Juist ja..

Sommige clubs schreeuwen eenvoudig om een verbod, levenslange eenzame opsluiting van hun directrice en algehele verbanning naar de Razende Bol of een ander eiland in de Noordzee van iedereen die ook maar een vage uitspraak doet die op sympathisantengedrag duidt. Een daarvan is Groene Pies, Greenpeace in het Engels. Honderd mensen hebben plezier, één niet, die begint te zeiken en krijgt geld van de Postcodeloterij om dat gezeur met megafoon te versterken. Dat kun je wel toevertrouwen aan onze grootfinancier van de betuttelingsindustrie.

Het is nooit goed, het zal nooit goed zijn, wat mensen ook doen.
Men zeurt over de mogelijk gekwetste gevoelens van de rugstreepdonderpad op sterk water in de Amazone, de invalide lesbische Hottentotten die niet meer kleinschalig kunnen rolstoelregendansen omdat het weer veranderde door het Grootkapitaal. Danweer vissen vissers alweer 40 jaar ieder jaar opnieuw de zee helemaal leeg, steeds weer opnieuw: hoe doen ze het.

Danweer voeren mensen die nog nooit in een regenwoud zijn geweest actie voor behoud van een doorweekt bos op andermans land. Danweer sterft een ijsbeer morgen uit bij gebrek aan ijsschotsen, nou overmorgen dan, nou misschien volgend jaar dan, oh de populatie groeit, nou een andere beer dan, danweer moeten we geloven dat we per direct op een fietsdynamo en windvaantje de wereldenergievoorziening kunnen draaien omdat dit hartstikke duurzaam is.

Het is ook vreselijk verwarrend..
…wanneer mensen oplossingen gaan zoeken voor met Postcodeloterijgeld en subsidie versterkt wereldleed. Men wil richting koolstofloze economie omdat kooldioxide de aarde zou opwarmen, en mensen van Groene Pies leven liever in een koude wereld. Dus moeten wij er allemaal aan geloven. Nu is kernenergie nagenoeg CO2-loos, wat zegt Groene Pies? Teugen. Wil je een CO2-loze dam bouwen voor hydro-energie, wat zegt Groene Pies? Teugen.

Zo, en niet anders
Dringt Groene Pies ons eerst de zegeningen van biobrandstoffen op, gaan boeren die verbouwen, lekker woudje platbranden om ruimte te maken voor palmolie, suikerriet en snijmais: biobrandstof moet je ergens verbouwen, tenzij Wubbo Ockels nog originele ideen krijgt. Wat zegt Groene Pies dan plotseling? Teugen. Wil je land uitsparen voor natuur door op de juiste plaatsen landbouw te intensiveren, wat zegt Groene Pies? Teugen, het moet beslist organisch-biologisch en ingezaaid worden bij volle maan, bijgestaan door didgeridoo-blazende Voodoopriesteres in rieten rokje: en niet anders.

    Dus wat denken wij van de suggestie om Groene Pies haar status van goed doel te ontnemen? Ik ben voor.

Maar laat ik niet kinderachtig zijn.
Eigenlijk is Groene Pies een teken dat het goed met ons gaat, de keerzijde van onze rijkdom. Dergelijke decadente clubjes- en de voltallige betuttelingsindustrie- drijft op het feit dat er welvaart is, tot nu toe dan. Daarom lopen er nu vele verwende types rond die hun ontevredenheid niet meer aan materiele zaken kunnen wijten, en daarom maar andere mensen voor de voeten gaan lopen met hun morele superioriteit. En wij blijven ze geld geven, omdat we na millennia te leven onder het juk van de natuur niet kunnen geloven dat we zijn bevrijd.

Zou hij dan toch bestaan, de Wet van Behoud van Ellende: een soort sociale tweede hoofdwet van thermodynamica die bepaalt dat alle goeds dat wij krijgen met evenveel leed en gezeur gecompenseerd wordt? Geld geven aan Greenpeace en de Betuttelingsindustrie, betekent hoe dan ook dat we van gekte niet meer weten hoe we van ons salaris af moeten komen.

Ik roep reageerders op om alle meest onwaarschijnlijke gezeur, moreel superieur geklaag van Groene Pies te verzamelen, tegenstrijdigheden, campagnes waarbij ze zo’n groene badkuip in andermans vaarwater manouevreren om hun eigen superioriteit op camera vast te leggen, en er van harte de spot mee te drijven. Wat hebben de groene Gutmenschen nú weer bedacht, vertel het ons.