Agentschap.nl, de grootsubsidieerder van windenergie van het Ministerie van ELI (5 miljard euro SDE-subisidie, én vele miljarden euro’s MEP-subsidie) laat met grootprofiteur van die subsidie ENECO onderzoeken hoevéél vleermuizen jaarlijks gedood worden door 5 bestaande windparken.

Ecologische legitimatie-industrie
De Zoogdiervereniging neemt die taak op zich, zo meldt hun lijfblad. Voor de in Nijmegen gevestigde Zoogdiervereniging zijn dit soort opdrachten van levensbelang. De club moest door subsidiekorting recent nog in haar personeel snijden.

    Nu is mijn vraag aan de Zoogdiervereniging-onderzoekers Herman Limpens, Marc van der Valk, Stefan Vreugdenhil, Sjoerd Dirksen, Eric Jansen, Martijn Boonman en Maurice La Haye: hoeveel is ‘veel’ dode vleermuizen in deze situatie en als er een slachting plaatsvindt: worden die molens dan stilgezet? Of wordt het onderzoek voortgezet. Het laatste is meer in het belang van de Zoogdiervereniging én de opdrachtgever.


Er is een complete ecologische legitimatie-industrie van consultants ontstaan die de bouw en exploitatie van windparken in natuurgebied een legitiem randje moet geven: ook de Britse vogelbescherming RSPB doet daar vrolijk aan mee bij zeearend-kerkhof de Smola Archipel. Clubs die bij andere menselijke activiteit (die niet binnen hun politieke ideaalbeeld vallen) direct de alarmbel slaan, knijpen hier een oogje dicht.

De Zoogdiervereniging jubelt alvast over de zegeningen van ‘duurzame energie’. Waarom eigenlijk? Misschien zouden de onderzoekers eerst zelf onderzoek moeten doen naar DIE aanname, voor ze in hun zoogdierblad schrijven dat meer windfarms geweldig zijn.