Wegroestende 'duurzaamheid' aan de Costa Calma: foto Martijn de Jonge

De onafhankelijke en eigenzinnige natuurfotograaf Martijn de Jonge stuurde me enkele beelden van wegroestende windmolens aan de Costa Calma. Alsof de natuur zelf de ijdelheid van ‘duurzame energie’ er in wil wrijven.

Met geluk gaan windmolens 15 jaar mee, of zelfs maar 3 jaar zoals bij het windpark Amalia voor de kust van Egmond: daar moest al na enkele jaren een kwart van de rotoren vervangen worden. Ook blijkt de fundering te scheuren. Duurzame energie bestaat niet, behalve voor de mensen die daar in willen/moeten geloven omdat ze daarvoor worden betaald. En voor het verzamelde onbenul der overheidsgefinancierde journalistiek staat ‘duurzaam’natuurlijk op een voetstuk.

Ik stelde Dagblad Trouw al eerder voor een nieuw katern te beginnen: De Vermieping. Iew duswel beswel duurzaam! Om de staat van milieu(bewegingtoejuichende)journalistiek treffend weer te geven.


Vergankelijke duurzaamheid: foto Martijn de Jonge

Ach, hoe groter de groep, hoe groter de troep. Als creatieve individuen vind ik mensen goed te pruimen, maar in groepen gaan ze vaak gekke dingen doen, denken, roepen. Leestip blijft wat mij betreft ‘Scared tot Death’van Richard North en Christopher Booker, eigenlijk een aanklacht tegen de journalistiek-gedreven politiek van ons.

De PvdA-gezinde papegaaijournalistiek veroorzaakt – in combinatie met politici die journalisten geloven- honderden miljarden euro’s economische schade in het Westen per jaar. Het mechanisme is mooi verwoord door epidemoloog Paul Reiter, die uit het IPCC stapte toen bleek hoezeer het IPCC de werkelijkheid rond malaria geweld aan deed.

IN many cases they (milieuclubs/Pier Vellinga- ‘wetenschappers’) manipulate public perception with emotive and fiercely judgmental ‘scientific’ pronouncements, adding a tone of danger and urgency to attract media coverage…

..The democratic process requires elected representatives to respond to the concerns and fears generated in this process. Denial is rarely an effective strategy, even in the face of preposterous claims. The pragmatic option is to express concern, create new regulations and increase funding for research

en deze quote als afsluiter :

In reality a genuine concern for mankind and the environment demands the inquiry, accuracy and scepticism that are intrinsic to authentic science. A public that is not aware of this is vulnerable to abuse.