Van een onzer correspondenten.
Wie zonnepanelen heeft en een nieuw energiecontract sluit is tot wel 270 euro per jaar duurder uit. Bijna alle energiemaatschappijen brengen extra kosten in rekening vanwege het salderen. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Keuze.nl naar de tarieven voor huishoudens met en zonder zonnepanelen. Het verschil ontstaat vooral door het niet toekennen van de zogeheten cash-backs, een bedrag dat bij afloop van het contract wordt betaald door het energiebedrijf.
Energiemaatschappij Vandebron kreeg in augustus veel kritiek toen het bedrijf als eerste aankondigde een vergoeding te vragen aan klanten die veel energie terugleveren. Dat is nodig, stelt het bedrijf, om de salderingsregeling mee te bekostigen. Met die regeling mogen consumenten de energie die ze in de zomer opwekken en leveren gratis weer afnemen in de donkere maanden; opbrengst en verbruik worden tegen elkaar weggestreept. Dat kost energiebedrijven veel geld omdat energie in de winter veel duurder is, en dat wordt ook betaald door mensen zonder zonnepanelen, zo schrijft het Algemeen Dagblad.
Vandebron was eerlijk over de extra kosten. Andere bedrijven verhoogden afgelopen tijd ook de lasten voor zonnepaneeleigenaren zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Of ze verstoppen de extra kosten in het aanbod. Sommige bedrijven wíllen überhaupt geen klanten meer met zonnepanelen.
De prijzen van de zonnepaneelinstallaties zijn in twee jaar met 50 procent gestegen en de terugverdientijd is daardoor opgelopen naar acht jaar.
Wie zonnepanelen heeft kan nog maar bij enkele energiebedrijven een contract sluiten voor langer dan één jaar. Energieleveranciers zijn onzeker over de salderingsregeling. Wordt die wel afgebouwd vanaf 2025 nu het kabinet is gevallen? En hoe hoog wordt de verplichte minimale teruglever-vergoeding, vraagt de krant zich af.
Nu forse terugval in orders voor zonnepanelen.
De extra kosten die energiebedrijven in rekening brengen zorgen voor een langere terugverdientijd van de zonnepanelen. De installatiebranche merkt een afnemende belangstelling voor zonnepanelen bij particulieren omdat ze onzeker zijn over de terugverdientijd. Bovendien zijn de prijzen van de zonnepaneelinstallaties volgens Milieu Centraal in twee jaar met 50 procent gestegen en is de terugverdientijd daardoor opgelopen naar acht jaar. Door de extra lasten die de energiebedrijven rekenen kan daar nog eens anderhalf jaar bijkomen.
Vorig jaar zomer toen de elektriciteitsprijzen door de energiecrisis torenhoog waren, kwamen de installateurs van zonnepanelen om in het werk en waren er lange wachttijden, maar nu melden ze een forse terugval in het aantal orders. Energieleveranciers bezorgen de klanten met zonnepanelen extra kosten en daar komt bij dat bij sommige woningen de installatie uitvalt als er in de wijk te veel zonnestroom wordt geproduceerd omdat het elektriciteitsnet het niet aankan. De opbrengst op de zonnigste dagen van het jaar valt dan tegen.
***
Voor het uitgebreide artikel, zie hier.
***
Als je met een zonnepaneel energie levert wanneer die niet nodig is en je krijgt energie terug wanneer iedereen energie nodig heeft, is het logisch dat de prijs in het eerste geval lager is dan in het tweede geval. Dat verschil is er feitelijk, maar als je het mag salderen zijn er anderen die voor die kosten opdraaien. Is dat eerlijk? Ik vind van niet.
Het is natuurlijk vervelend (sic) als je een tijdje dat tegen hetzelfde bedrag hebt mogen afrekenen, salderen, maar logisch is het niet. Nu gaan zonnepaneeleigenaren zoals ik dus iets minder op de panelen verdienen, maar er blijft genoeg voordeel over om ze te laten liggen.
Jammer, maar ik begrijp het wel.
De enige zinnige vorm van niet fossiele energie voor burgers is de energie uit zonnepanelen. De grootschalige landschap en milieu vervuilende opwek van elektrische energie uit wind en zon door energiebedrijven bederft de markt voor burgers. Zouden die grote bedrijven overgaan op kernenergie dan zou er geen enkel probleem zijn. Mits die zonnepanelen goed recyclebaar zijn. Daarbij maakt het burgers minder afhankelijk van overheden.
