Earth Overshoot Day feestdag voor angstige mensen

Zou ik eindelijk beginnen aan mijn eigenlijke werk waarmee ik nog centjes verdien: komt er een tweet voorbij

Marianne Thieme (@mariannethieme)
23-08-12 09:04
In 8mnd hebben we de grondstoffen erdoorheen gejaagd die beschikbaar waren voor 2012

Als ik het niet dacht, het is weer ‘earth overshoot day‘ volgens het Global Footprint Network, omdat volgens de Ecologische Voetafdruk we meer van de aarde zouden gebruiken dan zij regenereert. Paniek enzo. Wie nú niet direct gaat huilen is een onverschillige rechtse meneer.

Ik raak niet in paniek van onzin.
De Ecologische Voetafdruk is zowel ecologisch als economisch volmaakte onzin: heb ik al over gepubliceerd in EOS, op basis van het werk van ecologisch economen die de aannames onder de voetafdruk doorprikten. Die zijn fout, en al herhaal je het nog zo vaak: ze worden nooit goed.

KEUZE van auteurs bepaalt uitkomst, niet de natuur
Je hoeft niet beslist álle CO2 te compenseren via de meest ruimte-intensieve manier: bomen planten. Tenzij je graag een dramatisch hoog aantal aardes op papier wilt verbruiken om journalisten te imponeren en Marianne Thieme. Het is die CO2-compensatie die de voetafdruk zoveel aardes laat verbruiken. Maar waarom zou je, en tegelijk belangrijkere milieukwesties NIET meerekenen?

Malthus x Marx met een vleugje club van Rome
De voetafdruk komt uit de stal van Neo Malthusianen als Matthis Wackernagel, die ook lid is van CLub van Rome spinoff de Balaton Group. Het is anti-economische ideologie verpakt in een voor leken/journalisten ondoorgrondelijke en dus knap lijkende omrekenmethodiek. Die met name voor journalisten bij Trouw wel heull wetenschappelijk moet zijn omdát ze hem niet begrijpen.

De voetafdruk is erg in trek bij Wageningse alumni, linkse meisjes (zie Hans Teeuwen zijn laatste recensie van ‘linkse meisjes’) en Marcel Schuttelaar (ex Milieudefensie). Wiens bureau je kon opdoeken als je feiten ging controleren.

Vleeskippen vernoemd
Dat de ecologische voetafdruk onzin is, verandert niet als je meer reclamebudget hebt, je boodschap maar vaak genoeg herhaalt of naieve meisjes in de Tweede Kamer hebt van een actiegroep met 2 zetels. Zucht. En nou mijn kippenhok eens afbouwen, gisteren het gaas aangebracht. Ik heb al namen bedacht voor twee van mijn toekomstige vleeskippen: Marianne en Esther. Tok! Mijn buurjongen is beroepskok.

Door | 2012-08-23T13:57:35+00:00 23 augustus 2012|15 Reacties

15 Reacties

 1. JanWaalwijk 23 augustus 2012 om 15:44- Antwoorden

  Had vanmiddag een pseudo discussie op GeenStijl met een heerschap wat maar bleef hameren op "subsidies voor fossiele brandstoffen" mnet zulke holistische onwaarheden kun je elke discussie "winnen" danwel doodholistischberedeneren. Thieme blijft ook zeer irritant, het lijkt mij ook toe dat haar verkiezingsposters zijn bestemd voor groepen die bij mijn weten noch kunnen lezen noch mogen stemmen: vee en huisdieren. Het erge is dat er mensen op stemmen, hoe meer het Sapje en Thiemetje kraaien, de te gefrustreerder raak je, maar er stemmen wel mensen op. Helaas.

 2. Niek Rodenburg 23 augustus 2012 om 15:59- Antwoorden

  In het begin:

  Zou ik eindelijk beginnen aan mijn eigenlijke werk waarmee ik nog centjes verdien

  aan het einde:

  En nou mijn kippenhok eens afbouwen

  Da's mooi. Maak er een paar plofkippen van. Met een injectiespuit, zo'n dikke voor sondevoeding, heb je ze nog net voor 12 september bijtgaar.

 3. Turris 23 augustus 2012 om 17:34- Antwoorden

  "Niet renderende PV- en Windenergie-subsidies door de overheid hadden na 6 maanden al de gehele subsidie-ruif voor 2012 geleegd, die feitelijk bestemd was voor zinvol R&D naar schone Thorium kernenergie".

  Kennen we er nog een paar vergelijkbare statements?

