Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De Eerste Kamer wil de salderingsregeling in stand houden. Maar wie zonnepanelen heeft, zal linksom of rechtsom, tóch honderden euro’s per jaar moeten gaan betalen. Ook de grote energiebedrijven gaan kosten doorberekenen. Energiebedrijven die nog geen kosten in rekening brachten bij mensen met zonnepanelen gaan dat nu alsnog doen. Eneco, een van de drie grote energieleveranciers met zo’n 2 miljoen klanten, meldt desgevraagd dat het nu ‘door dit politieke besluit en de huidige marktontwikkelingen’ geen andere keuze meer heeft ‘dan de kosten neer te leggen bij de klanten waar deze ontstaan’. Bij de 30 procent van de Nederlandse huishoudens met zonnepanelen dus.

De Eerste Kamer is dan wel tegen, maar defacto wordt de salderingsregeling toch een stuk soberder nu het innen van terugleverkosten door de energiebedrijven standaard wordt.

Ook energiereus Vattenfall zegt dat er wordt gewerkt aan een regeling waarbij klanten die salderen daarvoor moeten gaan betalen. ‘Op dit moment verwerken we die kosten in onze tarieven en worden daardoor met name gedragen door klanten zonder zonnepanelen. Dat is niet eerlijk’, meldt Hidde Kuik van Vattenfall.

Energieleveranciers maken kosten voor de salderingsregeling omdat de elektriciteit die ze in de zomer geleverd krijgen door huishoudens met zonnepanelen bijna niets waard is, terwijl ze die elektriciteit ’s winters met gesloten beurs weer aan de klant moeten leveren en dan is de elektriciteit wél duur om in te kopen. Die kosten worden nu uitgesmeerd over alle klanten.

Hoe en vanaf wanneer de twee grote energiebedrijven de salderingskosten in rekening gaan brengen bij de huishoudens met zonnepanelen, weten ze nog niet. Essent, de derde grote energieleverancier van Nederland, rekent momenteel geen terugleverkosten maar onthoudt mensen met zonnepanelen een cashback van 200 euro. Zo betalen ze indirect toch.

Energieleveranciers en netbeheerders zijn teleurgesteld dat de salderingsregeling in stand blijft want iedere prikkel om groene stroom te gebruiken op het moment dat dat voorhanden is, ontbreekt nu. Het maakt financieel niets uit om de was te doen als de zon schijnt of ‘s avonds als het donker is.

De Eerste Kamer is dan wel tegen, maar de facto wordt de salderingsregeling toch een stuk soberder nu het innen van terugleverkosten door de energiebedrijven standaard wordt, aldus het AD. Het behoud van de salderingsregeling levert voor het toekomstige kabinet een extra financieel probleem op, waarschuwt Jetten. De schatkist loopt door de salderingsregeling per jaar zo’n 700 miljoen euro aan energiebelasting mis.

***

Zie voor het uitgebreide artikel hier.

***