Foto: Shutterstock.

Door Jennifer Marohasy.

Een collega belde me gisteren op, hij was net terug van een vakantie in Griekenland. Hij is daar de afgelopen 20 jaar af en toe op vakantie geweest. Het was nog nooit zo koud geweest, vertelde hij me.

Er waren een of twee dagen dat het warm was, zei hij. Maar zwemmen in de Egeïsche Zee was kouder dan hij zich ooit herinnerde.

Daarna keerde hij terug naar Australië en was verbaasd toen hij op de televisie reportages zag van toeristen die Griekenland ontvluchtten terwijl het naar verluidt verbrandde en overkookte. De nieuwsberichten, klaagde hij tegen mij, hadden geen verband met wat hij zojuist had meegemaakt – op vakantie in Griekenland.

Ik ben opgegroeid in het afgelegen Northern Territory van Australië, waar het nooit sneeuwt. Er was geen airconditioning of zelfs ventilatoren. De gemiddelde maximumtemperatuur tot en met oktober, de warmste maand van het jaar met de aanloop naar de moesson, was 37 graden Celsius, dat is bijna 100 graden Fahrenheit.

Ik kan me niet herinneren dat iemand ooit klaagde dat het warm was. Het was gewoon.

Ondertussen is er veel geklaagd over hoe warm het in juni van dit jaar was in het Verenigd Koninkrijk. Het Met Office heeft juni 2023 bevestigd als de warmste ooit gemeten met een gemiddelde gemiddelde temperatuur van 15,8 °C, wat voor iemand uit het Northern Territory nogal koud zou zijn. Op minstens één dag bereikte het blijkbaar een maximum van 32C in het VK, wat iets koeler is dan het gemiddelde maximum van oktober waar ik ben opgegroeid.

En er zijn de laatste tijd ook zoveel verhalen geweest over al het ijs dat begon te smelten op Antarctica. Ik weet niet zeker hoe ik de temperaturen in Griekenland of in het hele VK betrouwbaar kan controleren, maar het Australian Bureau of Meteorology meet sinds begin 1954 de oppervlakteluchttemperaturen bij het Mawson-weerstation op Antarctica.

De temperaturen daar beneden oscilleren binnen een relatief smalle band en laten geen statistisch significante langetermijnopwarmingstrend zien. Dit is het geval, of het nu gaat om de werkelijke historische metingen of de temperaturen die vervolgens door het Bureau zijn aangepast voordat ze in andere databases worden opgenomen. Het is ook het geval als we alleen maar kijken naar de maximumtemperatuur in juni sinds het begin van de metingen tot vorige maand – bij Mawson.

De andere weerstations in het Australisch Antarctisch Gebied met lange records staan bij Davis en Casey. De temperatuurreeksen van deze locaties bewegen ook op en neer, synchroon met de temperaturen geregistreerd bij Mawson. Ze laten geen opwarmings- of afkoelingstrends zien, of het nu gaat om de werkelijke metingen of de gehomogeniseerde/aangepaste geremodelleerde officiële reeksen.

Om de gelijkwaardigheid van metingen van de elektronische sondes versus kwik- en alcoholthermometers voor Mawson goed te kunnen beoordelen, zou er idealiter enige beoordeling moeten plaatsvinden van waarden die tegelijkertijd in dezelfde schuilplaats zijn gemeten – ook wel de parallelle gegevens genoemd. Deze gegevens zijn niet openbaar beschikbaar.

De beschikbare data zijn allemaal erg saai, waaruit blijkt dat het – op Antarctica – erg koud blijft.

Toch is er de afgelopen maand zoveel geschreven in de tabloids en herhaald door de modebewuste mensen, dat het tot en met juni erg warm zal zijn – zelfs op Antarctica. Ze weten toch zeker van de temperaturen in Mawson.

De andere weerstations in het Australisch Antarctisch Gebied met lange records staan bij Davis en Casey. De temperatuurreeksen van deze locaties bewegen ook op en neer, synchroon met de temperaturen geregistreerd bij Mawson. Ze laten geen opwarmings- of afkoelingstrends zien, of het nu gaat om de werkelijke metingen of de gehomogeniseerde/aangepaste geremodelleerde officiële reeksen.

Om de gelijkwaardigheid van metingen van de elektronische sondes versus kwik- en alcoholthermometers voor Mawson goed te kunnen beoordelen, zou er idealiter enige beoordeling moeten plaatsvinden van waarden die tegelijkertijd in dezelfde schuilplaats zijn gemeten – ook wel de parallelle gegevens genoemd. Deze gegevens zijn niet openbaar beschikbaar.

Toch is er de afgelopen maand zoveel geschreven in de roddelbladen, en herhaald door de modebewuste mensen, dat het tot en met juni erg warm zal zijn – zelfs op Antarctica. Ze weten toch zeker van de temperaturen in Mawson.

Nogmaals, Mawson is een van de langste ononderbroken oppervlaktetemperatuurrecords voor dit deel van de wereld. De Russen vestigden pas in 1957 het bekendere en meer geïsoleerde Vostok-weerstation. Het satelliettemperatuurrecord begint pas in 1979.

