De paper is er! Peer reviewed en wel. Bas van Geel is natuurlijk een van de belangrijkste bijdragers. Niemand kan zo levendig als hij vertellen over wat er in hemelsnaam gebeurde bij de extreem plotselinge overgang van het subboreaal naar het subatlanticum rond 800 voor Christus. Binnen tien jaar veranderde West-Europa van droog en warm naar zeer nat en kil. En…. it was the sun stupid! Met rotsvaste waarnemingen ondubbelzinnig bewezen. Lees maar mee op trouw.nl of kijk bij het origineel.

En zo kunnen we naast Yamal en Nevada (zie hierr) ook het nabijgelegen Meerfelder Maar in de Eifel aan onze climate hoax tours toevoegen (overnachten natuurlijk in het hotel van DWK). Bas van Geel staat zo heerlijk met zijn benen in de klei dat hij zonder blikken of blozen de vloer aan veegt met de knapste koppen van het KNMI die de rol van de zon blijven downplayen. Heerlijk was het om Bas van Geel onlangs in Nieuwspoort recht in het met Nietzsche snor uitgeruste gezicht van Rob van Dorland te horen zeggen: “Rob je hebt bijles nodig over de geschiedenis van het klimaat!” Boem die zat!

Meerfelder Maar in de Eifel

En toch wil ik diplomatiek nog wat kwijt over Bas van Geel….

Het is absoluut een feit dat elke doorgewinterde klimaatscepticus (klimaatrealist) die maatschappelijk ook maar iets wil voorstellen ergens een compromis moet sluiten om op een bepaald gebied “aardig” cq politiek correct te zijn. Bjørn Lomborg is het mooiste voorbeeld. Deze aartsscepticus volgt simpelweg het IPCC qua CO2-wetenschap en temperatuurschattingen. Onze eigen Prof. Dr. Richard Tol doet ook zo iets.

Het is allerwegen bekend dat van onze twee grootste sceptici Henk Tennekes een socialist van het oude stempel is en Bas van Geel tenminste ook wel links. Daar is natuurlijk ook helemaal niets mis mee. Waar ik moeite mee heb is dat Bas van Geel de klimaatalarmisten verwijt de wetenschap te bezoedelen door simpelweg slappe hypotheses die in het (politieke) straatje passen voor waar aan te nemen… en dat hij dit zelfs vervolgens ook doet. Hij verklaart te pas en te onpas dat door menselijke uitstoot van CO2 veroorzaakte oceaanverzuring een grote zorg is en beweert dat hij expert is op dat gebied. Dat moge zo zijn maar toch zou ik hem graag eens zien debaten met Rypke Zeilmaker op dit gebied. Vervolgens doet hij allerlei stellige uitspraken over energie en – Theo mag me terechtwijzen – hier meen ik dat hij toch echt zijn leest verlaat. Ik heb geen enkele aanwijzing dat Bas van Geels opmerkingen zoals nu ook weer gedaan in Trouw het niveau van de borrelpraat overstijgen… en dan verwonder ik me waarom hij dit doet…

Nu ja…. Newton was ook enerzijds groot denker en natuurkundige en anderzijds gewoon een obsessieve alchemist en cccultist. Einstein was recht door zee en revolutionair met zijn relativiteitstheorie maar kon de quantum mechanica niet accepteren in zijn ruime hersenpan. Bas van Geel: je hoort voor mij in dit rijtje thuis. In die zin dat je gewoon een echte integere wetenschapper bent voor wie de waarnemingen heilig zijn en die niet rust voor een elegante theorie de waarnemingen kan verklaren. Je bent een speld in de hooiberg van de huidige cargo cult science. Een rots in de branding. Ik ben oprecht zonder gekheid een groot fan!