Ooit lanceren we een speciale website met een knop zoals de bovenstaande waarmee iedereen met één druk op de knop zijn of haar lidmaatschappen van alle progressief urbane milieualarmistische organisaties kan opzeggen. Tot die tijd doen we het met speldenprikken zoals onderstaande opzeggingsbrief van CdeV die begin deze week zijn D66 lidmaatschap opzegde nadat hij op het web op een (naar later bleek gedateerd) artikel van Bram Bregman was gestruikeld….
Geacht partijbestuur,
De reden van de opzegging van mijn lidmaatschap is het partijstandpunt ten aanzien van klimaatbeleid.
Hier heb ik toevallig vanuit mijn beroep wel enig verstand van (niet van beleid, wel van weer en klimaat). Ik zat wat op de site van D66 te neuzen en kwam een artikel van een ambtenaar van het KNMI tegen dat als D66 visie wordt gepresenteerd.
Het is een objectief klinkende lofzang op klimaatmodellen waarvan de voorspellingen worden gepresenteerd als wetenschappelijk bewijs voor een ingrijpend en in de toekomst catastrofaal effect van menselijke CO2 emissies op het klimaat.
In het wereldje van klimaatonderzoek heeft modellering al lang het verwerven van fysische kennis als prioriteit verdrongen. Terwijl voortdurend weer blijkt hoe weinig we eigenlijk weten over het klimaat en hoe matig tot slecht belangrijke processen door klimaatmodellen worden weergegeven. Het is gewoon moeilijk.
Maar modellen zijn fijn: je kunt als wetenschapper “binnen de doos blijven denken” (de weg van de minste weerstand, het gebeurt haast ongemerkt als je er mee bezig bent), en naar buiten toe geven ze een schijnzekerheid die bij politici in het algemeen in goede aarde valt (net als de modelvoorspellingen van het CPB). Die wisselwerking tussen modellering en politiek, gekanaliseerd door het IPCC, heeft tot een ongezonde verwevenheid van onderzoek met politiek en activisme geleid, waarin onderzoekers zonder enige gene als ongekozen politici optreden. Intussen is ondanks toegenomen budgetten voor onderzoek weinig geleerd en veel genegeerd (ik heb overigens niets tegen modellen als onderzoeksgereedschap). Door deze ontwikkelingen is klimaat het zieke kleine broertje van de fysische wetenschappen geworden, en tevens de spil van een circus van biologen, economen, energiedeskundigen, juristen, communicatiespecialisten, financieel deskundigen, ontwikkelingsdeskundigen etc. die allemaal klimaatexpert zijn geworden.
De waarschuwingen voor naderend onheil en aansporingen tot onmiddellijke actie van de zijde van wetenschappers (zowel in vakliteratuur als in de media) zouden naar mijn verwachting hebben moeten leiden tot gefronste wenkbrauwen bij politici en journalisten, in ieder geval bij hen die enigszins vertrouwd zijn met wetenschap, en dat zijn er veel. Wetenschappers praten en schrijven niet zo. Dat weet eigenlijk iedereen. Wetenschappers werken niet met alle ten dienste staande middelen toe naar consensus; dat streven is in de Verlichting verlaten. Blijkbaar maken we een uitzondering voor “klimaatwetenschappers”. Misschien omdat het zo goed aansluit bij een breed onbehagen over onze vervreemding van de natuur, dat ik zelf ook deel. Misschien omdat het volstrekt plausibel is dat een toename van CO2 een effect op de warmtehuishouding van de aarde zal hebben, maar de kern van het probleem (hoe veel dan, en hoe zeker weten we het) buiten beeld blijft, want te technisch.