Burgers hebben voor hun eigen opwek geen alternatief wanneer fossiele brandstoffen/gas en hout worden uit gefaseerd. Energiebedrijven wél.
De balanskosten voor PV zijn torenhoog, maar worden uitgesmeerd over alle klanten. PV klanten kosten de energiebedrijven (meer dan) het dubbele van non-PV klanten. Die heffing van vandebron is bij lange na geen compensatie, maar een rem op PV klanten. Eigenlijk wil niemand ze, omdat zonneenergie zo duur is. De onvoorspelbaarheid van duurzame energie is domweg een nog onopgelost probleem en we lopen tegen de grenzen aan van wat er nu kan. Maar de deugdzaamheid van beleidsmakers zal doen alsof deze fysieke grens niet bestaat. Dat loopt natuurlijk nooit goed af.
Grietver, vergeet je de ODE-bijdrage niet? In 2022 4 €ct/kWh. Wordt NIET geheven over kWh’s van het dak.
De minimumprijs die windboeren gegarandeerd wordt en die o.a. uit deze bijdrage bekostigd wordt, wordt dus al vele jaren voor het grootste deel opgebracht door de NON-PV-klanten.
Ik moet toch ineens denken aan lachebek Zalm en zijn gegoochel met winst in Box 3…
???????
https://www.wyniasweek.nl/knmi-heeft-minister-en-publiek-angst-aangejaagd-met-een-extreem-klimaatscenario-waar-het-zelf-niet-in-geloofde/
Het KNMI legt uit:
“Verder vragen verschillende gebruikers van de klimaatscenario’s, met name uit de waterwereld, om een grote bandbreedte. Wat goed overeenkomt met de gekozen SSP’s voor Klimaatsignaal’21 en de KNMI’23-klimaatscenario’s voor Nederland.”
Het KNMI had geen keuze.
Er is geen wetenschappelijke basis voor hun SSP5 8.5 scenario, maar “de waterwereld” vroeg daarom.
Ook:
“Hoewel de kans dat de emissies het pad van SSP5-8.5 gaan volgen waarschijnlijk niet heel groot is, is het niet uitgesloten dat we de concentraties die daardoor optreden wel bereiken.”
‘Er zijn namelijk terugkoppelingen in het klimaatsysteem die tot extra natuurlijke emissies kunnen leiden:”
Kortom de “verzonnen”, 4,9°C stijging in 2100 en de 2,5 meter verhoging van de zeespiegel hebben ze verzonnen om ons te helpen.
De kans is “waarschijnlijk niet heel groot” maar we moeten hun dankbaar zijn voor deze zinsbegoocheling.
Ik denk dat v Aalst volgende keer het boekenweek geschenk gaat schrijven over onze ingebeelde ondergang.
Fantasie genoeg.
Lo, bedankt.
Tja, met die oortjes hoor je nu eenmaal meer dan de gewone man. :)
Nu ik het toch heb over de fantasie van het KNMI.
Deze herfst vakantietijd zullen kinderen misschien klagen over het pokkeweer,
Het KNMI zal in het jaaroverzicht gaan berichten dat 2023 tot een uitzonderlijk droog jaar behoorde.
Van de 118 jaren uit hun database waren er slechts 19 droger dan 2023.
Mocht u dat niet willen begrijpen, het komt omdat ze minstens 730 mm neerslag dit jaar niet gaan meetellen.
Een enthousiaste commentator hier heeft dat al vaak uitgelegd als de juist wetenschappelijke mannier om droogte weer te geven.
Toch zou ik u aanraden de kinderen te wijzen op deze idiote denkwijze, die het KNMI en minister Jetten gebruikten zo 2022 tot het droogste jaar ooit te verklaren.
NRC “KNMI: 2022 was zonnigste en droogste jaar ooit in Nederland.” https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/14/knmi-2022-was-zonnigste-en-droogste-jaar-ooit-in-nederland-a4159356
Ze leren dan misschien al jong de KNMI “klimaatberichten” op de juiste waarde in te schatten en kranten berichten niet zo maar te geloven.
Ook over het weer en neerslag melden ze soms totale onzin.
Omdat u waarschijnlijk de onzin redeneringen van het KNMI niet kan reproduceren, doe ik het maar even.
