Van een onzer correspondenten.
Met een maximumtemperatuur in De Bilt van 15,8 graden is het de koudste 6 augustus ooit gemeten. Het oude record stond op 15,9 graden en dateerde uit 1941, schrijft Weerplaza.nl
Ook landelijk was sprake van een datum-kouderecord. In Maastricht werd het niet warmer dan 14,4 graden. Het oude landelijke record was 14,8 graden en werd gemeten in Deelen op 6 augustus 1987.
De vorige keer dat het tot een officieel datum-kouderecord in De Bilt kwam was op 18 september 2022. Daarvoor moeten we helemaal terug naar 6 oktober 2019.
Ook de Belgen hebben het niet gemakkelijk in deze zomer. VRTNWS schrijft:
‘In het centrum van het land bereiken we temperaturen niet hoger dan twintig graden Celsius. In de Hoge Venen haalt de thermometer zelfs maar nipt 15 graden. Het blijft daarmee erg koud voor deze periode van het jaar.’
Weeronline.nl kan ook niet vrolijk worden van zomerse dagen in de afgelopen maand juli:
‘In de Bilt steeg de temperatuur op zes dagen naar 25 graden en meer. Normaal gesproken komt het negen keer tot een zomerse dag in de Bilt. De laatste zomerse dag beleefden we op 15 juli. Toen werd het 26,2 graden in De Bilt. De afgelopen twee weken verliepen een stuk frisser dan normaal met maxima die veelal rond de 20 graden uitkwamen. De gemiddelde maximumtemperatuur in een julimaand bedraagt 22,6 graden.’
Er zijn meer koudeverschijnselen, zoals de ijsgroei op Groenland. Ferdinand Meeus meldt dat er sprake is van ‘ongemakkelijke feiten’. Augustus 2023: toename in oppervlakte ijs ligt iets boven 30 jarig gemiddelde.
Zie voor de afbeelding hier.
Maar het kan nog goed komen met een warme zomer. KNMI-onderzoeker Peter Sigmund voorspelde in mei van dit jaar:
‘Volgens onze berekeningen is de kans groot dat de zomer in Europa 1 tot 2 graden warmer wordt dan normaal. En Nederland heeft 80 procent kans dat deze zomer tot de warmste helft van de zomers gaat behoren vergeleken met die tussen 1993 en 2016.’
***
Bron o.a. hier.
***
“zondag 6 augustus j.l. was de koudste zondag ooit gemeten“
Wat een wonderlijke titel. Kijk het nog even na ;-)
Ook het bericht over Groenland is heel slordig. Het gaat natuurlijk niet om het oppervlak, maar om de netto massa van het nieuw gevormde ijs (door sneeuwval). Dat ligt wat boven het gemiddelde. Dat is dus exclusief de afkalving/ smelt langs de randen; deze is de afgelopen jaren toegenomen tot zo’n 590 Gigaton per jaar. Netto dus massaverlies op Groenland, maar minder dan we gewend zijn de afgelopen jaren.
Niks ongemakkelijks aan, het mag ook wel een keertje meevallen.
Ik kan me inderdaad ook nog een zondag herinneren deze winter die kouder was :)
“Dat is dus exclusief de afkalving/ smelt langs de randen; ”
Correct.
Ik begrijp niet dat Meeuws steeds met deze grafiek komt.
Iedereen kan zien dat de “mean” rechts op 31 aug bij ongeveer 370 Gt stopt.
Vervolgens begint deze de volgende dag links in de grafiek op 1 sept opnieuw bij 0.
Waar is die 370 Gt op 1 september gebleven?
Antwoord dit is geen netto grafiek voor ijs op Groenland.
Website
“The surface mass balance is NOT identical to the TOTAL mass balance (i.e. overall gain or loss of the ice cap), which also includes the mass that is lost when glaciers calve off icebergs, ”
Denkt Meeuws werkelijk dat er gemiddeld een netto winst is, en dit jaar iets meer?
https://www.geenstijl.nl/5171944/de-weer-waarheid-minder-bosbranden-en-minder-heet-dan-msm-zo-luidkeels-beweren/
Fijne dag nog
Dit was 1 klein bericht in een nog steeds aanzwellende stroom hitte berichten. Er worden nog steeds hetere plekken asfalt gevonden. Klimaat interpretatie wordt tenslotte niet door de thermometer bepaald. Het is de hoeveelheid nieuws berichten die de toon zet. Met een nieuwe cop aanstaande zal het nog veel erger worden.
Het blijft moeilijk voor de klimaat-irrealisten, dat verschil tussen “lokaal weer” en “globale temperatuurstijging”.
