Het verbaast me niet dat het derde BBC schandaal binnen luttele week diep groen van kleur is. Bij het tweede schandaal (nr1. is Saville) viel al de naam van milieuzeloot George Monbiot. Lees hierr hoe deze nog vele malen nederiger dan Mark Ruttte zijn excuses aanbied voor het feit dat hij in zijn blog een hetze voerde tegen Hogerhuislid McAlpine die toevallig dezelfde achternaam had als een pedo. De groene BBC ging mee met groene Monbiot met als gevolg dat BBC chef George Entwistle is opgestapt. Met hem vertrokken ook Peter Rippon, Steve Mitchell en Helen Boaden. Onthoud deze 4 namen want ze komen hieronder terug!

“Klimaatexperts”
Nu hadden we natuurlijk al hoop dat de aardbeving bij de BBC ook zou zorgen voor een ommekeer in haar politiek van mateloze groene propaganda waar Dagblad Trouw nog een puntje aan kan zuigen. Een recent opmerkelijk evenwichtige radio-uitzending waarover ik al schreef (zie hierr) versterkte deze hoop. Maar nu komt de KLAP OP DE VUURPIJL: eindelijk na 4 jaar wobben is het blogger Omnologos (Maurizio Morabito) gelukt de hand te leggen op een lijst van 28 “klimaatexperts” die de BBC Trust in 2006 uitnodigde voor in haar eigen woorden:

a high-level seminar with some of the best scientific experts

Tony Newbery van het blog Harmless verbaasde zich hierover omdat hij links en rechts hoorde dat het seminar vergeven was van de milieuactivisten. In herfst 2007 deed hij een beroep op de Britse Wet Openbaarheid Bestuur (FOIA) om de lijst als nog in handen te krijgen. Nog maar amper  3 dagen geleden kraaide de BBC victorie omdat het verzoek werd afgewezen. Zie het artikel: BBC beats blogger. Newbery’s eigen verslag van de rechtzaak (zie hierr) laat zien hoe groenpartijdig tenminste één van de zes (!!) rechters was.

En nu moet ik echt in mijn arm knijpen om te weten dat ik niet droom als ik zie dat amper drie dagen later de lijst op legale wijze door Maurizio Morabito is verkregen. De ondertitel van zijn blog is: “Where no topic is left unturned”. Ik brand natuurlijk van nieuwsgierigheid hoe die legale route eruit heeft gezien maar laten we eerst kijken naar de lijst:

Hier de voltallige lijst deelnemers aan het BBC Klimaatseminar uit begin 2006:

Specialists:

Robert May, Oxford University and Imperial College London

Mike Hulme, Director, Tyndall Centre, UEA

Blake Lee-Harwood, Head of Campaigns, Greenpeace

Dorthe Dahl-Jensen, Niels Bohr Institute, Copenhagen

Michael Bravo, Scott Polar Research Institute, University of Cambridge

Andrew Dlugolecki, Insurance industry consultant

Trevor Evans, US Embassy

Colin Challen MP, Chair, All Party Group on Climate Change

Anuradha Vittachi, Director, Oneworld.net

Andrew Simms, Policy Director, New Economics Foundation

Claire Foster, Church of England

Saleemul Huq, IIED

Poshendra Satyal Pravat, Open University

Li Moxuan, Climate campaigner, Greenpeace China

Tadesse Dadi, Tearfund Ethiopia

Iain Wright, CO2 Project Manager, BP International

Ashok Sinha, Stop Climate Chaos

Andy Atkins, Advocacy Director, Tearfund

Matthew Farrow, CBI

Rafael Hidalgo, TV/multimedia producer

Cheryl Campbell, Executive Director, Television for the Environment

Kevin McCullough, Director, Npower Renewables

Richard D North, Institute of Economic Affairs

Steve Widdicombe, Plymouth Marine Labs

Joe Smith, The Open University

Mark Galloway, Director, IBT

Anita Neville, E3G

Eleni Andreadis, Harvard University

Jos Wheatley, Global Environment Assets Team, DFID

Tessa Tennant, Chair, AsRia

BBC attendees:

