Zetelverdeling TK23, NOS/ANP

Door Clintel.

Natuurlijk, de historische overwinning van PVV had in de eerste plaats te maken met het thema immigratie. Maar laten we niet vergeten dat PVV al jaren ook een zeer klimaatkritische partij is. In geldverslindende klimaatplannen (lees: CO2-reductie) ziet de partij niets. Dit staat er in het verkiezingsprogramma:

“Al tientallen jaren worden we bang gemaakt voor klimaatverandering. Hoewel de voorspelde rampscenario’s – over de wereld die zou vergaan – door de jaren heen steeds extremer werden, is geen daarvan ooit uitgekomen.

We moeten ons niet langer bang laten maken. Nederland is een slim land: we hebben de beste wateringenieurs ter wereld. Jaren geleden al zei onze Deltacommissaris dat we in de veiligste delta ter wereld wonen, dat we goed beschermd zijn en dat er geen reden is voor paniek.

Het klimaat verandert altijd, al eeuwenlang. Bij veranderende omstandigheden passen we ons aan. Dat doen we door verstandig waterbeheer, door het verhogen van de dijken wanneer dat nodig is en door ruimte voor de rivier. Maar we stoppen met de hysterische reductie van CO2, waarmee we als klein landje ten onrechte denken het klimaat te kunnen “redden”.

Nederland is verantwoordelijk voor nog geen half procent van de totale mondiale CO2-uitstoot. In antwoord op vragen van de PVV gaf de minister toe dat zijn klimaatpakket met 122 maatregelen zou leiden tot een mindere opwarming van de aarde van slechts 0,000036 graden. Wat Nederland hiermee aan CO2 bespaart, wordt door China volledig tenietgedaan in minder dan één dag. En dat allemaal voor € 28 miljard! Met realisme heeft het niets te maken; met klimaatideologie en grootheidswaan des te meer.

En voor deze onbetaalbare waanzin moet onze hele manier van leven op de schop: onze kolencentrales worden gesloten, terwijl er in Azië vele honderden worden bijgebouwd. Onze huizen gaan voor vele tienduizenden euro’s van het gas af, terwijl gas de schoonste fossiele brandstof is. Ons land wordt volgepropt met afzichtelijke windturbines, terwijl omwonenden daar letterlijk ziek van worden. Ze willen ons aan de warmtepomp en de elektrische auto, terwijl ons elektriciteitsnet – ooit één van de betrouwbaarste ter wereld – het nú al niet meer aankan. We moeten minder vliegen, minder vlees eten; het houdt maar niet op.

De PVV zegt: nee, dat gaan we mooi níét doen! De Klimaatwet, het Klimaatakkoord en alle andere klimaatmaatregelen gaan direct door de shredder. Geen miljardenverspilling aan zinloze klimaathobby’s, maar meer geld voor onze mensen.

De energierekening is de afgelopen jaren naar recordhoogte gestegen. Vele honderdduizenden mensen leven in energiearmoede. Dit jaar stijgt de gemiddelde energierekening met vele honderden euro’s. Meer dan de helft daarvan komt door hogere belastingen! De energiebelasting die de Nederlanders over hun gasverbruik betalen, behoort tot de hoogste van heel Europa. De Nederlanders worden gewoon uitgeknepen. Daarom wil de PVV de energiebelasting én de BTW op energie verlagen.”

Vijf jaar geleden won FvD de Provinciale Staten-verkiezingen met klimaat als belangrijk thema. Dit jaar won BBB de provinciale verkiezingen met een kritisch standpunt over stikstof. Er zijn dus genoeg aanwijzingen dat veel burgers genoeg hebben van gedram over klimaat en stikstof. Dit ondanks massale steun van de media die dag na dag op alarmistische wijze over deze onderwerpen berichten.

Er is geen klimaatcrisis

Clintel is een denktank en staat boven de politieke partijen. Wij hebben dan ook geen bemoeienis gehad met welk partijprogramma dan ook. Dat neemt niet weg dat wij het grotendeels eens kunnen zijn met wat PVV in haar partijprogramma over klimaat en klimaatbeleid heeft geschreven.

Wij stellen in onze World Climate Declaration (nu wereldwijd ondertekend door 1850 wetenschappers en experts waaronder twee Nobelprijswinnaars) dat er geen klimaatcrisis is, ook niet als je zou erkennen dat CO2 het merendeel van de opwarming sinds 1850 heeft veroorzaakt. Geen klimaatcrisis betekent geen paniekvoetbal spelen in je klimaatbeleid.

Wij constateren al jaren dat het huidige klimaatbeleid onhaalbaar en onbetaalbaar is, zoals Marcel Crok in 2018 in Elsevier schreef. Toen al dook het getal op van 0,0003 graden minder opwarming, als gevolg van 50% CO2-reductie in Nederland.

De kiezer heeft nu ook een stem uitgebracht tegen onhaalbaar en onbetaalbaar klimaatbeleid. Het is dus tijd voor een regering die pas op de plaats maakt wat betreft overambitieus klimaatbeleid. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Het is ook hoog tijd dat de media een meer open houding gaan aannemen ten aanzien van andere klimaatvisies zoals die van Clintel.

In zijn meest gloedvolle speech van de hele campagne zei Timmermans, nadat de uitslag bekend werd, dat Nederland niemand laat vallen. Dit advies zou bij uitstek voor de linker partijen zelf moeten gelden. Zij zullen meer begrip moeten gaan tonen voor andere visies van burgers over klimaat, over stikstof en over immigratie. Alleen als zij hun positie van morele superioriteit gaan opgeven zullen ze in de toekomst meer kans op succes hebben. In de speeches gisteravond was daar vooralsnog niks van te merken.

We wisten dat bij het klimaatbeleid de wal ooit het schip zou gaan keren. Wellicht kunnen we over tien jaar vaststellen dat dat moment 22 november 2023 was.

***

Bron hier.

***