Vegetatie koelt microklimaat meer dan aarde opwarmt

Bovenstaande foto maakte ik vanochtend in het Drents Friese Wold. Je ziet hier een goede demo van ‘natuurlijk’ bosbeheer, waarbij dood hout zoveel mogelijk blijft liggen. Toen ik net in Wageningen kwam werd de ’20 procent dood hout’-regel mode bij beheerders, ontleend aan Bialowieza, maar ook Hasbruch waarover ik hier eerder blogde. Boswachters schilden (verwijderen bast, zodat boom sterft) zelfs gezonde bomen om maar aan hun 20 procentquotum te komen.

Die regel veroverde heel Nederland, ook in het Amsterdamse bos. Nu kun je hier de melancholische fabrieksfluittoon van de zwarte specht horen, een rothoutbeest van ouder bos maar ook de middelste bonte specht. Ons bos wordt ouder, en alles rot meer.

Wat wil dit zeggen?
Beheer van bos heeft minstens zoveel invloed als klimaat op de verspreiding van plant- en diersoorten. Dat blijkt ook uit studies van Joop Schaminee van de Radboud Universiteit. Veranderd bosbeheer in Limburgse hellingbossen, deed juist de soorten toenemen die meer koudebestendig zijn. Kortom: effecten van beheer hebben meer invloed op het lokale klimaat.

Ook Josef Reichholf ontwikkelde een eigen theorie voor Beieren. Juist steeds hogere stikstofdepositie zorgt voor vergrassing en verdichting van de ondergroei. Die verdichting van de ondergroei heeft – via schaduwwerking- op het microklimaat méér invloed dan macro-ontwikkelingen als 1 graad mondiale temperatuurstijging volgens Reichholf. Ik kan mij voorstellen dat ook de verdamping verandert. Wie kent daar een goede studie van?

Of het dode hout ook blijft liggen is nog de vraag, die bij commerciele opstanden in de buurt van belang is. Poolse bosbeheerders naast boven gefotografeerde Unesco Biosphere reservaat zijn het liever kwijt dan rijk, vanwege verhoogd risico op uitbraak van de letterzetter (een bastkever die sparren aantast)

Door | 2012-08-05T22:00:14+00:00 5 augustus 2012|5 Reacties

5 Reacties

 1. Honest Broker 6 augustus 2012 om 10:28- Antwoorden

  Bossen = grote onzekerheden.

  Veel over geschreven, nog veel meer niet over begrepen.

  http://www.sciencemag.org/content/320/5882/1444.s

  Waar wel wat overeenstemming over is is dat in de tropen het klimaat koelen (verdamping domineert), daar waar ze op gematigde breedtegraden juist opwarmen (albedo, dus absorptie van zonnestraling domineert, wat niet zo vreemd is gegeven de aanwezigheid van sneeuw in de winter). Vele studies al naar gedaan, hier een tweetal voorbeelden.

  http://www.springerlink.com/content/k5k0x5p854737http://www.sciencedaily.com/releases/2011/10/1110

  ps. daarmee zorgen bossen op gematigde breedtegraden – in theorie – voor een positieve feedback: warmer ==> bossen trekken noordelijker ==> meer absorptie zonnestraling ==> nog warmer ==> etc.

  ps2. een schema dat je je voor kunt stellen is Siberie/Canada compleet kappen (koeling), hout ergens ondergronds opslaan en nieuw bos laten groeien (CO2 opslag), wederom bos kappen etcetcetera. Een mogelijk bijkomende issue kan wel zijn dat je hiermee meer zuurstof gaat produceren (hoeveel is me overigens niet duidelijk).

  HB

 2. roelof 6 augustus 2012 om 16:06- Antwoorden

  koolzuurgasassimilatie: 6CO2 + 6H2O –> C6H12O6 + 6O2

 3. Guido 6 augustus 2012 om 17:21- Antwoorden

  Oftewel 100 Pg C bos erbij = 50 ppm CO2 uit de atmosfeer = 0.005% O2 erbij? Merk je niet echt bij een huidige concentratie van 21%. Vast ergens een rekenfout gemaakt maar zelfs een factor 10 boeit niet echt in dit geval.

  Mooie foto trouwens die bovenste.

 4. Turris 6 augustus 2012 om 17:58- Antwoorden

  "Siberie/Canada compleet kappen (koeling), hout ergens ondergronds opslaan en nieuw bos laten groeien (CO2 opslag), wederom bos kappen etcetcetera".

  Originele THEORIE!

  Ik zou aan je willen voorstellen dat bij het programma "Vroege Vogels" te gaan bediscussiëren. Lijkt me heel haalbaar :-).

  Liefst dan wel een middeleeuws harnas aantrekken voor je zelfbescherming in dat debat.

 5. Niek Rodenburg 6 augustus 2012 om 18:10- Antwoorden

  Guido zegt:

  Mooie foto trouwens die bovenste.

  Dat had ik gisteren ook al willen schrijven, niet in de laatste plaats omdat de scene me doet denken aan een stukje tropische regenwoud dat je passeert bij de beklimming van de Kilimanjaro. Maar daar hanteren ze de 50% norm wat afvalhout betreft.

Geef een reactie