Niet alleen laten we ons als burgers en gekozen politici door IPCC en daarmee verweven “onderzoeksgemeenschappen” voorschrijven dat we door onze CO2 emissie vrijwel zeker een enorme impact op het klimaat gaan hebben, maar ook dat de effecten van deze klimaatverandering slecht voor ons zijn, en dat we die koste wat het kost moeten tegengaan. Drie stellingen waarvoor geen bewijs is, en veel aanwijzingen van het tegendeel, dus genoeg materiaal voor discussie. Maar relevanter voor D66 is dat terwijl burgers en politici zo veel te bespreken en te beslissen zouden moeten hebben ten aanzien van deze onderwerpen, ze al de facto buiten spel gezet zijn door de prescripties van de zogenaamde “consensus” van een aantal “klimaatdeskundigen in brede zin”. We komen er niet eens aan toe om deze discussies te voeren eenvoudig omdat de kennis daarvoor ontbreekt: het enige dat we krijgen aangereikt en blijkbaar tot ons wensen te nemen zijn de hapklare brokken van het IPCC, die in haar wijsheid de keuzen al lang voor ons gemaakt heeft.
Ik vind dat met name een zich Democraten noemende partij geen genoegen zou moeten nemen met deze situatie en met deze rol. Echte politici zouden alert genoeg moeten zijn om dit proces te onderkennen, en Democraten zouden er geen genoegen mee moeten nemen dat ongekozen (echte en vermeende) deskundigen op de stoelen van gekozen politici zijn gekropen. Maar D66 vormt met enkele andere partijen het minst kritische segment van de huidige volksvertegenwoordiging op dit onderwerp. O.K., ik denk niet dat de kritiek van de PVV op het klimaatbeleid in bijzonder diepgaande kennis is geworteld, maar ze hebben in elk geval in de smiezen gekregen dat er iets erg is scheefgegroeid in het beslissingsproces, en dat kan ik van D66 niet zeggen.
Op zich zal het allemaal niet echt dramatisch uitpakken en komt er een moment dat de wal het schip keert. Maar het feit dat D66 kortsluiting van het democratische proces zo maar accepteert staat me werkelijk tegen.
Ik neem aan dat u deze toelichting rustig terzijde schuift aangezien ik toch mijn lidmaatschap al heb opgezegd.
Vriendelijke groeten,
CdV
CdV is professioneel oceanograaf
In een derde afsluitende blog kijken we naar de reactie van D66 én Bram Bregman (wel actueel dus) op C’ brief!
Wat mij betreft: "CdV for President!"
(Bij wijze van spreken dan.)
Overigens is het niet politiek-slim om meteen weg te lopen bij zo'n verschil van mening.
Waarom blijft hij niet nog even om te proberen de discussie binnen D'66 verregaand open te breken? Hij is tenslotte niet zomaar iemand !
Wanneer dat dan niet mogelijk is, heb je volledig de reden laten zien om weg te gaan bij die partij en ben je het meest effectief in het promoten van je visie, je krijgt dan mogelijk ook mensen méé.
Daar gaat politiek over denk ik.
Prima stuk en goede actie om het lidmaatschap op te zeggen.
De houdbaarheidsdatum van D66 is al lang overschreden en de bedorven geur van het pluche en de okselgeur van de grote graaiers penetreert je neus.
De denkers zijn dood, de rest lijdt aan grachtengordelroos.
De beloofde vernieuwing blijkt een verwurging.
Wat een fantastische vent, wat een uitstekend verhaal!
Zullen we een erelidmaatschap van climategate.nl instellen, puur om het aan hem te kunnen toekennen?!