Juli 2023 was de warmste maand ooit volgens temperatuurmetingen en staat tweede volgens de satellietmetingen. We kijken uit naar augustus 2023: zal het globaal nog warmer worden?
Maar als je toch echt wil kijken naar de gegevens van de Bilt, ga dan eens tellen hoe vaak er in de afgelopen tien jaar of zo een kouderecord was en hoe vaak een warmterecord.
Dit is niet de Ronnie die hier normaal reageert.
Ik pleit sterk voor een inlogdrempel hier voor reacties, zie WUWT.
Iets te veel klimaatjehova’s hier.
Bart Vreeken 12.41 Onze ‘schriftgeleerde” slaat weer keihard toe. Dit zal je wel weer als een persoonlijke overwinnig zien, een hoogstandje in het in het ondersteunen van het klimaat alarmisme.
Huh? Nee hoor.
Ik hoop altijd dat Climategate.nl wat zorgvuldiger wordt in z’n berichtgeving. Maar dat is tegen beter weten in.
ze bedoelen dat ze mijn reactie er zo snel mogelijk afgehaald hebben, maar ja ‘ hoor en wederhoor’ is kennelijk een moeilijke zaak.
Even nog een reactie van uw ‘schriftgeleerde’.
Er bestaat een site waar ze keurig alle ‘extremen’ dagelijks bijhouden gaat over duizenden meetstations. Dat geeft een aardig beeld. Wat betreft Groenland kan je kort zijn…allemaal ‘oppervlakkige’ onzin wat hier beweert wordt.
Er is een uitstekende wetenschappelijke Groenland pagina die u dagelijks ‘bijpraat’. Kan u zelf beoordelen wat het ‘gewicht’ van dit flutstukje’ is.
Hans Labohm zou zich moeten schamen om dit nog een ‘wetenschappelijk’ forum te noemen.
Succes met uw ‘piketpaaltjesrace’!
https://nsidc.org/greenland-today/
Ooit wanneer was dat?
De gevolgen van opwarming/klimaatverandering zullen subtiel zijn en niet dramatisch.
De aarde kan best een paar graden warmer worden.
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20151228_00004505
Ik zei altijd voor de grap dat Nederland slechts 10 mooie zomerdagen kent en dat je dan vrij moet nemen. Blijkt het ook echt zo te zijn… en dit jaar zelfs 6. Overigens heb ik dat probleem opgelost door te verhuizen naar Curaçao met ongeveer 10 dagen per jaar dat de zon de hele dag achter dikke wolken schuil gaat. En zelfs dan is het aangenaam warm met zo’n 24-26°C. De afgelopen zomerperiode was droog en warm met maximum temperaturen van ca. 33-35°C.
Bart Vreeken 14.14. Ja dat kan ik me nog van indertijd herinneren. Elke niet volkomen rechte zin wist men te vinden, maar zinvolle inhoudelijke inbreng bleef achterwege ambtenaartje spelen noemden we het. Het gaat hier bij CG mijns inziens om de informatie die men vrijelijk kan aandragen in welke vorm dan ook en dat kom je niet zo vaak meer tegen. Van je laatste zinnetje ” Maar dat is tegen beter weten in. ” denk ik dat het heel Freudiaans je denken blootlegt, dat je zegt wat voor dommerikken zijn jullie toch.
En niet te vergeten dat “het klimaat” wordt.berekend uit het gemiddelde van het weer over minimaal 30 jaar en dit van de temperatuur, regenval, wind, sneeuw etc..
Tevens worden deze gemiddelden berekend over verschillende klimaat zones, zee, land, polen, trpen ,subtropen, woestijnen en bergen.
En daaruit wordt het gemiddelde wereld klimaat factoren berekend.
Dus het is van de gekke als het op een moment van de dag extreme temperaturen, stormen iets zegt op de klimaattrend (verandering), dat zegt hoog iets over het weer
Een alsmaar groeiende tsunami van heet, heter, heetst berichten met af en toe iets over koude. Historici in de toekomst zullen zich afvragen of we niets beters te doen hadden.
“heet, heter, heetst berichten”
El Niño 2023 loopt nogal achter bij de “echt goede” El Niño’s in 1997/98 en 2015/16
https://psl.noaa.gov/enso/dashboard/img/nino34panel.png
Straks gaat het voortijdig weer afkoelen.
Wat een afschuwelijke gedachte.
Wat is hier weergegeven, Lo? Het zal niet de wereld temperatuur zijn want die was afgelopen maand record hoog.
“Wat is hier weergegeven”
De trend van de 3,4 El Niño t.o.v.eerdere El Niño jaren.
