Uw globetrotterblogger meldt zich vanuit een verlaten, belegerd Chicago: 9 van de 10 mensen op straat zijn politie of secret service mensen (wat overigens in grote letters op hun vest is aangegeven, rare jongens die Amerikanen…) en als eenzame voetganger voel je je niet echt op je gemak.

Ik kijk vanuit de 19e verdieping van het Hilton uit op South Michigan avenue, waar het in het begin van de avond een komen en gaan is van kolonnes limmo’s en politieauto’s,  en ophoudelijk sirenes loeien. Ik ben eindeloos vaak gecontroleerd. Zo liep ik door Grant park en zag een kraampje met wat mensen eromheen, en besloot een ijsje te gaan halen. Dichterbij bleken de mensen politie, en het kraampje een scanpoort….
Op een kronkelpaadje in een park, in een grot grasveld!
Ik moest er gewoon doorheen, zakken leeg, riem uit…  De politie was er om de voetgangers te vangen die het plan hadden eromheen te lopen. Hoe Orwelliaans wil je het hebben…

Dat alles liet onverlet dat een met decoraties afgeladen Russisch sprekende delegatie naast mij neerstreek in het Hilton restaurant, en ik die makkelijk had kunnen opblazen als mijn ongecontroleerde  rugzakje explosieven bevat had…

Het ICCC7 is hierbij geopend
Niet zo explosief verloopt het Heartland ICCC7 symposium.

De billboard affaire heeft ertoe geleid dat de twee namen waar ik door getriggerd was (Leframboise en McKitrick) afgezegd hadden. Het excuus van het Heartland na het schielijk intrekken van de campagne was al amper als zodanig te lezen, en bij de opening was er al helemaal niets meer van een excuus terug te vinden: het akkefietje had twee sprekers gekost maar 14 enthousiaste zichzelf aanmeldende sprekers opgeleverd. Ook was het aantal sponsors omhooggevlogen. Joe Bast en Jim Lakely klonken haast zelfvoldaan….      

Erg fraai was dat al niet, maar toen vervolgens werd gesteld werd dat er deze keer maar liefst 57 de alarmisten waren uitgenodigd om te komen spreken, en ze allemaal hadden geweigerd, de lafbekken, toen scoorden ze wel heel erg laag bij me. Als je je opponenten zo agressief benadert als met de billboard campagne, wat verwacht je dan? Ik vond het allemaal erg plat, en ook heel jammer: ik besloot mijn verslag van ICCC4 in 2010 met de droom de volgende keer ‘s avonds aan de bar met Mann en McIntyre door te kunnen zakken. Die illusie is me door de heren ontnomen en daar ben ik niet blij mee.

Al met al is de samenstelling van de sprekers deze keer dus wel heel erg eenzijdig geworden, waardoor de bijeenkomst hoogstwaarschijnlijk geen moment tot discussie zal leiden. Vandaag is er in ieder geval tijdens de presentaties geen sprake van geweest.
Dat was dus even de zaak bekeken vanuit de verantwoordelijkheid van de sceptici.

De alarmisten dienen zich echter ook af te vragen waar ze mee bezig zijn. De diefstal én vervalsing van Heartland documenten door Gleick, de enorme hetze die daarop volgde en de deconfiture van alarmistische kopstukken en blogs toen de waarheid aan het licht kwam heeft ook erg weinig aan excuses opgeleverd vanuit de alarmistische hoek. Terwijl een smakeloze billboard met daarop een op zich juiste uitspraak toch heel iets anders is dan diefstal, vervalsing en laster.

En dan is er verder de Amerikaanse academie die net als de Nederlandse haar wetenschappelijke autoriteit en integriteit verspeeld heeft door het uitbrengen van eenzijdig alarmistische stukken. Maar net als in de Nederlandse zijn er ook in de VS academie amper mensen die iets van klimaat weten. De 5 (van de 2500 leden) die achter de alarmistische stukken zitten waren nadrukkelijk persoonlijk uitgenodigd om te komen spreken, maar weigerden dat, één van hen nota bene met de verklaring dat hij “not qualified to talk about climate “ was….
Precies wat ook Professor Rabbinge, hoofd van de klimaatbrochurecommissie, zei op ons Nieuwspoort symposium.
Maar die stond er tenminste wél!