Er zijn langere proxy-temperatuurreeksen, gebaseerd op ijskernrecords, en ze laten een algemene afkoelingstrend zien, rekening houdend met de afgelopen 1900 jaar. Ook hier verwijs ik naar gegevens uit gepubliceerde onderzoeken. Zo werden de temperaturen van Oost- en West-Antarctica gereconstrueerd door een team onder leiding van Barbara Stenni, waaronder wetenschappers van de Australian Antarctic Division, British Antarctic Survey en Russian Antarctic Research Institute. Het zijn alleen geremodelleerde proxy-reeksen die in dezelfde periode opwarming laten zien.

Vorige maand werd Antarctica in sommige populaire publicaties als ‘hot’ genoemd. Toch was de gemiddelde maximumtemperatuur min 12,6 graden Celsius, wat niet zo koud is als het langetermijngemiddelde in juni voor alle jaren sinds 1954, dat is min 13,5 graden Celsius. Wanneer de maximumtemperaturen in juni voor Mawson van hoog naar laag gerangschikt zijn, juni 2023 komt binnen als de 29e heetste en 42e koudste.

Sommige van deze beweringen dat het overal zo heet is, vinden hun oorsprong in de Climate Reanalyzer van de University of Maine, een tool die satellietgegevens en computersimulaties gebruikt. Ze vertegenwoordigen dus een hermodelleerd gemiddelde.

Er is inderdaad geen enkele plaats waar iemand de gemiddelde temperatuur van de aarde kan meten – of Antarctica, of zelfs Griekenland. Integendeel, wanneer wordt aangekondigd dat het de heetste is die het ooit is geweest, wordt verwezen naar een statistiek.

Deze gemiddelde temperatuur is noodzakelijkerwijs een getal dat is afgeleid van andere getallen. Er zal misschien hier en daar wat gemeten zijn, en dan wat bijregelen, en dan wat optellen en weer wat bijregelen. Zo gaat het met de berekening van regionale en wereldwijde gemiddelde temperaturen – of het nu gaat om satellieten, boomringen, ijskernen of thermometers. Natuurlijk wordt ons elk jaar verteld dat het heter wordt, en eind jaren tachtig werd dit bereikt voor het wereldwijd gemiddelde thermometerrecord door enkele van de koudere weerstations te laten vallen. Dit had tot gevolg dat de algehele gemiddelde temperatuur op aarde toenam, in een tijd dat de temperaturen op veel individuele locaties enigszins daalden.

Degenen die de politiek van het meten van temperaturen hebben gevolgd, herinneren zich misschien ook de beruchte regel in de Climategate-e-mails, waarbij het wereldwijd gemiddelde temperatuurrecord op basis van boomringen, dat ook na 1980 een afname vertoonde, wordt ‘gecorrigeerd’ door de wereldwijd gemiddelde temperatuur van de thermometer te vervangen records – het maakt niet uit dat de dip in dit record is ‘gecorrigeerd’ door gegevens te verwijderen van veel Canadese en Russische weerstations op hoge breedtegraden.

Op basis van deze geschiedenis van het berekenen van mondiale en regionale temperaturen, kan ik een groot aantal manieren bedenken waarop de Climate Reanalyzer van de University of Maine mogelijk een hoger dan gemiddelde temperatuur voor Antarctica en vooral de aarde zou kunnen genereren. Hoe groter het bestreken geografische gebied, hoe meer mogelijkheden voor creatief boekhouden, waarvoor bedrijven die vergelijkbare technieken gebruiken naar de gevangenis zouden gaan, terwijl klimaatwetenschappers meestal promotie maken.

Een oplossing is misschien om de willekeurige selectie van weerstations af te schaffen en in plaats daarvan te focussen op een eenvoudige index op basis van een goede steekproef van goed geplaatste weerstations met een lange geschiedenis, zoals Mawson.

Een dergelijk concept zou gebaseerd kunnen zijn op de Dow Jones Averages of een andere vergelijkbare index. Niemand probeert ooit een onmogelijk te definiëren ‘gemiddelde aandelenkoers’ vast te stellen – inclusief veel aandelen met een twijfelachtige herkomst – en het kan niemand iets schelen.

Jennifer Marohasy.

De oplossing is misschien een vooraf geselecteerde index te hebben van bepaalde representatieve weerstations, die vervolgens gedurende een lange tijdspanne worden gevolgd en waarbij de temperaturen betrouwbaar worden gemeten, wat enige aanpassing van de huidige methoden vereist en natuurlijk geen latere aanpassingen.

Het enige probleem is dat de tabloids en de modieuze televisiereporters dan misschien niets hebben om over te praten. Althans niet als het gaat om het weer als maatstaf voor het klimaat, waarvoor het gebrek aan betrouwbare maatregelen en het grote aantal potentieel creatieve oplossingen momenteel keer op keer worden uitgebuit om vrij grote uitgaven aan allerlei zaken te rechtvaardigen.

***

Jennifer Marohasy is onderzoekster en schrijfster.

***

Bron hier.