Het heeft natuurlijks niks te maken met afkoeling. :)
https://psl.noaa.gov/enso/dashboard.html
Website geeft nu error.
later opnieuw proberen.
Detail verloop afgelopen jaren.
Helaas niet de details t/m 2009
http://www.bom.gov.au/climate/enso/indices.shtml
Zelf even nagekeken. De index geeft de temperatuur afwijking tussen 5 Gr NB en ZB op de Stille Oceaan. Ik heb nog niet kunnen vinden tegenover welke normaalperiode dit berekend wordt. Is het een vaste periode, of schuift dat steeds op? In het laatste geval is de vergelijking met de eerdere El Nino’s anders.
Maar opvallend is inderdaad dat de afwijking in de wereld temperatuur nú al zo groot is terwijl de El Niño nog niet op volle kracht is. Ook andere oceanen lijken mee te doen. Het zijn spannende rijden voor klimaatwetenschappers.
Dank voor het plaatsen van de link, Lo!
“De index geeft de temperatuur afwijking tussen 5 Gr NB en ZB op de Stille Oceaan”
“tegenover welke normaalperiode ”
Omdat het over een temperatuurverschil gaat tussen die twee blokken, en niet over een absolute temperatuur is er geen “verschuiven” van een “normaal” volgens mij.
Sector 3 is 5°N/ 5°Z tussen 160° Oost en 150° West, dus een horizontaal blok van 10° bij 50° graden West van sector 4
Sector 4 is 5°N/ 5°Z tussen 150° West en 090° West, dus een horizontaal blok van10° bij 50° graden Oost van sector 3.
De El Niño “drempel” is 0,5°C temperatuurverschil. Oost warmer dan West.
Ik zie ook geen “verschil” in de twee comparisons die je kan selecteren, 1948>> en 1870>>.
De grafiek bij “Time-series 1948>>” laat duidelijk zien dan we pas net in een interessant gebied aan het komen zijn.
Tijden veranderen maar El Niño nog niet echt.
El Niño wordt als oorzaak er nu, volgens mij, te vroeg bijgesleept.
Vooral b.v. Zuidpool zee-ijs oppervlak, of Atlantische oceaan temperatuur.
Ik zie de logica van die connectie niet.
Ik ben benieuwd naar “goede” analyses.
P.s.
De grafiek data, per maand, zijn hier allemaal via (data) symbool te downloaden.
Ok nogmaals dank. Het is best lastige materie. Als ik het goed begrijp dan wordt de Enso 3.4 berekend ten op zichtte van een vaste periode, 1971-2000. Dat kan doordat er in het gebied geen systematische opwarming van het zeeoppervlak is, anders dan op de rest van de wereld. In de El Niño gegevens vanaf 1950 is dus ook weinig trend te ontdekken. Wel valt op dat de pieken in December (1965, 1972, 1982, 1997, 2015) steeds een stukje hoger worden. We zullen zien hoe het de komende maanden verder gaat.
https://www.nature.com/articles/s41598-020-64785-9/figures/1
Mijn beschrijving, als vergelijking tussen twee blokken, is kennelijk niet correct.
Het is toch een anomalie in die 3.4 sector 1/2 3 en 1/2 4, t.o.v. een referentie waarde en referentie periode (30 jaar) zoals je beschreef.
Wanneer die referentie periode verschuift heb ik nog niet gezien.
Trenberth geeft een beschrijving in onderstaande link, aanvullend met plaatjes.
Expert User Guidance gedeelte.
Dit is verwijzing 31 uit je artikel.
https://climatedataguide.ucar.edu/climate-data/nino-sst-indices-nino-12-3-34-4-oni-and-tni
Ja. Prachtig! Het wordt kouder. Dat willen we toch?
Henry Pool
Willen we? Ik niet hoor. Het mocht best wat warmer en droger.
Die leuke dame op de foto keek zo verschrikt naar de lucht. Die opmerking van mij was dus een beetje sarcastisch bedoeld.
Kijk net naar het Duitse nieuws. Juli warmste maand ooit sinds 1940. Daarna nog meer doom en ellende middels beelden van bosbranden, overstromingen en kooktemperaturen van land en oceanen. CO2 is doom. Onze Oosterburen zijn nog erger dan wij in Nederland. Gisteren een noodoproep dat de Duitse industrie achterblijft. Goh, hoe zou dat komen? Laat ze er maar keihard achterkomen.
De ONI index, die op de 3.4 index lijkt, wordt berekend tov meelopend 30 jaars gemiddelde.
https://origin.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/ensostuff/ONI_v5.php
Dus zeer waarschijnlijk de 3.4 index ook. Anders hebben we altijd een el nino.