 

Klaus imponeert
De eerste dag werd afgesloten door Vaclav Klaus, de Tsjechische president. Deze politicus, van oorsprong econoom, al bezig aan zijn tweede termijn, is al altijd een uitgesproken scepticus geweest. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven (De blauwe planeet). Hij straalt intelligentie, gezag en kracht uit, een echte staatsman, waar je zeker geen loopje mee neemt. Waar vind je die nog tegenwoordig?
Hij is ook nog eens een Euroscepticus, en onverschrokken recht door zee, zoals ook bleek bij het beantwoorden van de vragen. Kortom een man naar mijn hart.
Zijn lezing was zeer uitgesproken, en valt als volgt samen te vatten:

Alarmisten zijn niet geïnteresseerd in de feiten, want daar gaat het ze helemaal niet om. Ze streven naar een systeem dat past in hun wereldbeeld en gebruiken het klimaat daar alleen maar voor. Ze zijn erin geslaagd om van de CO2 angst de nieuwe officiële staatsreligie van de westelijke beschaving te maken. Door hun bedoelingen zijn ze niet “similar to the communists, but identical”.

Vanwege deze aard van het klimaatdebat, is het wel nodig om je empirie en wetenschap goed voor elkaar te hebben, maar daar zul je de alarmisten nooit mee overtuigen. Om de strijd met hen aan te kunnen gaan moet je je realiseren dat het niet gaat om klimaat, maar om vrijheid!

Het zal niemand verbazen dat deze man razend populair is bij het Heartland (dit was al het derde ICCC waar hij sprak), en dat die genegenheid wederzijds is.

Het is een stevig standpunt, maar van iemand die in het communistische systeem is opgegroeid en nu in uiterst moeilijke omstandigheden voor zijn volk een plaats in een Europa van de toekomst moet vinden, moet je een dergelijke opstelling accepteren en respecteren. Wie zijn wij om dit overdreven te vinden?

Vragenuurtje
Het was geen snel bezoekje en dan weer gauw terug naar de Nato vergadering: hij nam zeer ruim te tijd om vragen te beantwoorden, en was daarbij ontwapenend eerlijk en sympathiek, zelfs grappig af en toe.

“Hoe kijkt Oost Europa aan tegen de alarmistische regelgeving vanuit Brussel die de energievoorziening van de Oost Europeanen op allerlei manieren bedreigt?”

VK:“Ach, die regelgeving is natuurlijk dwaas, maar al die landen zijn omgekocht door Brussel en houden hun mond wel. Alleen Polen en Tsjechië protesteren nog met enige regelmaat.”

“Hoe kijkt u aan tegen Duitsland dat met zijn Atomausstieg de hele energievoorziening in Europa in de wart gooit?”

VK: “Well, the Germans are confused…” (big smile, grote hilariteit in de zaal).
Maar serieus: VK: “Ik denk toch dat deze Ausstieg definitief is. Dat is ernstig: als het in Duitsland flink waait, komt het Tsjechische net in grote problemen, die nu al “almost catastrophic” zijn. (U herinnert zich mijn blogs over de economie van de duurzaamheid en de kosten van het aanpassen van het net).

Tsjechië zelf kiest voor de nucleaire optie. Dus terwijl er op een paar honderd kilometer perfect draaiende veilige Duitse centrales gesloten worden die nog decennia gratis energie kunnen produceren, gaat Tsjechië er nieuwe bijbouwen.
De absurditeit ten top.

“Wat denkt u van de door Griekenland veroorzaakte crisis?”

VK:”Greece did not create a crisis, they are rather the victom of it. The Greek crisis is very small, but  it is the tip of an enormous iceberg”.

“Gaat de EU zijn dwaze duurzaamheidsdoelstellingen aanpassen onder druk van de crisis?

VK: “I am afraid they will not”.

“Hoe wordt uw omgang met andere staatshoofden beïnvloed door het feit dat u een sterk sceptisch standpunt inneemt?

VK (eerst , lachend): “They just think that I am crazy”. (Daarna serieus) “Maar toen ik een lezing gaf in de VN ten tijde van Bush, kwamen er naderhand een heleboel staatshoofden naar me toe die me feliciteerden met mijn toespraak en die hem heel zinnig vonden. Ze waren het helemaal met me eens.
Maar waarom zeg je dat dan niet openlijk?”
“Oh, dat is politiek volstrekt uitgesloten….”

Deze houdt u tegoed
Ik ben niet aan de veertien andere interessante sprekers toegekomen waarvan ik aantekeningen heb die ik graag met jullie wil delen, en helaas al helemaal niet aan een toch wel heel erg leuke primeur, maar het is bedtijd. Ik moet morgen weer om zeven uur op en dan naar 26 presentaties kijken en voor jullie noteren. Daarvoor is een fris hoofd en minstens 5 uur slaap nodig!

(Daarnaast word ik eigenlijk ook beneden in de Kitty o’Shea pub verwacht door een paar van mijn sceptische helden voor een paar grote schuimloze kannen bier, zoals gisterenavond… dat zit er niet meer in vandaag helaas… )

Alle presentaties komen als video en powerpoint op de Heartland site, waarschijnlijk al vanaf maandag.