 4. Matthijs 23 augustus 2012 om 17:35- Antwoorden

  Tja, als je zoveel uit de delen hebt, dan trekt het allemaal raar volk aan.

  Oplossing?

  De traktaties weghalen, moet je eens opletten wat er gebeurt met alle gekkies.

 5. Amadeus Gould 23 augustus 2012 om 18:24- Antwoorden

  Tja…een paar losse associaties hierbij.

  a) Het lijkt me dat de carbon foot print van een plof kip lager is dan die van een bio kip die maar vrij rond kan lopen…Zou men die bio kip daarvoor nog moeten “CO2 compenseren”. Je zou het eigenlijk de PvdD en GL dames willen vragen.

  b) Rypke, ik neem aan dat jouwe kippen wel op een ambachtelijk traditionele wijze geslacht gaan worden. Men blijft zo wel dichter bij de natuur, denk ik dan. Maar dat vinden de vegetarische dames van PvdD vast niks. Je zou ze het wel eens willen vragen.

  c) Wat vinden de vegetarische PvdD dames ervan, dat er in artische streken – zoals bij de Inuit – nauwelijks te vegetarien is. Wat vinden ze daar dan van…En zouden ze op werkbezoek in de wintermaanden met een mooie aurora borealis aan hemel dan ook gewoon met de Inuit meecarnivoren?

  d) Wellicht is het een idee om de dames van de PvdD en GL eens te interviewen voor climategate.nl door ons in hun ogen wellicht “incurable white male chauvenistic secptical pigs”, waarvoor we dan soortgelijke vragen als hierboven kunnen bedenken (er zijn vast nog wel betere te verzinnen). En natuurlijk met een paar “sappige” foto’s erbij. Het oog wil tenslotte ook wat 😉

 6. Niek Rodenburg 23 augustus 2012 om 22:18- Antwoorden

  Dit mag wel even hier toch? Lijkt me wel interessant.

  Nederland is kouder dan het KNMI meet

  Wageningen – De temperatuurmeting van het KNMI moet opnieuw worden geijkt. De metingen hebben meer last van de omliggende bebouwing dan tot nu toe is verondersteld. Daardoor is de KNMI-temperatuur gemiddeld 0,3 graad te hoog. Dat zeggen Wageningse onderzoekers.

  Op mijn favoriete website De Boerderij omdat ze zoveel nieuws over biomassa vergisters hebben

  http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2012/8/Nederl

  Hier staat de bron:

  http://resource.wur.nl/wetenschap/detail/het_kwik

  Eén van de onderzoekers zegt:

  De waargenomen klimaatreeks heeft volgens de Wageningse studie een trend die gemiddeld 0,3 C/eeuw te hoog is. Voor huis-tuin-en-keukengebruik is dat niet veel, maar voor klimaatonderzoek is het aanzienlijk. Het IPCC schat de opwarming van de aarde in de afgelopen eeuw op 0,74 graden. Maar dat globale gemiddelde hoeft volgens Steeneveld nu niet ineens op de helling. 'Onderzoek heeft aangetoond dat dat gemiddelde niet door urbanisatie is beïnvloed.' De Bilt daarentegen kan volgens hem niet om een nieuwe correctie heen. 'Als het model gelijk heeft, en de resutaten lijken robuust, dan moet het KNMI de temperatuurreeks meer corrigeren.'

  Klopt dit?

 7. Turris 23 augustus 2012 om 23:18- Antwoorden

  Na het lezen van het briljante IPCC-kritische boek van Marcel Crok de "Staat van het klimaat" en de uiteenrafeling van de wereldwijde UHI-effecten (De Bilt niet te vergeten) die niet werden verdisconteerd in de IPCC-klimaatprognoses (Mann/Jones's/Gore Hockeystick) hou ik het erop, dat er met grote waarschijnlijkheid GÉÉN significante opwarming in de 21ste eeuw is geweest.

  Het IPCC mag dan blijven beweren dat ze 99% betrouwbaar zijn in hun klimaatvoorspellingen, echter na 14 jaar al GÉÉN opwarming meer kan geen redelijk kritisch denkend mens het IPCC meer geloven.

 8. boels069 24 augustus 2012 om 01:05- Antwoorden

  Niek Rodenburg schreef:

  "Nederland is kouder dan het KNMI meet"

  Ik heb even een grafiekje gemaakt van de verschillen tussen de twee "klimaatperioden" 1951-1980 en 1981-2010.

  Daar valt ook op dat het temperatuurverschil overdag hoger is.

