Foto: Shutterstock,

Van een onzer correspondenten.

Hoe gevaarlijk zijn die handige warmtepompen? Deze vraag dringt zich op na een woningbrand zondagavond in Woerden. ‘Er moet meer onderzoek komen naar de risico’s’, schrijft het Algemeen Dagblad.

Cazas Wonen, eigenaar van het appartementencomplex dat deels werd ontruimd nadat een warmtepomp in de fik zou zijn gevlogen, neemt geen risico. De woningcorporatie meldt de dag na de brand dat alle 25 warmtepompen ‘preventief worden gecontroleerd’. Men benadrukt dat de oorzaak van de brand, waarbij mede dankzij de alertheid van de getroffen bewoner op de derde etage aan het Suze Groenewegpad geen slachtoffers vielen, niet vaststaat. ‘Wij vinden het belangrijk die te achterhalen’, meldt een woordvoerder.

Ze zijn het vertrouwen kwijt in die pompen en in de mensen die ze plaatsten. Bewoner: Ik heb vrijdag nog een klacht ingediend omdat die pompen zo slecht worden onderhouden.

In een app die populair is onder bewoners van de appartementen én anderen in hun buurt, ging het na de brand veel over de warmtepompen. Die zouden sinds de oplevering van de gasloze huizen drie jaar terug vaak slecht werken. Bewoners maken zich zorgen over onderhoud en nu dus ook over het brandgevaar.

Nils Rosmuller van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid:

‘We zagen eerder een enorme toename van het aantal zonnepanelen dat op huizen werd gelegd. Vervolgens zag je ook het aantal woningbranden toenemen en vroegen we ons af of die panelen wel veilig worden gelegd. Het bleek soms broddelwerk. We vragen ons af of nu iets vergelijkbaars aan de hand is met plaatsen van warmtepompen en daarom gaan we volgend jaar meer onderzoek doen naar de risico’s’.

Het NIPV doet veel onderzoek naar brandgevaar, bijvoorbeeld door zonnepanelen op daken van huizen of het parkeren van elektrische auto’s in ondergrondse garages. Afgelopen voorjaar concludeerde NIPV nog dat er geen bijzonder brandrisico bekend was over warmtepompen, maar ook dat die inmiddels zo vaak worden geplaatst, dat nader onderzoek ‘nuttig lijkt’, schrijft het AD.

***

Voor het hele artikel: zie hier.

***