wouldyouinvest

Is het niet schitterend: de Spaanse Vereniging van Fotovoltaïsche Bedrijven Anpier plaatst op dit moment Engelstalige advertenties die investeerders waarschuwen voor duurzame investeringen in Spanje. Dus wat denk je dan als premier Rayoy? “Nog even de rug recht houden en dan valt deze industrie in haar eigen zwaard”. Tuurlijk is het “onbehoorlijk bestuur” als je terugkomt op een eerder toegezegde miljardenstroom aan subsidies. Het was ook “onbehoorlijk bestuur” van het leger van Egypte om Morsi te vermorzelen. That’s how the west was won!

Uiting van Anpier

Reclame-uiting van Anpier

 

Henk Kamp maak je nomen est omen dus waar en doe je wapenrusting aan in de strijd met een tegenstander die bereid is in haar eigen zwaard te vallen uit frustratie over het feit dat ze toch geen tweede of derde ijsje mogen. “Papa, mag ik een ijsje”, vraagt mijn dochter van 4 deze dagen al om 9 uur ’s ochtends. “Nee neem maar een appel!” “Papa, toe mag ik een ijsje” of heel slim: “Papa mogen de au-pair en ik een ijsje?”. “Nee liefje, we starten niet ’s ochtends met een ijsje.” Kamp heeft zelf twee kinderen en dus moet hij weten hoe je het spel speelt. Als de duurzame wereld en de milieubeweging gaan drammen moeten ze maar even in de hoek gaan staan.

burned

 

Even een snel rondje langs de media. The Economist laat hier zien hoe unsustainable de Spaanse duurzame energie is. Op pv-tech.org lezen we dat Cel Celis net bankroet heeft aangevraagd. Dezelfde site schrijft hier hoe de Spaanse regering nu wordt beschuldigd van het “killen” van de markt voor zonne-energie. Kijk je portefeuille even na want Triodos-bank zit er ook dik in. Dat “killen” heeft trouwens betrekking op het invoeren van hele redelijke rentabiliteitseisen. Zo van: “Als je nu eerst je kamer opruimt dan krijg je straks een ijsje, goed?” Kom op Henk: je kunt het! Bloomberg Businessweek bericht dat India een Spaanse “solar slump” riskeert nu het 28 % gaat korten op subsidies. Dailyfusion.net schrijft: “Subsidy cuts put Spanish renewable energy on the verge of bankruptcy. Ja, mijn vaderlijke tips zijn niet goed voor Ola, Ben & Jerry’s en Unilever. Nog even een gemist bericht van eind juni: Zonnefraudeur Fred K. van Zon Invest opgepakt in Alicante. En als off-topicje nog even de rechtszaak van de Japanse oud-premier tegen Japans superheld Shinzo Abe die zinspeelt op de herintroductie van kernenergie in zijn land.

Laat me afsluiten met de laatste twee zinnen van het Volkskrant-artikel waaraan de titel refereert op p19 economie:

De regering is groot voorstander van duurzame energie. maar de consument moet wel weten dat het geld kost, verklaarde minister José Manuel Soria in een radiogesprek. Een megawatt uit de traditionele centrales kost gemiddeld 50 euro, terwijl windenergie 90 euro kost en zonne-energie zelfs 450 euro per megawatt, aldus Soria.

Kom op Henk Kamp. Even naar de Groene rekenkamer surfen en andere betrouwbare bronnen raadplegen en jij kunt ook met dergelijke cijfers strooien. Dat zwaard staat er al. De tegenpartij hoeft er alleen nog maar even in te vallen. Dijsselbloem en zijn PvdA zullen je eeuwig dankbaar zijn. Of ben je gevallen voor de charmes van Samsom? Voor dat laatste zie wat ik vanochtend geschreven heb over dat type oplichters.

Onderstaande video is al uit 2011!
[youtube id=”ZKHoDz4GunY” width=”600″ height=”340″ position=”left”]