  Horizontale as: uur van de dag

  Vertikale as: gemiddeld temperatuurverschil van de twee perioden.

  http://www.boels069.nl/klimaat/2ClimatePeriods.pdf

 9. boels069 24 augustus 2012 om 01:55- Antwoorden

  De publicatie heet:

  "De invloed van urbanisatie op de meetreeks van De Bilt."

  http://www.met.wau.nl/medewerkers/steeneveld/

  (Klik op "Publicatie" en dan doorscrollen naar het einde)

 10. Niek Rodenburg 24 augustus 2012 om 07:11- Antwoorden

  De waargenomen klimaatreeks heeft volgens de Wageningse studie een trend die gemiddeld 0,3 C/eeuw te hoog is. Voor huis-tuin-en-keukengebruik is dat niet veel, maar voor klimaatonderzoek is het aanzienlijk. Het IPCC schat de opwarming van de aarde in de afgelopen eeuw op 0,74 graden. Maar dat globale gemiddelde hoeft volgens Steeneveld nu niet ineens op de helling. ‘Onderzoek heeft aangetoond dat dat gemiddelde niet door urbanisatie is beïnvloed.’ De Bilt daarentegen kan volgens hem niet om een nieuwe correctie heen. ‘Als het model gelijk heeft, en de resutaten lijken robuust, dan moet het KNMI de temperatuurreeks meer corrigeren.’

  Allemaal leuk en aardig, maar weerman Gerrit Hiemstra had dan kennelijk last van een blackout toen hij twee jaar geleden op prime time de vloer aanveegde met Hans Labohm en de kijkers zelfs waarschuwde voor de leugens van Hans Labohm.

  Hiemstra stond glashard te verkondigen dat uit cijfers van het KNAMI bleek dat de global warming doorzette.

  De argeloze kijker is dan al beïnvloed want die weet niets van een afwijking van de door het instituut te de Bilt gemeten temperatuurwaarden.

  Het weerpraatje op die avond was een zoveelste bewijs van een smerige manier van beïnvloeding van het publiek.

  En Hiemstra is nog geen spat veranderd.

  Het doet me denken aan een artikel van Tennekes in een Brits wetenschappelijk tijdschrift waarin hij in februari 1990 de volgende legendarische woorden zei:

  Van Edwin Timmer in de Telegraaf van 13 februari 2010:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/6024018/__HET_

  (Mooi is het stukje over de grutto die 11.000 km aan één stuk vliegt van Alaska naar Nieuw-Zeeland)

  “Ik maak me grote zorgen deze dagen. Over de arrogantie van wetenschappers die stellen dat ze het klimaatprobleem wel even oplossen, mits ze veel meer subsidie krijgen. Zorgen over de wijze waarop zij nieuwe supercomputers begeren. Sommigen spreken over ‘het stabiliseren van het klimaat’. Doodsbang ben ik voor de overmoed, de ijdelheid en de arrogantie van deze woorden. Waarom is het zo moeilijk om een beetje bescheidenheid te tonen?”

  Prof. Tennekes was op dat moment directeur beleidsontwikkeling bij het KNMI. Hij besefte dat hij als hoofdwetenschapper met deze uitspraak de knuppel in het hoenderhok gooide.

  Zijn collega’s bij het KNMI namen de afwijkende mening van Tennekes niet in dank af en zeurden als kleine kinderen achter zijn rug om bij de grote baas van het KNMI, Harry Fijnaut, waarna Fijnaut aan Tennekes meedeelde dat hij binnen twee jaar op straat zou staan. Uiteindelijk duurde het drie jaar voordat Tennekes verdween, want Fijnaut moest eerst een reorganisatie laten verzinnen waarbij de functie van Tennekes overbodig werd. Tennekes werd uiteindelijk oneervol ontslag verleend en leefde jarenlang in betrekkelijke armoede. Zo werd Tennekes in 1993 de eerste klimaatbanneling in Nederland.

  We zien bij dit gedrag van het KNMI hoe men met collega’s die een andere mening hebben dan de algemeen gangbare binnen dit instituut, omgaat.

  Van mij:

  Vandaar dat Gerrit Hiemstra ongetwijfeld met medeweten van de huidige directie van het KNMI z’n gal mocht spuwen over een wetenschapper (Labohm) die de mening van het KNMI hinderlijk in de weg staat. Een misselijkmakende streek van een weerman die niet eens in staat is om een weersverwachting van enkele dagen te maken, zoals we bij hem meerdere keren hebben meegemaakt.