Hey,
@Harry
Dit geeft heel veel inzicht in jouw motieven: het gaat om zoveel mogelijk meelopers te krijgen. As you stated: “ben je het meest effectief in het promoten van je visie, je krijgt dan mogelijk ook mensen méé. “ Dat zet je tegenover de wetenschap, doelend op het begrijpen van fenomenen, zoals klimaat. Binnen de psychology is dit een bekend fenomeen. Dit is exactly mijn punt van studie, dat in een eerdere reactie al is gemeld (see:
“Ben bezig met onderzoek binnen de psychologie over het effect van social media op de perceptie van wetenschappelijke ontwikkelingen. Kwam een paar weken geleden op deze site. Highly interesting stuff! Figured out dat jullie (schrijvers op climategate.nl) bloggers zijn zonder specifieke kennis (studie) op de gebieden waar jullie op deze site over schrijven. First analysis is dat het hier vooral PVV viewpoints betreft. Is daar een connectie? Schrijven jullie vanuit die optiek? Kan op de site geen statement over vinden, maar methode is damn equal: een beetje verdachtmakingen, op de personen spelen, onderbuikgevoelens losmaken en je hebt al snel resultaat! No defense possible. Alles wat experts beweren wordt gelijk gebounced by ultimate framing. wow! Zie veel meer opportunities dan alleen klimaat, eco en windmolentjes. Keep in touch, fellows.”
Mijn hoop is om jullie spoedig aan een psychologic onderzoek te onderwerpen. Jullie profielen zijn hogelijk relevant.
John
John,
doe als Diederik Stapel.
Als zelfciteerder ben je op de goede weg.
Overigens begrijp ik niet dat iemand de brief van Bregman nodig heeft om z’n lidmaatschap van D66 op te zeggen. Het hele D66 duurzaamheidsmonster uit het partijprogramma leunt uiteindelijk op CO2-klimaatgezwets.
@ John Secretes:
Ik voor mij heb helemaal niets met de PVV of welke partij dan ook. Maar al eind vorige eeuw was me duidelijk dat de boude uitspraken vanuit klimaatwetenschappelijke hoek niet op wetenschap konden berusten.
Mag ik vragen waarom je je teksten lardeert met Engelse zinnetjes en soms Engels soms Nederlands gespelde woorden (psychology/psychologie)?
Ik vind trouwens deze kwalificatie nogal kort door de bocht:
Hey John,
You just found out I am interested in the political debate on this issue. Good for you !
Ben ik daarmee tegenóver de wetenschap komen te staan volgens jou ?
Als ik CdV toewens dat hij op veel plekken gehoord wordt, dan heb ik het belang van zijn visie op deze discussie in de wetenschap misschien juist wel begrepen.
De aankondiging die je doet John, blijkbaar zonder te willen of kunnen begrijpen wat CdV schreef, geeft me heel veel inzicht in jouw motieven:
Indruk trachten te maken met een vulgaire variant van psychologie zonder begrip van de inhoud, ja ja…
.
JohnEen mooi vak psychologie.
Veel studenten die proberen dit onder de knie te krijgen hebben erg veel moeite met statistiek.Vaak ontbreekt de wiskundige ondergrond en moet er veel bijgespijkerd worden.
Ik ben dan ook benieuwd naar jouw wiskundige en technische ondergrond en vraag me af of je hier vanuit een vooroordeel spreekt.
Let wel nog geen conclusie maar een vraag.
Ik zie wel een forse dosis selectieve waarneming en kan alleen voor mezelf spreken. Ik ben in de linkerhoek van het politieke spectrum te plaatsen.
Ook daar kom ik de generatie tegen die is opgegroeid met keuzevakken en al snel wiskunde en daarmee techniek hebben laten vallen.
We zitten niet voor niets met onzinnige windmolens opgescheept.
Daarmee moeten we de wereld redden?Succes met je studie.
@John Secretes: beste/dear John, het is exact the opposite, I denk. I denk dat Richard de Mos with zijn IQ of 64 nog net kan read wat hier wordt argumented en daar with zijn minimale brain zijn standpoint op based.
Very veel succes met je onderzoek, de waste paper bag is tenslotte big enough.
@John: wellicht ter aanvulling op je profiel – in 1991 ben ik cum laude afgestudeerd als landbouwkundig ingenieur met als studierichting milieuhygiëne en als afstudeerrichting meteorologie en klimaatmodellering. Daarmee behoor ik natuurlijk tot de categorie bloggers "met meer verstand van verzekeringen". Ik sta ook in voor de kwalificaties van elke andere bloggers die elk expert zijn op hun terrein… nu maar hopen dat jij echt verstand hebt van psychologie.
