Forse overcapaciteit stroomproductie Nederland nekt Nuon: iedere windmolen één teveel

magnumcentrale3
Nuon schreef een verlies van 463 miljoen euro dankzij afboekingen op nieuwe gascentrales die stil staan dankzij overcapaciteit aan geïnstalleerd vermogen in Nederland. Dat blijkt uit de presentatie van jaarcijfers. De overcapaciteit ligt in de orde van gigawatts. De gloednieuwe Magnum-gascentrale van 1300 Megawatt in de Eemshaven ligt bijna continue stil omdat er geen stroom nodig is. De waanzin van het regeringsbeleid om extra overcapaciteit te subsidieren met miljarden euro’s wordt hiermee onderstreept.

Tegelijk krijgt Typhoon Capital van klimaatcommunist Henk Kamp (PvvdA) 4,2 miljard euro subsidie om boven Schiermonnikoog Gemini te bouwen, een windturbineterrein van 700 MW geïnstalleerde overcapaciteit extra. Een zelfde zien we bij de gloednieuwe Enecogencentrale van Eneco (850 MW )op de Maasvlakte. Die schone efficiënte gascentrale ligt ook continue stil. Tegelijk krijgt Eneco 850 miljoen euro subsidies van Kameraad Kamp om nog meer overcapaciteit aan (wind)stroom op zee te bouwen bij Noordwijk: Luchterduinen. Omdat dit op papier zo duurzaam is,gewoon tegen het advies van CPB in.

wind-turbine-money
Dump windstroom uit Duitsland toont waanzin marktverpesten overheid met papieren ‘duurzaam’-doelen
Nuon ondervindt niet alleen nadeel van de economische crisis, maar ook van de dump van overcapaciteit aan wind- en zonnestroom op zonnige en windrijke dagen in Duitsland. De economische zelfmoord van het SER-Energieakkoord– bouw van 4 Gigawatt overcapaciteit windstroom op zee tegen tientallen miljarden euro’s subsidies- wordt dus bijna elke dag onderstreept door mainstream-media als de Leeuwarder Courant, waar ik het nieuws uit haal.. Maar dan zonder dat de journalisten het zelf door (willen) hebben.

Iedere windmolen één teveel bij overcapaciteit van gigawatts
‘Nuon presenteerde woensdag een verlies van 463 miljoen euro, veroorzaakt door afboekingen op gascentrales. De verwachting is bovendien dat de huidige overcapaciteit de komende jaren niet zal verdwijnen.’

SER-Akkoord zuivere zelfmoord
Wat is dé oorzaak van verlieslatende energiebedrijven? De overheid en de milieubeweging (zoek de verschillen) Het in de zelfde Leeuwarder Courant bejubelde SER-Klimaatakkoord (verpesten stroommarkt door de overheid/milieubeweging om papieren doelstelling ‘duurzaam’te halen) is de HOOFDOORZAAK dat die overcapaciteit verder uitbreidt, tegen tientallen miljarden euro’s belastinggeld om, ik herhaal- extra stroomproductie bij te bouwen die nu al overbodig is: dergelijke economische zelfmoordtaferelen krijg je wanneer de overheid Greenpeace laat beslissen over onze energievoorziening. Alsof je Stichting Martijn de kinderopvang laat regelen, en Robert M directeur maakt van Jeugdzorg.

Ga toch offgrid
Nuon gaat nu dus drastisch in de kosten gaat snijden, wat betekent dat ze duizenden mensen ontslaan en de rekening naar de overheid verleggen die al dit door de topmannen geloosde personeel van uitkering moet voorzien. Ik als Nuonklant moet dus maar gauw overstappen, want aangezien topmannen niet in hun salarissen snijden zal het wel ten koste van service en onderhoud gaan. En de overheid springt wel weer bij als er storingen komen. Toch maar offgrid gaan zoals ik 3 jaar terug voor De Ingenieur schreef? Ik heb dit allemaal al lang voorspeld dames en heren, de ondergang is niet meer te keren…

Wat leven we in interessante tijden….Lees maar Huib Morellisse van Nuon over de pas geopende Magnumcentrale:

Het oorspronkelijke concept was een centrale te bouwen die op meerdere brandstoffen, zoals biomassa, gas en kolen, kon draaien. Maar in onderling overleg met natuur- en milieuorganisaties kwam het besluit dat Magnum in ieder geval tot 2020 een gascentrale blijft. De huidige marktomstandigheden voor gascentrales zijn echter momenteel niet goed. Hierdoor zullen efficiënte Nederlandse gascentrales in de nabije toekomst minder elektriciteit leveren dan oorspronkelijk was voorzien. Dit doordat in de markt vooral oudere en minder efficiënte kolencentrales veel langer rendabel blijven doordraaien.

De milieubeweging is niet alleen slecht voor de economie en voor bedrijven maar ook voor het milieu.