Onder droogte verstaan ze het droogst punt tussen 1 apr-30 sept.
(verdamping – neerslag= neerslagtekort)
Dit jaar was dat op 4 juli met een “neerslagtekort” van 204 mm.
Slecht 19 jaar van de 118 jaar hadden een droger “hoogtepunt”.
Dit punt wordt dus niet meer beïnvloed door de huidige neerslag.
In 2022 was dat punt 318 mm begin sept, en zo de basis voor hun onzin bewering.
In hun denkwijze telt de neerslag dit jaar niet mee voor
1 jan -31 mrt, 245 mm
5 jul-30 sept, 282 mm
1 okt-31 dec, 280 mm waarschijnlijk
Totaal telt 807 mm neerslag waarschijnlijk niet mee in 2023.
Zo kom je toch tot een van de droogste jaren sinds hun waarneming voor 2023.
Ook hun “klimaatscenario’s” volgen deze onzinnige redenering.
Zo weet u hoe de berichten van v Aalst over toekomstige droogte te interpreteren.
Lo begint het steeds beter te begrijpen, maar is er nog niet helemaal.
“In hun denkwijze telt de neerslag dit jaar niet mee voor …… 5 jul-30 sept, 282 mm”
Uiteraard telt dat wel mee. Hoe kun je anders het maximale neerslagtekort over de periode 1 apr-30 sept bepalen?
‘Uiteraard telt dat wel mee. Hoe kun je anders het maximale neerslagtekort over de periode 1 apr-30 sept bepalen?’
Helaas geen input voor de juiste berekening, zoals meestal als het concreet wordt komen er geen controleerbare antwoorden.
Er zit inderdaad een fout in mijn getallen, 807 mm is te hoog het moet waarschijnlijk 596 mm zijn.
Waarschijnlijk 61% van de neerslag in 2023 telt niet mee.
De conclusies blijven hetzelfde.
“Zo kom je toch tot een van de droogste jaren sinds hun waarneming voor 2023.
Ook hun “klimaatscenario’s” volgen deze onzinnige redenering.
Zo weet u hoe de berichten van v Aalst over toekomstige droogte te interpreteren.”
Nog even wat getallen om het schizofrene wereldbeeld van het KNMI te laten zien.
2023 wordt volgens het KNMI met 978 mm totaal het op 3 na natste jaar van 118.
2023 wordt volgens het KNMI met 204 mm neerslagtekort bij de droogste 20 jaar van 118.
Volgens v Aalst krijgen we veel meer van deze extreem droge jaren als 2023.
Volgens v Aalst krijgen we in 2100 een gemiddelde maximum zomertemperatuur van 27,1 graden, dus een hittegolf in de zomer in 2100 van 92 dagen achtereen is een mogelijkheid.
Volgens v Aalst is een stijging van de zeespiegel met 2,5 meter in 2100 mogelijk.
Een psychiater zou vragen, hoe lang denk je al dat je geroepen ben om deze rampen te voorspellen?
Nog een leuke
https://www.wyniasweek.nl/waar-komt-in-vredesnaam-de-groene-stroom-voor-onze-miljoenen-stekkerautos-vandaan/?utm_source=mailchimp&utm_medium=email&utm_campaign=2022-11-09
Wanneer iedereen zijn daken vol zet met PV en alle weilanden zwart i.p.v. groen kleuren, hebben we zo veel gratis stroom dat we alles kunnen doen wat we leuk vinden. En we kunnen dan ook onze buurlanden van gratis stroom voorzien. Ja, gratis stroom! De PV’s bereiken na 8 jaar hun break-even punt, terwijl ze 25 jaar meegaan. Dat is zo maar 17 jaar gratis stroom! Gratis je huis verwarmen zonder dat de aarde opwarmt. Hoe mooi is dat?
Bas G., heb ik jouw utopistisch ideeën zo goed verwoord?
(Iets met sarc…)
Zonnepanelen zijn er niet omdat de markt dat vraagt. En ja dan ontstaan er problemen. Arrogante overheden en linksmesen weigeren dat in te zien. Daarom is kapitalisme ook superieur aan socialisme.
Gisteren een telefoontje van Vattenval, meneer u bent vroeger klant van ons geweest en u kunt nu bij ons terugkomen. Ik : beste mevrouw zolang vattenval het slim vind om bomen te stoken in electriciteitscentrales ziet u mij nooit meer terug, Prettige dag nog… tuut tuut tuut
Kerncentrales nemen 1000x minder ruimte dan zon & wind en kosten veel minder. Meneer Timmermans, bent u daar nog?
