Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Wie zonnepanelen heeft en een nieuw energiecontract sluit is tot wel 270 euro per jaar duurder uit. Bijna alle energiemaatschappijen brengen extra kosten in rekening vanwege het salderen. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Keuze.nl naar de tarieven voor huishoudens met en zonder zonnepanelen. Het verschil ontstaat vooral door het niet toekennen van de zogeheten cash-backs, een bedrag dat bij afloop van het contract wordt betaald door het energiebedrijf.

Energiemaatschappij Vandebron kreeg in augustus veel kritiek toen het bedrijf als eerste aankondigde een vergoeding te vragen aan klanten die veel energie terugleveren. Dat is nodig, stelt het bedrijf, om de salderingsregeling mee te bekostigen. Met die regeling mogen consumenten de energie die ze in de zomer opwekken en leveren gratis weer afnemen in de donkere maanden; opbrengst en verbruik worden tegen elkaar weggestreept. Dat kost energiebedrijven veel geld omdat energie in de winter veel duurder is, en dat wordt ook betaald door mensen zonder zonnepanelen, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

Vandebron was eerlijk over de extra kosten. Andere bedrijven verhoogden afgelopen tijd ook de lasten voor zonnepaneeleigenaren zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Of ze verstoppen de extra kosten in het aanbod. Sommige bedrijven wíllen überhaupt geen klanten meer met zonnepanelen.

De prijzen van de zonnepaneelinstallaties zijn in twee jaar met 50 procent gestegen en de terugverdientijd is daardoor opgelopen naar acht jaar.

Wie zonnepanelen heeft kan nog maar bij enkele energiebedrijven een contract sluiten voor langer dan één jaar. Energieleveranciers zijn onzeker over de salderingsregeling. Wordt die wel afgebouwd vanaf 2025 nu het kabinet is gevallen? En hoe hoog wordt de verplichte minimale teruglever-vergoeding, vraagt de krant zich af.

Nu forse terugval in orders voor zonnepanelen.

De extra kosten die energiebedrijven in rekening brengen zorgen voor een langere terugverdientijd van de zonnepanelen. De installatiebranche merkt een afnemende belangstelling voor zonnepanelen bij particulieren omdat ze onzeker zijn over de terugverdientijd. Bovendien zijn de prijzen van de zonnepaneelinstallaties volgens Milieu Centraal in twee jaar met 50 procent gestegen en is de terugverdientijd daardoor opgelopen naar acht jaar. Door de extra lasten die de energiebedrijven rekenen kan daar nog eens anderhalf jaar bijkomen.

Vorig jaar zomer toen de elektriciteitsprijzen door de energiecrisis torenhoog waren, kwamen de installateurs van zonnepanelen om in het werk en waren er lange wachttijden, maar nu melden ze een forse terugval in het aantal orders. Energieleveranciers bezorgen de klanten met zonnepanelen extra kosten en daar komt bij dat bij sommige woningen de installatie uitvalt als er in de wijk te veel zonnestroom wordt geproduceerd omdat het elektriciteitsnet het niet aankan. De opbrengst op de zonnigste dagen van het jaar valt dan tegen.

***

Voor het uitgebreide artikel, zie hier.

***