Door |2013-07-27T12:48:53+00:0027 juli 2013|20 Reacties

20 Comments

 1. prediker 27 juli 2013 om 12:56 - Antwoorden

  De tweet van groene europarlementarier Alice Stollmeyer toont in welke parallelle werkelijkheid deze mensen leven

  StollmeyerAlice (@StollmeyerEU)
  26-07-13 10:04
  Offshore floating wind turbines ‘could power Europe four times over’
  euractiv.com/energy/offshor… #EWEA #renewables #EU2030

 2. DWK 27 juli 2013 om 13:14 - Antwoorden

  Wel eens je reedt afgeveegd met van dat spiegelgladde vetvrije papier? Ikke wel; Bulgarije 1974. Best lache voor een keertje.
  Hoe komt het toch dat ik bij het lezen van dit soort verhalen aan die glorierijke dagen (WK) moet denken?

 3. boels069 27 juli 2013 om 13:37 - Antwoorden

  Nuon en Eneco waren ooit nutsbedrijven; nu zijn ze “nuts” geworden.
  Welke verstandige ondernemer gaat nu om de tafel zitten met het ratjetoe aan groengelovigen?

  De consument wenst een continue energielevering tegen de best mogelijke prijs.
  Dat producenten zich moeten houden aan wet- en regelgeving spreekt voor zich.
  Die regelgeving moet dan wel komen van gekozen fantasten.

 4. Jan van Holten 27 juli 2013 om 13:41 - Antwoorden

  Dat wordt over een aantal jaren weer een parlementaire enquette. Wat is dit toch voor dwaze stompzinnige doordrammerij. Het lijkt wel of al die lui hun verstand zijn verloren.

 5. DWK 27 juli 2013 om 13:44 - Antwoorden

  Ander papier:

  “Omdat dit op papier zo duurzaam is,gewoon tegen het advies van CPB in.”

  Correctie: Dit is alleen duurzaam op zgn. liegpapier; niet op het papier van b.v. Lukkes, Lepair e.a.

  Fijn ook weer om te zien wat de NOS hiervan maakt:
  “Nuon heeft last van lage energieprijzen door
  a. ouderwetse manieren van stroomproductie (NOS-taal)
  b. goedkope, gesubsidieerde stroom uit Dld.
  Nuon heeft de boot gemist door:
  1. vast te houden aan ouderwetse manier van stroomproductie
  En uit de mond van een belangrijke stroommeneer:
  2. niet te voldoen aan de “eisen van deze tijd” d.i. het “incorporeren van groene stroom in de markt” (aldus belangrijke stroommeneer), hetgeen m.i. o.a. neerkomt op nummertje b.
  Nos sluit af met de mededeling dat de klant ondertussen wel lekker profiteert van al die goedkope stroom, zij het minimaal (wegens opslagen).”

 6. Amadeus Gould 27 juli 2013 om 13:50 - Antwoorden

  Dank voor de goede blog, Rypke.

  Door het geklooi van politici wordt de energie veel te duur. Het probleem zit in het feit dat windturbines, onregelmatig stroom leveren. En dat je als back-up gascentrales moet hebben. Dat dit een inefficiënte werkwijze is, was te verwachten.
  En groene kolen zijn nog nooit zo goedkoop.

  Nog wat meer cijfers over Vattenfall en Nuon: Vattenfall heeft 4,3 miljard op Nuon afgeschreven. En doet Nuon in de verkoop (ze zoeken een mede-inversteerder heet dat).
  klik hier. Ik wordt dan toch wel wat wantrouwig. Het is niet de eerste keer dat men verliezen van een heel concern weg boekt naar een dochteronderneming.

  En alsof de ze perikelen nog niet genoeg zijn…Dit vers van de pers nieuws uit Den Haag…waar miljoenen, die in een aardwarmte project zijn gestopt, blijken te zijn verdampt

  Een 21 miljoen euro kostend aardwarmteproject in Den Haag is faliekant mislukt.

  De gemeente en energiebedrijf Eon verwachten dat het faillissement voor het aardwarmteproject binnen een paar dagen wordt aangevraagd.

  Zware economische tegenwind en technische problemen bij de winning van de aardwarmte hebben het project genekt.

  Niet in het artikel op het web genoemd, maar men stuitte op 2000 meter o.a. op aardgas, waar men geen rekening mee had gehouden (en dus geen passende maatregelen had genomen). Begrijpt u hem nog met de weerstand tegen schaliegas. 🙂

 7. DWK 27 juli 2013 om 17:26 - Antwoorden

  Op DDS lees ik dat in NL te veel geproduceerde stroom wordt weggepompt via de straatverlichting. Iemand meer info?

  • Moose 28 juli 2013 om 14:41 - Antwoorden

   Als men werkelijk straatverlichting gebruikt (toevallig zag ik vanmorgen langs de A12 ook de boel branden) om die windmolentjes aan de gang te houden en ons een rad voor ogen te blijven draaien… is de leugen nog erger dan ik al dacht.

   Het is de hoogste tijd dat onzin gestopt wordt.

