Er is veel te doen over Trenberth’s missing heat en dat het allemaal verklaard kan worden door de oceanen in het global warming verhaal te betrekken. Die kilometers diepe oceaan die 70% van de aarde bedekt, is een gouden uitkomst voor de alarmisten. Net zo iets als de hemel en de hel voor de kerkvaders. Niemand is er geweest, niemand weet er ene donder van, dus je kunt alles wel roepen. En dat gebeurt dus ook. Ons KNMI verklaart nu al met opwarmende diepere lagen de aangroei van het zeeijs rond Antarctica. Is er ook iemand die iets zinnigs over de klimaatprocessen in de oceaan kan zeggen? Jawel het is Bob Tisdale, regelmatig actief op WUWT (ook vandaag weer). Deze presentatie van hem (pdf) is al een tijdje in omloop maar niet minder actueel. Hij is verbluffend. Komt dat zien!

PS Je hebt een uurtje nodig om het rustig tot je te nemen.

PPS Voor de borreltafel moet je onthouden dat het systeem van La Ninja en El Ninjo (ENSO) samen een gekoppeld systeem vormt als een relaxatie-oscillator (Tisdale Engels is “recharge discharge oscillator”). In de electronica is het fenomeen voor het eerst beschreven door onze eigen Balthasar van der Pol. Zie hier nog een wetenschappelijke publicatie uit 2001 van  Chunzai Wang: A Unified Oscillator Model for the El Niño–Southern Oscillation.

PPPS Waren weten wij dit niet? Waarom weten onze kinderen het niet? Toch een mooi onderwerp voor derde klas VWO op het snijvlak van aardrijkskunde en natuurkunde. O ja, dat is waar ook: het dom (of politiek correct) houden van de massa is het doel van het onderwijs. Dan maar ALLEMAAL RONDSTUREN!