  Nog een stukje uit het artikel over Tennekes:

  "Ook de stelling dat het klimaat de grootste catastrofe is van onze tijd, is pure belangenbehartiging. Wie eet er allemaal mee uit deze fantastische klimaatruif? Bovendien kweekt men angstbeelden waar je u tegen zegt. Dat vind ik schandalig. Ja, in het klimaatdebat ben ik steeds botter geworden. Als het IPCC zegt dat de zeespiegel in honderd jaar vijftig centimeter stijgt, dan is dat overdreven, maar ik gun het ze. Als Al Gore daar zes meter van maakt, dan vloek ik hartgrondig. Als Rob van Dorland van het KNMI dan smuilend zegt dat Gore misschien 'een beetje overdrijft', dan vloek ik nóg harder. Je houdt mensen voor de gek!"

  Héérlijk.

 11. Niek Rodenburg 24 augustus 2012 om 08:29- Antwoorden

  Ja, in het klimaatdebat ben ik steeds botter geworden.

  zegt Tennekes.

  Hij heeft gelijk en ik vind dat we hier nog veel te aardig voor dit soort leugenaars zijn.

  Ik zie dan ook niets in een dialoog met deze mensen waar Arthur Rörsch het laatst over had.

  Met dit soort buiten het leven staande figuren heeft praten geen zin. Ze zitten zo vastgeroest in hun mening, ze zijn zo verblind en geïndoctrineerd, dat je ze beter links kunt laten liggen. Hun interesse om veel subsidie te scoren is zo groot dat al het andere daar ondergeschikt aan moet zijn. Wat dat betreft had Tennekes groot gelijk. Het is zonde van de tijd.

  De waarheid komt namelijk vanzelf boven tafel als zo'n figuur als Mann binnenkort, op eigen verzoek, voor de rechter staat met het schaamrood op z'n kaken.

  Ik heb geen enkel medelijden met zo'n figuur die z'n grafieken heeft gemanipuleerd en wat uiteindelijk tot z'n ondergang zal leiden. De hele alarmistische kliek in z'n kielzog meesleurend naar de diepte.

 12. boels069 24 augustus 2012 om 08:32- Antwoorden

  Lezenswaardig is ook het archief van Nederlandse Vereniging ter Bevordering van de Meteorologie

  met Meteorologica en Symposia:
  http://nvbm.nl/Meteorologica/index.html

 13. Turris 24 augustus 2012 om 09:49- Antwoorden

  Feitelijk was Tennekes klokkenluider van een wetenschappelijk corrupte gepolitiseerde KNMI-organisatie in (ver-)wording.

  Met klokkenluiders is de rechtsbescherming en de schadeloosstelling door de wet slecht gesteld in Nederland. Anders dan in sommige ander landen is de klokkenluider niet wettelijk beschermd in Nederland.

  In Nederland moet degene die een misstand wil aankaarten dit doen door eerst een interne meldingsprocedure te voeren. Daarmee is de melder van corruptie en onwettige handelingen en wantoestanden feitelijk geen klokkenluider meer, maar stelt zich bloot aan de doofpot en persoonlijke represailles door zijn directie. De logische doofpot, cover-up, mogelijkheid van zwijggeld / omkoping, op zijspoor en/of ontslag volgt voor de melder. De misstand komt dan niet naar buiten.

  Een echte klokkenluider zoals nu in de actualiteit is de longarts van het VU-medisch centrum. De klokkenluider meldt zijn feiten buiten de directie om aan de autoriteiten dan wel de pers, ten behoeve van ons poorters van Nederland. Alle lof dus voor de longarts aan het VU-medisch centrum.

  Goed dat de Tennekes ontslag story nog eens wordt opgediept. Het legt het toenmalig ontspoorde klimaat-alarmistische KNMI bloot, dat slechts uit de "klimaatbeheersing" mega-subsidie-ruif wilde meevreten. Zou kwamen er supercomputers om het klimaat te "modelleren" en een geheel nieuwe klimaatonderzoeksafdeling en nieuw gebouw.

  Zo "vergaten" ze bij het KNMI hun meetstation te verplaatsen, dat 0,5 tot 1,0 grC te hoge temperaturen mat onder invloed van het urbanisatie effect van de uitbreidende gemeenten De Bilt en Utrecht. Het was concurrent MeteoConsult die bemerkte dat het KNMI weerstation significante warmere temperatuur reeksen produceerde, dan een weerstation 5 km verderop in het open veld.

