Joanne Kellermann.

Van een onzer correspondenten.

Joanne Kellermann, topvrouw van pensioen voor Zorg en Welzijn (PFZW), is er zo een die geen geduld heeft. Zij wil met haar pensioenfonds vooroplopen. Waar andere concerns pas op de plaats maken of schielijk een zijstraat kiezen, koerst onze klimaat-majorette met veel aplomb richting Parijs.

De bij de DNB weggepromoveerde juriste Kellermann wil absoluut niet meer fossiel. Eerder zette ze bedrijven en investeerders onder druk en wilde aantoonbaar hebben dat bedrijven ‘een overtuigende en verifieerbare energietransitie hebben ingezet’. Men kreeg twee jaar de tijd om hun eigen bedrijfsmodel aan te passen.

Kellermann in de zorgmodus:

We willen met onze beleggingen bijdragen aan een betere en schonere wereld. Daarnaast moeten we een gezond rendement halen om deelnemers een goed pensioen te kunnen blijven geven. Het betekent bijvoorbeeld dat we grotendeels afscheid nemen van beleggen in fossiele energie. Als we niets doen, gaat het mis; dat staat vast. Je hoeft geen ruimtereiziger te zijn om te weten dat we maar één aarde hebben.’

In totaal dumpt PFZW nu maar liefst de aandelenbelangen van 310 olie- en gasbedrijven. Dit gebeurt na de aangezegde periode van twee jaar waarin Kellerman, met bijna 238 miljard euro onder beheer, gesprekken voerde met deze energiebedrijven over hun klimaatbeleid.

Die periode van praten ‘heeft ons duidelijk gemaakt dat de meeste fossiele energiebedrijven niet bereid zijn hun bedrijfsmodel aan te passen aan ‘Parijs’, zegt Kellermann, verwijzend naar het klimaatakkoord van Parijs.

‘De grootste bedrijven in deze sector investeren weliswaar wel in duurzame vormen van energie, maar de overschakeling van fossiel naar hernieuwbaar gaat lang niet snel genoeg. Dit weerspiegelt overigens het trage tempo dat we wereldwijd zien in de overstap naar hernieuwbare energie’, vervolgt Kellermann in haar ostentatief klimaatalarmisme.

In de klimaatplannen van nog zeven beursgenoteerde olie- en gasbedrijven heeft PFZW wel genoeg vertrouwen om mee door te gaan. Het gaat om Cosan, Galp Energia, Granuul Invest, Neste, OMV, Raizen en Worley.

De klimaatbevlogen Kellermann kan geen moment wachten om de wereld te redden. We zullen zien hoeveel geduld de zorgpensioenhouders met haar zullen hebben op termijn.

***

Bron o.a. hier.

***