Foto Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Achttien hectare vol zonnepanelen in de berm langs de A1 tussen Amersfoort en Eemnes. De provincie Utrecht en Rijkswaterstaat noemen het kansrijk, schrijft het AD. Maar netbeheerder Stedin waarschuwt al tijden dat het energienet in het midden van het land overvol zit. Hoe moet dat dan?

De Amersfoortse wethouder Astrid Janssen (GroenLinks) van energietransitie ziet veel voordelen in langerekte zonnepanelen langs de A1. De stad wil meer duurzame energie opwekken uit zonlicht én slim omgaan met de beperkte ruimte. Kortom: een win-winsituatie.

Automobilisten op de A1 tussen Amersfoort en Eemnes kijken over een paar jaar aan tegen een serie zonnevelden langs de snelweg. Over een lengte van 20 kilometer, vanaf knooppunt Hoevelaken, is zeker 18 hectare aan beide zijden van de snelweg daarvoor ‘kansrijk’ genoemd.

De beoogde zonnevelden zijn voorlopig niet aansluitbaar op het elektriciteitsnet.

Op de beoogde achttien hectare is plek voor zo’n 54.000 zonnepanelen, die omgerekend 9000 MWh per jaar opleveren. Goed voor 2700 huishoudens. Als de stroom tenminste aan het net geleverd kan worden. Want dat lijkt voorlopig nog maar de vraag.

Waar loopt het spaak? In grote delen van Nederland is sprake van zogeheten netcongestie. Een moeilijk woord dat aangeeft dat de vraag naar energie (wat bedrijven en huishoudens nodig hebben) én het toenemende aanbod aan energie (door windmolens en zonnevelden) veel groter is dan de kabels van het energienetwerk aan kunnen. Er wordt dus zoveel beslag gelegd op het netwerk dat het overbelast raakt. Als duurzame energie niet direct wordt gebruikt, gaat deze voor een groot deel verloren. Zonne-energie wordt namelijk beperkt opgeslagen.

De beoogde zonnevelden zijn inderdaad voorlopig niet aansluitbaar op het elektriciteitsnet, laat Stedin weten. Binnen welke termijn is niet te zeggen. Maar ze liggen er voorlopig dan ook nog niet.

***

Bron hier.

***