Jana Bennett, Director of Television

Sacha Baveystock, Executive Producer, Science

Helen Boaden, Director of News

Andrew Lane, Manager, Weather, TV News

Anne Gilchrist, Executive Editor Indies & Events, CBBC

Dominic Vallely, Executive Editor, Entertainment

Eleanor Moran, Development Executive, Drama Commissioning

Elizabeth McKay, Project Executive, Education

Emma Swain, Commissioning Editor, Specialist Factual

Fergal Keane, (Chair), Foreign Affairs Correspondent

Fran Unsworth, Head of Newsgathering

George Entwistle, Head of TV Current Affairs

Glenwyn Benson, Controller, Factual TV

John Lynch, Creative Director, Specialist Factual

Jon Plowman, Head of Comedy

Jon Williams, TV Editor Newsgathering

Karen O’Connor, Editor, This World, Current Affairs

Catriona McKenzie, Tightrope Pictures catriona@tightropepictures.com

Liz Molyneux, Editorial Executive, Factual Commissioning

Matt Morris, Head of News, Radio Five Live

Neil Nightingale, Head of Natural History Unit

Paul Brannan, Deputy Head of News Interactive

Peter Horrocks, Head of Television News

Peter Rippon, Duty Editor, World at One/PM/The World this Weekend

Phil Harding, Director, English Networks & Nations

Steve Mitchell, Head Of Radio News

Sue Inglish, Head Of Political Programmes

Frances Weil, Editor of News Special Events

Thriller
Op deze lijst staan maar 3 namen van mensen die destijds actief als wetenschapper actief waren. De rest is journalist of activcist, aldus Morabito. De BBC stuurde destijds 4 medewerkers van lagere rang: Peter Rippon, Steve Mitchell, Helen Boaden en George Enwistle. Deze 4 schoten vervolgens omhoog in de hiërarchie van Engelands trots.  En nu zijn ze allevier ook opgestapt in het McAlpine schandaal. Thrillers worden niet beter verzonnen en niet spannender geschreven.

Lees hier hoe Morabito zelf uitlegt waarom de lijst zo belangrijk is. WUWT is natuurlijk ook in alle staten zie hier. Anthony haalt er een Climategate e-mail van de witgewassen CRU-wetenschapper Phil Jones bij waarin deze een mail van Alex Kirby van de BBC aanhaalt om te laten zien hoe diep de BBC was gezonken:

date: Wed Dec 8 08:25:30 2004
from: Phil Jones <p.jones@uea.xx.xx>
subject: RE: something on new online.
to: “Alex Kirby” <alex.kirby@bbc.xxx.xx>

At 17:27 07/12/2004, you wrote:

Yes, glad you stopped this — I was sent it too, and decided to spike it without more ado as pure stream-of-consciousness rubbish. I can well understand your unhappiness at our running the other piece. But we are constantly being savaged by the loonies for not giving them any coverage at all, especially as you say with the COP in the offing, and being the objective impartial (ho ho) BBC that we are, there is an expectation in some quarters that we will every now and then let them say something. I hope though that the weight of our coverage makes it clear that we think they are talking through their hats.

—–Original Message—–

Prof. Phil Jones
Climatic Research Unit

Wat was die klimaatwetenschap toch een gezellige boel voor Climategate! Sorry to spoil the party!

Andrew Montfort van de Hockey Stick Illusion heeft meteen een special gewijd aan het groene BBC schandaal. Hij wil ook leven dus voor 0,75 kun je het lezen. Een reageerder op WUWT verzon spontaan de naam “TwentyEightGate” voor het schandaal en Anthony maakte het officieel. Wat mij betreft mogen René Leegte (VVD) en Machiel de Graaf (PVV) meteen kamervragen gaan stellen over hoe het met de neutraliteit vs. activisme in onze eigen publieke omroep zit of trek het breder en kijk ook eens naar onderwijs.

Marcel en Theo gefeliciteerd
Afsluitend wil ik Marcel Crok en Theo Wolters feliciteren met hun nieuwe blog climatedialogue.org. Ik merk er wel bij aan dat ik nog steeds een fan ben van Thomas Kuhn die redelijk debat tussen twee paradigma’s in een wetenschappelijke revolutie niet mogelijk achtte. De titel van Theo’s blogartikel Historisch Keerpunt in het Klimaatdebat acht ik zwaar onrealistisch. Het zoui als een schokgolf door de blogosfeer gaan en misschien wijdt Anthony er vandaag nog wel een stukkie aan, maar terecht is de BBC story het echte breaking nieuws.

Jip en Janneke
Klimaat is oorlog! Voortzetting van de politiek met andere middelen. We hebben schandaal na schandaal na schandaal nodig en verder CO2, CO2, CO2, en duizenden km3 schaliegas, en financiële crisis na cirsis, en koud weer en een slapende zon nodig om deze oorlog te winnen. Het is de eeuwige strijd tussen goed en fout. En met Al Gore zeg ik: het leven is ook best leuk met een unifying cause. Alleen is mijn cause de zijne niet en ben ik goed en is hij fout. Jip en Janneke genoeg?