Nee het werd hem te heet onder de voeten, nu wil hij Nederland naar de afgrond sturen.
https://www.wyniasweek.nl/kerncentrales-nemen-1000x-minder-ruimte-dan-zon-wind-en-kosten-veel-minder-meneer-timmermans-bent-u-daar-nog/
Dit Groot Zeventalig Staatsmens heeft even geen tijd, want drukdrukdruk met het redden van de wereld. Its a dirty job, but someone has to do it.
Valt me op bij (bijna) alle foto’s van installateurs die panelen op het dak leggen dat de medewerkers nooit gezekerd zijn ondanks dat de Arbeidsinspectie hier nauw op toe ziet.
In Japan is ruim zeven jaar na de kernramp van Fukushima de eerste officiële stralingsdode gevallen. Een man van “in de vijftig” is overleden aan longkanker, meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid.
https://nos.nl/artikel/2249059-japan-meldt-eerste-officiele-stralingsdode-door-kernramp-fukushima
Meer dan 40 ongevallen vonden er in anderhalf jaar tijd plaats bij installatie van zonnepanelen in alleen Nederland. En de afgelopen 3 jaar waren er 4 met een dodelijke afloop.
https://www.nlarbeidsinspectie.nl/actueel/nieuws/2023/01/24/veel-ongelukken-bij-installatie-zonnepanelen
Henk van der Veen
Ziet longkanker door straling er dan anders uit? Maakt die speciale kanker dan een herkenbaar merkteken aan? Of is dat het zoveelste voorbeeld van kansberekening?
Deze is ook leuk:
https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/4309048/d66-leider-jetten-haalt-op-partijcongres-hard-uit-naar-vvd.html
En dan vooral die ‘Nederlandse waarden’.
Bedoelt hij dan dit o.a.?
https://www.dumpert.nl/latest?selectedId=100074589_fb56537d
Nog leuker.
https://www.dumpert.nl/?selectedId=100074627_ffa24571
De mus waarmee men zonnepaneel installering heeft gepromoot blijkt stervende. Het kan even duren maar dood gaat ie onherroepelijk.
In mijn kennissenkring kreeg ik tot vervelens toe de afgelopen jaren steeds de vraag waarom ik niet meedeed met al die acties om het dak vol te leggen met zonnepanelen?
Jij bent toch betrokken geweest bij opzetten ECN onderzoek van deze technologie en je hebt zelfs daarvoor het laboratorium bij ECN mee helpen oprichten? Ook die zon professor W. Sinke heb je naar eigen zeggen voor leiding aan zonnecel onderzoek bij AMOLF Amsterdam weg kunnen halen. (ik niet alleen natuurlijk maar met ook andere collega’s binnen een optische groep bij ECN).
Mijn antwoord was altijd heel kort ik doe op deze manier niet mee en ik weet waarover ik het heb.
De twee panelen die ik inmiddels wel heb zijn zonder subsidie gekocht en zijn bedoeld om bij te verwachten perioden van black-out de belangrijkste apparaten thuis een aantal uren draaiend te kunnen houden. Er is geen verbinding met het net en er wordt niets dus teruggeleverd. In feite is de thuis(nood)voorziening gelijk als in onze camper waarmee ik zelfs enkele dagen off-grid kan staan in de vrije natuur.
Zelfs met de uitleg waarom ik huidige inzet op zonne-energie zo schadelijk vind heb ik anderen niet kunnen weerhouden toch hun daken vol te leggen. Er was wat aan te verdienen en dan worden principes ineens wat minder belangrijk.
Het is nu dan ook vermakelijk om te zien dat zelfs mensen die dachten met heel veel gesubsidieerde panelen er een leuk centje aan te kunnen verdienen nu geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid
Frans Galjee
Kun je me in het kort uitleggen hoe je die opgewekte stroom rechtstreeks aftapt van je omvormer. En dan op elk gewenst punt in huis stroom kunt gebruiken?Of heb je een verwijzing/link hoe je voorkomt dat je leverancier aan een energiebedrijf wordt?