  Ik zou graag zien, dat Tennekes alsnog als klokkenluider zou worden bijgeschreven op nl.wikipedia.org als een verkapt standbeeld voor zijn moedige en terechte kritiek op het gepolitiseerde KNMI.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Klokkenluider_(melde

 14. Niek Rodenburg 24 augustus 2012 om 12:40- Antwoorden

  Ik ben het met je eens Turris en tot mijn grote vreugde hoorde ik vanmorgen mijn plaatsgenoot Pieter van Vollenhoven het opnemen voor de longarts van het VU-medisch centrum. Zijn ontslag moet direct ongedaan gemaakt worden en desnoods moet de hele Raad van Bestuur maar weg, zei Pieter vanmorgen.

  Nu is er ook een Raad van Toezicht. De voorzitter daarvan is oud minister van Landbouw Kees Veerman. Die zal een onderzoek doen naar het handelen van de Raad van Bestuur.

  In zo'n geval moet ik dan direct aan de voorzitter van de Raad van Toezicht van de Bioshape Holding denken, Prof. Steven de Bie.

  De Bie moest toezicht houden op de Raad van Commissarissen van Bioshape, met aan het hoofd Jan Paul van Soest.

  Eerst samen met beide echtgenotes genieten van een tropische vakantie in Tanzania, waarschijnlijk op kosten van Eneco en vervolgens moet hij na het uitspreken van het faillissement van Bioshape op z'n minst controleren waarom zijn maatje van Soest niet voldoende toezicht op de handel en wandel van de Raad van Bestuur van Bioshape heeft gehouden. Iets waartoe hij wettelijk verplicht was.

  Is dus nooit gebeurd.

  Dan nu Kees Veerman. Heeft in Apeldoorn een zeer bedenkelijke rol gespeeld als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Reesink.

  Daar was, zacht gezegd, ook een kwestie met Bernard ten Doeschate, CEO van Reesink. Entrepreneur en would be oplichter die de gemeente Apeldoorn € 40 miljoen probeerde afhandig te maken.

  Uiteindelijk werd een schikking getroffen en kreeg onze Bernard een miljoen of anderhalf.

  De rol van Veerman in die hele zaak is er één die net zo stinkt als de failliete biogasvergister hier vlakbij in Heeten.

  Zo'n Veerman moet dus nu z'n kunstjes in het VU-medisch centrum gaan flikken…..

  Veerman speelde ook een zeer bedenkelijke rol in de kwestie Fibroned hier in Apeldoorn. Als minister van Landbouw kreeg hij in de Kamer een vraag te verwerken van een kamerlid wiens broer grote belangen had om zijn kippenpoep zo duur mogelijk aan Fibroned te kunnen verkopen.

  Vanwege allerlei uitspraken van de Raad van State in deze kwestie Fibroned, wat nogal voor grote vertraging in de bouw zorgde, zag de kippenboer zijn gouden toekomstdroom als een zeepbel uit elkaar springen.

  Want welke sukkel zou er nog meer willen betalen voor zijn afval dan Fibroned zou doen?

  Dus werd het broertje in de Tweede Kamer ingeschakeld of hij de minister, Veerman, het geval Fibroned niet wat kon laten bespoedigen.

  Het was immers zo'n innovatief project dat eigenlijk geen vertraging kon dulden.

  Inmiddels loopt het project Fibroned al bijna 14 jaar en wat ons betreft zal het nog 14 jaar lopen want die sterk vervuilende kippenpoepverbrander komt er niet.

  Ik ken eventueel een paar goede advocaten voor de longarts, Joep Hubben en Jaap Sijmons. Zij maken zulke fijn gehakt van de Raad van Bestuur van het VU-medisch centrum waar een windmolen niets bij is.

 15. […] De marketeers van de Ecological Footprint en hun Global Footprint Network vieren ieder jaar iets eerder ‘earth overshoot day’: de dag dat volgens HUN REKENMETHODE(beste journaille, dat is dus niet voor het eggie) de aarde ‘op’zou zijn. Je kunt de klok er dus niet op gelijk zetten. Je weet alleen dát journalisten er ieder jaar weer graag intuinen, omdat het wel dramatisch klinkt en de voetafdruk een academisch sausje heeft. Zodra iets van wetenschappers lijkt te komen, raken journalisten zo onder de indruk dat ze hun hersens uitzetten. Terwijl er op academisch niveau meer onzin wordt verkocht dan LTS-niveau, waarbij we ‘onzin’ definiëren als ‘dat wat in de praktijk, in het echt niet werkt/bestaat/waar is’. Elk jaar zetten wij dat dan weer recht, met een lichte ondertoon van ergernis. […]

Geef een reactie