Maar je hebt wel een punt: persoonlijk stoor ik me hier niet aan conventies of aan een wetenschappelijk keurslijf. Ik strijd met alle mogelijke taalmiddelen tegen wat ik zie als de grootste bedreiging voor onze welvaart en vrijheid. You ain't seen nothing yet!
De brief van CdV zal inderdaad voor velen van ons een feest der herkenning zijn. Toch nog het volgende:
Blijkbaar is deze brief voornamelijk geschreven uit wetenschappelijk onbehagen. Er klinkt een diepe teleurstelling in door over de partijstandpunten ten aanzien van technische vooruitgang, wetenschap (misschien wel in het algemeen) en de betekenis van en voor (de) democratie. Des te verwonderlijker is het m.i. dat CdV afsluit met de aanname dat het allemaal wel niet zo’n vaart zal lopen.
Ik heb er “geen zin an” om nu de hele riedel weer op te dissen, maar gezien het feit dat wij momenteel aankijken tegen een massief world wide web van op het “klimaatprobleem” gebaseerde geldvernietigingindustrieën, lijkt me deze veronderstelling geheel bezijden de realiteit.
Dan: Wat bedoelt CdV precies met “onze vervreemding van de natuur”?
Als laatste: Als D66 het aandurft CdV’s brief te plaatsen onder het pamfletje van Bregman wordt het in mijn ogen in één klap van anti-Wilders- tot koningspartij met een eigen gezicht.
@John Secretes:
Je publiceert de resultaten van het "wetenschappelijk onderzoek" naar de motieven van de Climategate.nl-bloggers toch ook wel hier?
Ik ben zeer benieuwd naar mijn motieven gezien door een buitenstaander.
Volgens sommige van jouw vakgenoten ben ik een vleesetende hufter.
't Is maar dat je het weet,
He John,
Beetje zielig popiejopie commentaar….
Gr.
Ben
In aanvulling op het vorige:
Dat er zeer invloedrijke mensen rondlopen die er naar streven ons de soep kokendheet door de keel te gieten mogen wij vandaag weer lezen in het laatste stuk van Labohm over de verschrikkelijke Schellnhoebert.
Meneer CdV, het is allemaal veel erger dan u denkt. Schellnhuber zit bij Merkel onder het bureau.
http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/10/op-naar…
D66 zal ongetwijfeld opmerken dat de soep werkelijk niet zo heet gegeten dient te worden als opgediend. Dat moeten zij dan nog maar eens navragen bij hun eigen Boris van der Ham de democratische spaarlampenman.
toch even opzoeken op ISI web of knowledge, en inderdaad 2 papers. Beiden zijn ingenieurswerk (daar is niets mis mee), maar hebben geen enkele relevantie voor het klimaat.
Bovendien lezen we in paper 1
"… It does this by making use of a wave propagation model to link wave spectra…"
en in paper 2:
"three-dimensional baroclinic tidal model including prognostic salinity and temperature is used to study…"
Onze CdV blijkt dus zelf ook “binnen de doos te denken” (de weg van de minste weerstand, het gebeurt haast ongemerkt als je er mee bezig bent).
Kortom, de pot en de ketel. Je op autoriteit beroepen is zwak; graag een betoog met harde feiten, en geen vaag emotioneel gewauwel over "modellering al lang het verwerven van fysische kennis als prioriteit verdrongen".
Er is geen periode in de geschiedenis waarin aardwetenschappers zo een uitgebreid netwerk van meetstations en satellietwaarnemingen tot hun beschikking hadden.
Dat laatste klopt, en wat blijkt …. ?