 8. DWK 28 juli 2013 om 00:43 - Antwoorden

  Echt wat je noemt ‘schuivende panelen’
  http://oud.wbs.nl/embed/rodecanon/19/schuivende_panelen
  Trefwoord: overwinningsnederlaag

  Meer panelenlinks:

  http://daskapital.nl/2013/07/eu_dood_aan_goedkope_zonnepane.html

 9. DWK 28 juli 2013 om 00:49 - Antwoorden

  Ik stelde hierboven de vraag naar brandende straatverlichting overdag. Ik ben blijkbaar de enige niet:
  http://tinyurl.com/qgxazv3

 10. R.Bijsterveld. 28 juli 2013 om 10:20 - Antwoorden

  Stilstaande gascentrales Nuon.
  In de V.S. werken de centrales nu op gas, omdat dat daar goedkoper is dan steenkool.
  Hier in Nederland is het andersom.

 11. boels069 28 juli 2013 om 11:49 - Antwoorden

  De groene malaise wordt ook bij Siemens zichtbaar:
  “Machtwechsel bei Siemens: Sich öffnen, aufräumen, angreifen
  ..
  Siemens muss aufräumen! Von den vier Sektoren des Konzerns sind drei nicht auf der Höhe. Der Bereich Industrie ist extrem konjunkturanfällig, der Sektor Energie nicht nur mit den Offshore-Windanlagen schwer belastet.”
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/kommentar-zum-fuehrungswechsel-bei-siemens-a-913538.html

 12. renevers 31 juli 2013 om 13:16 - Antwoorden

  Het in het artikel gestelde
  ” De overcapaciteit ligt in de orde van gigawatts. De gloednieuwe Magnum-gascentrale van 1300 Megawatt in de Eemshaven ligt bijna continue stil omdat er geen stroom nodig is”
  is feitelijk onjuist. De capaciteit is WEL noodzakelijk omdat de capaciteit als back-up voor wegvallende hernieuwbare stroombronnen voor langere periodes nodig is. Er kunnen periodes voorkomen dat deze centrale gebruikt moet worden bij gebrek aan wind en zon in de winter. De centrale is langzaam startend , met hoog brandstof conversie rendement. Uit noodzakelijkheid door de steeds groter wordende stroomaanbod fluctuaties kunnen slechts snel startende centrales , die een lager conversie rendement hebben goed gebruikt worden.
  http://nieuws.nuon.nl/energie/nuon-opent-magnum-gascentrale-in-de-eemshaven
  Deze centrale kan bijvoorbeeld niet aangezet worden voor periodes met minder dan 12 uur verwachte productie van 80% van het nominaal vermogen. Het opstarten van deze centrales vraagt al een enorme hoeveelheid energie, die niet omgezet wordt in het eindproduct stroom, wat het totale brandstof conversie rendement sterk zou verlagen. Op laag vermogen laten meedraaien is geen optie, dan gaat het conversie rendement zo sterk omlaag dat het de moeite niet loont en er verouderde kolencentrales kunnen worden ingezet die de goedkopere brandstof steenkool kunnen gebruiken in plaats van aardgas.
  **Dr. Cees Le Pair toonde 20 jaar geleden al aan dat het verlies van conversie rendement in snelstartende laagrendement centrales zo veel extra brandstof gebruik geeft, dat de totale brandstof besparing in de totale grid voorziening in combinatie met de hoge energie investering in windmolens en zonnecellen veel minder is dan wordt aangenomen, mogelijk zelfs NEGATIEF is.
  Dergelijke slapende centrales horen bij de extra kosten die “hernieuwbare” energie met zich meebrengt. Elke investering is hernieuwbaar moet met backup capaciteit gecomplementeerd worden. Dat is ook de reden dat hernieuwbare energie de energie prijzen laat exploderen. Er is een grote hoeveelheid kapitaal bezig een kleine hoeveelheid energie te produceren. De investeringen van “hernieuwbaar” in materiaal zoals beton,staal, koper en elektronica zijn een orde grootte hoger en het materiaal wordt zeer inefficiënt benut. Een centrale die 80% van de tijd stilstaat zoals deze zijn dan ook te verwachten en moeten ingepland worden.
  Het probleem is nu nog vrijwel niks vergeleken met wat ons te wachten staat als de hernieuwbare energie plannen voor Duitsland en Nederland op de Noordzee verder gaan. Nu al moeten zonne-energie centrales en windparken worden uitgezet omdat er teveel piekstroom wordt gegenereerd terwijl er enige uren later een gigantisch gat in productie kan vallen. Stroomopslag is de enige optie maar een werkbaar fysisch principe om dat te kunnen bestaat niet. Dat alles verlaagt de verwachte productie factor voor de toekomstige windparken (in Duitsland nu al slechts 19% van piekstroom capaciteit uit wind en minder dan 11% uit zon), wat het materiaal – en investering rendement voor toekomstige hernieuwbare energie projecten verder verlaagt.
  **Cees le Pair: schrijver van “de toekomst achter ons”.

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK