Langweer: het kerkbestuur wil al deze gezichtsbepalende bomen kappen uit voorzorg. Er zou misschien één kunnen vallen op de kerk. Ze tuinen in het zelfde voorzorgsfetisjisme als waar de moderne gebureaucratiseerde milieubeweging in is gevallen, met averechtse gevolgen voor de schoonheid van onze omgeving

Wat wij op Climategate al langer stellen – milieubeleid is slecht voor het milieu en milieuclubs richten netto meer schade aan dan dat ze goed doen – is ook in een monumentaal artikel ‘Germany’s Ecotrap’ in Der Spiegel aan de orde gesteld. Ja, eigenlijk vorige week al, maar ik lees liever boeken dan kranten en tijdschriften. We hebben deze journalistieke prestatie van onze oosterburen hier nog niet gepromoot: bij deze dan. Het tij keert in media.

De conclusie van Der Spiegel

In the fight to protect the environment, it may be time to pause and ask oneself: what is really helping, and what isn’t? And to admit at times: sorry, we were wrong. But it doesn’t work like that. Environmentalism knows no doubt. The idea is never wrong, the problem is always in the implementation.

And so it will continue. Additional rubbish containers will be introduced, for different types of rubbish. The EU will ban the stand-by function on electronic appliances to reduce energy consumption — even though engineers know this reduces product lifespans.

At some point, only electrical cars will fulfill environmental requirements, but the electricity will have to come from somewhere — maybe French or Czech nuclear power stations? (goed idee. Je kon zien dat de auteurs linksmensen zijn die nog steeds volgens de donkergroene doctrines denken, maar je kunt niet alles in één keer hebben, ze laten de kapitaal en natuurvernietigende windenergie buiten schot)

Ordinary people will put up with all this patiently, what else can they do? It all serves the environment, and no one can object to that. (ik hoop dat ze bedoelen: niemand MAG daar tegen protesteren, want dat is het geval)

In zeven delen (Bijbels getal, zeven goed bedoelde plagen)

Deel 1 gaat in op de verspilling van land, grondstoffen en regenwoud voor Biofuels
Deel 2 over de perversie achter recycling, waarbij vooral plastic extra wordt aangevoerd om de verbrandingsovens op te stoken, enzovoort


Verbiedt de spaarlamp!
Maar ook het dichtsealen van woningen voor isolatie is slecht. De spaarlampen, en het door Greenpeace (nou ja, de EU dan, na lobby van Greenpeace en Philips dat niet genoeg verdiende aan gloeilampen) ingevoerde gloeilampverbod krijgen er van langs. Ja, spaarlampen zijn slecht, zeer slecht omdat ze kwik bevatten, met name de productie in China is nu niet meteen de schoonste. Als je stroom wilt besparen, kun je ook het licht uit doen.

Tijd voor een Nieuwe Milieubeweging!
De ultieme conclusie had natuurlijk moeten zijn, dat de moderne milieubeweging en haar bureaucratische vrinden zichzelf moeten afschaffen. Dat is pas goed voor het milieu. Het is de natuurbeweging zelf geweest die mensen van de natuur vervreemde, die natuuronderwijs waarin je die smurfen lekker laat klooien met plantjes en diertjes verving voor klimaatangstpraat. Zoals de Dierenpartij met haar Disneyopvattingen over dieren mensen van dieren vervreemdt. Het is de milieubeweging die op de stoel van de macht ging zitten, in plaats van luis in de pels te blijven van bureacratische bemoeimachten.

Om kort te gaan: weg met hen. Wat is ‘milieu’eigenlijk ook voor iets vaags? Laten we een nieuwe omgevingsbeweging opzetten, waarbij we lokaal met grensoverschrijdende blik al het goede versterken dat mensen uit zichzelf al doen. In plaats van mensen maar te traineren, uit te zuigen en in de weg te zitten vanuit de angstneurose van het voorzorgprincipe.

Uit voorzorg gekapt. Zinvolle milieubescherming gaat om behoud en versterking van schoonheid, behandelt risico's op basis van waarschijnlijkheid in plaats van mogelijkheid. Laat het kerkbestuur maar bidden dat die boom niet valt. En als ze dat niet geloven, vragen waarom die kerk van ze zo leeg blijft