Ik moet iets opbiechten. Ik heb laatst een doodzonde begaan. Ik heb de leiding onder een stinkende wastafel grondig gereinigd. Het is zo’n ikea plastic pijpensysteempje en uit het feit dat de rechter wasbak erg stonk en de linker minder heb ik afgeleid dat het ecosysteem daar het best floreert op een combi van klodders tandpasta van de kids en mijn scheerstoppel-scheerschuimmengsel. Met alleen tandpasta is de natuurwaarde veel geringer.

Ik heb helaas geen foto’s gemaakt van de barre smurrie. Daarom deze plaat hierboven van broodschimmel. Ook zo’n hoge natuurwaarde die wij voor economisch nut gewoon straffeloos mogen “ruimen”. Goed dan ook dat daar in het geval van de Westerschelde een begin is gemaakt het ruimen van natuurwaarden niet te accepteren, dan wel alleen met compensatie van een gelijkwaardige natuurwaarde elders.

Nu wil ik alleen wel de milieuakameraden in Den Haag aansporen om hun schema van ecosysteemdiensten allesomvattend uit te breiden. Zodat ik de volgende keer als ik eens een leiding reinig of een stuk houtrot saneer of een mol vang of een tak afzaag, dat ik dan een visitatie krijg van een ambtenaar die me komt uitleggen dat ik wel een potje met een cactusje moet plaatsen om die geruimde schimmelsmurrie te compenseren.

En nu weten we dat het Hedwigegeintje ons ook nog eens 62 miljoen euro gaat kosten. Kan iemand me alleen wel even voorlichten in welk Heilig Sinterklaasboek is vastgesteld wat natuur is en wat niet en welke waarde wat heeft? We blijven gewoon hele zielige Calvinistjes met zijn allen. Gordijn open zodat de dominee kan zien wat we allemaal uitspoken.

Ideetje: kan Rypke geen plan schrijven hoe we het uitdiepen van de Westerschelde kunnen compenseren door voor 62 miljoen 10.000 huishoudens elk 6200 euro te geven om hun tuin helemaal ecologisch te herinrichten? Denk dat je dan veel meer natuurwaarde hebt dan wanneer je zo’n 18-holes golfbaan onder water zet. Bah wat een triest bestaan in de nu toch wel spoedig ineenstortende EUSSR.

Leestip: mijn artikel over meritocratie.