Peter het is een noodvoorziening en is volkomen gescheiden van het net. Dat betekent apart stopcontact op zolder naast CV gas ketel, apart stopcontact in kamer waar ijskast staat. In geval van black-out moet ik dus thuis zijn om stekkers in andere stopcontacten te doen. Was van plan dit systeem dat ik ook in camper heb laten aanleggen nog verder aan te passen zodat verbinding naar cv ( pomp ) en ijskast automatisch op noodvoorziening zouden overschakelen bij black-out maar dat is er nog niet van gekomen. Volgens vrouw gaat dat dus ook nooit gebeuren. (Haha) Licht is nooit een probleem. Het werkt maar moet zich in echte situatie nog bewijzen omdat we nog geen lange black-out hebben meegemaakt.
Ik lees veel argumenten om een thuisaccu te nemen: 100% direct verbruik van zonnestroom per etmaal, geen teruglevering en daarmee geen belasting van het netwerk, geen terugleverheffingen en drastische afname van verbruik van netstroom. In combinatie met een dynamisch contract helemaal ideaal.
Kijk even hoeveel KW je nodig hebt, reken uit hoeveel accu’s en vertel ons even wat het kost en hoeveel je per jaar bespaart.
Wij gaan dan vertellen hoe lang het duurt voordat je ze terugverdiend hebt.
Je mag ALLES meerekenen. ;)
@Cornelia Bedankt voor je aanbod om de terugverdientijd te berekenen. Hieronder staan de specs van onze PV-installatie.
We hebben 6 kWp aan zonnepanelen op het dak liggen die dagelijks zo’n 35 kWh zonnestroom opleveren. Daarvan wordt 15 kWh opgeslagen in de thuisaccu, 5 kWh in de elektrische boiler en de resterende 15 kWh wordt overdag verbruikt aan voornamelijk airco’s. Maandelijks verbruiken we zo’n 1200 kWh aan stroom waarvan dus 1050 wordt opgewekt met zonnestroom en 150 kWh van het net wordt afgenomen.
De totale kosten van de installatie in februari 2023 waren 25K. Het huidige stroomtarief is € 0,45.
Ik ben erg benieuwd hoe lang het gaat duren om de installatie terug te verdienen. Hopelijk minder dan 10 jaar i.v.m. de garantietermijn van de accu…
Cornelia
Voor een half jaar tot 8 maanden moet het kunnen lukken. Het probleem is dan wel, hoe doe je het in de andere maanden wanneer je energie gebruik het hoogst is. Overwinteren in een zeer zuidelijk land? Als het nu eens echt op gaat warmen tot de door het KNMI geplande temperaturen is het overwinteren ook niet meer nodig. Maar ook dan blijft de opwek in de winterperiode buitengewoon laag. En voor het hier op winterse dagen 20 graden wordt moet er nog heel veel gebeuren.
Chris
Heb je een link? Neer een betrouwbare installateur of leverancier? Als het gemiddelde verbruik op jaarbasis 2600kWh is, komt dat dus neer op 7kWh per dag gemiddeld. Met wat buffer voor zon-arme dagen ga je dan op 10 kWh zitten. Een Thuisbatterij kost dan al gauw tenminste 5000 euro exclusief installatie.
En in de winter heb je er weinig aan omdat je panelen dan te weinig opleveren.
@Peter van Beurden Juist omdat de thuisaccu’s zo duur zijn is het beter om de capaciteit zoveel mogelijk af te stemmen op twee zaken:
– bufferen van zonnestroom voor nachtelijk stroomverbruik met name te gebruiken in lente en zomer bij hoge opbrengst zonnepanelen
– bufferen van goedkope netstroom (dynamisch contract) met name te gebruiken in herfst en winter bij lage opbrengst zonnepanelen
Bij een gemiddeld etmaalverbruik van 7 kWh zou ik de verdeling inschatten op 4 in de avond/nacht en 3 kWh tijdens de zonuren. Dit betekent dat je niet moet bufferen voor een zonloze dag (waarom dan niet voor 4 dagen zonloos?) maar voor slechts 4 kWh. Dat scheelt al aanzienlijk in de kosten.
Ik heb dat winterprobleempje niet omdat hier op CUR de zon elke dag schijnt met zo’n 8 zonuren per dag. Bovendien kent men hier geen dynamische tarieven.
Met een thuisaccu vlak je mooi de (bijna) dagelijkse PV-piek uit over de 24 uur van een etmaal. Dat is mooi. Maar zo’n accu doet niet aan seizoensopslag of zo.