Christo schrijft:
Onze CdV blijkt dus zelf ook “binnen de doos te denken”
Het verschil tussen de klimaatmodellen en de modellen die ingenieurs gebruiken is dat die laatste alleen modellen gebruiken die bewezen hebben dat ze de werkelijkheid zo goed mogelijk benaderen. Anders zou men niet eens een bruggetje over een beek (waar je alleen natte voeten van krijgt) mogen bouwen.
De klimaatmodellen zijn ondertussen al bewezen fout in hun "voorspellingen", voor het gemak maar "projecties" genoemd. Terwijl er al wel miljarden worden verspild op basis van die "projecties".
@ Ferdinand
Ik ben het grotendeels met je eens. Waar ik zo moe van wordt is de onzinnige algehele afkeer van modellen die zovaak wordt tentoongespreid op dit blog. ALLE wetenschap is een model, i.e. een simplificatie van de oneindige complexiteit van de wereld. De belangrijskte fundamenteel natuurkundige theorie op dit moment heet het standaardMODEL.Modellen zijn een nuttig stuk gereedschap voor wetenschappers en ingenieurs. Ik heb er dan ook geen enkel bezwaar tegen dat CdV modellen gebruikt in zijn werk, ik zou het zelfs aanmoedigen.
Klimaatmodellen zijn imperfect, toegegeven, maar wat is het alternatief? Complexe interacties kun je alleen doorrekenen in een numeriek model, met natte duimenwerk bereik je niets. Insinuaties dat modellen tegenwoordig belangrijker zouden zijn dan meetdata zijn gewoon onjuist. Aardwetenschappers hebben meer meetdata dan tijdens welke periode in de geschiedenis dan ook. De brief van de CdV bevat alleen maar suggestieve insinuaties van iemand die beter zou moeten weten. En ja, het klimaat is complexer dan een brug. Maar dat betekent niet dat klimaatmodellen per definitie niet te vertrouwen zijn.
Ze zijn nog steeds honderden malen nauwkeuriger dan bijv. economische modellen, waar iedereen wel in lijkt te geloven. In ieder geval worden economen niet voor charlatans uitgemaakt als we weer eens door een grote crisis worden geraakt die ze toch echt weer niet zagen aankomen.
En kun je me een referentie geven waar overtuigend wordt aangetoond dat de IPCC klimaat modellen er helemaal naast zitten? En dan niet zo'n lamme tak die het weer op 5 november vergelijkt met de uitkomst van een model. weer is geen klimaat
En de uitkomst van 20 jaar klimaatgeneuzel is dat we ons over het klimaat geen zorgen hoeven te maken. Het gaat gewoon over niks. We hebben nog steeds koude/zachte zomers/winters etc.
Het enige waar we ons zorgen over moeten maken is dat de non-isue van klimaatverandering in sommige kringen nog steeds als heel belangrijk wordt gezien.
Natuurlijk je kunt kijken hoe hoog alle grassprietjes in de Amsterdam Arena zijn. Je kunt ook gewoon naar het voetbal kijken.
Het moge duidelijk zijn dat de gemiddelde wetenschapper al lang niet meer in politiek geinteresseerd is.
Of het nu het ontkennen van het klimaatvraagstuk van rechts is, of dat het nu het alarmisme van links is, je wil er gewoon niet mee te maken hebben.
Wat voor mij nieuw is is dat D66 blijkbaar ook de popi jopi toer opgaat en dat een wetenschapper zich daar grondig aan ergende.
Say what?
Simpel, uitzoeken waarom. En niet voetstoots aannemen dat het wel goed zit. All models are wrong, but some are useful.
En kun je me een referentie geven waar overtuigend wordt aangetoond dat God niet bestaat? Dit is net zo'n dooddoener. IPCC is een politieke club die aangestuurd wordt door NGO's met hun eigen agenda. Meer en meer groeit het besef dat IPCC met wetenschap weinig te maken heeft en veel met politiek en belangenverstrengeling.