Zou ik eindelijk beginnen aan mijn eigenlijke werk waarmee ik nog centjes verdien: komt er een tweet voorbij

Marianne Thieme (@mariannethieme)
23-08-12 09:04
In 8mnd hebben we de grondstoffen erdoorheen gejaagd die beschikbaar waren voor 2012

Als ik het niet dacht, het is weer ‘earth overshoot day‘ volgens het Global Footprint Network, omdat volgens de Ecologische Voetafdruk we meer van de aarde zouden gebruiken dan zij regenereert. Paniek enzo. Wie nú niet direct gaat huilen is een onverschillige rechtse meneer.

Ik raak niet in paniek van onzin.
De Ecologische Voetafdruk is zowel ecologisch als economisch volmaakte onzin: heb ik al over gepubliceerd in EOS, op basis van het werk van ecologisch economen die de aannames onder de voetafdruk doorprikten. Die zijn fout, en al herhaal je het nog zo vaak: ze worden nooit goed.

KEUZE van auteurs bepaalt uitkomst, niet de natuur
Je hoeft niet beslist álle CO2 te compenseren via de meest ruimte-intensieve manier: bomen planten. Tenzij je graag een dramatisch hoog aantal aardes op papier wilt verbruiken om journalisten te imponeren en Marianne Thieme. Het is die CO2-compensatie die de voetafdruk zoveel aardes laat verbruiken. Maar waarom zou je, en tegelijk belangrijkere milieukwesties NIET meerekenen?

Malthus x Marx met een vleugje club van Rome
De voetafdruk komt uit de stal van Neo Malthusianen als Matthis Wackernagel, die ook lid is van CLub van Rome spinoff de Balaton Group. Het is anti-economische ideologie verpakt in een voor leken/journalisten ondoorgrondelijke en dus knap lijkende omrekenmethodiek. Die met name voor journalisten bij Trouw wel heull wetenschappelijk moet zijn omdát ze hem niet begrijpen.

De voetafdruk is erg in trek bij Wageningse alumni, linkse meisjes (zie Hans Teeuwen zijn laatste recensie van ‘linkse meisjes’) en Marcel Schuttelaar (ex Milieudefensie). Wiens bureau je kon opdoeken als je feiten ging controleren.

Vleeskippen vernoemd
Dat de ecologische voetafdruk onzin is, verandert niet als je meer reclamebudget hebt, je boodschap maar vaak genoeg herhaalt of naieve meisjes in de Tweede Kamer hebt van een actiegroep met 2 zetels. Zucht. En nou mijn kippenhok eens afbouwen, gisteren het gaas aangebracht. Ik heb al namen bedacht voor twee van mijn toekomstige vleeskippen: Marianne en Esther. Tok! Mijn buurjongen is beroepskok.