

Leegte: „Ik krijg huilbrieven van waterschappen die stellen dat ze een groter budget nodig hebben omdat ze geen geld meer hebben om duurzaam te kunnen inkopen. Dat lijkt me de wereld op z’n kop.”

Edwin Timmer, Bron: Telegraaf