John Geijp is een kanjer, ook in economie

John Geijp is een kanjer, ook in economie


We lezen in de Leeuwarder Courant/Dagblad van het Noorden van de hand van hardleerse John Geijp dat er een ‘doorbraak’ is bereikt bij hete lucht-outletstore Gemini. Een Canadese investeerder Northland Power meldt zich met 55-procentsbelang in de 4,4 miljard euro subsidies die Henk Kamp (PvvdA) en zijn ambtenaren bij Agentschap.nl beschikbaar stellen.

Op grond van de kale informatie in Geijp zijn berichtje, en kennis van de achtergronden kun je het volgende melden:

Gemini-Lobbyist John van Gerwen, directeur van het volgens de Noordelijke Rekenkamer in haar doelstellingen geflopte Energy Valley wil buitenlandse risicokapitalisten lokken om 1,8 miljard euro leningen te verstrekken voor windturbineterrein Gemini in de Noordzee, 55 kilometer boven Schiermonnikoog. De bouw van het turbineterrein kost 2,8 miljard euro.
Dan bouwen zij 600 Megawatt overcapaciteit bij de reeds bestaande gigawatts overcapaciteit stroomopwekking in Nederland, . Waardoor Nuon afgelopen jaar al een verlies moest nemen van een half miljard euro. Turbineterrein Gemini dumpt dan ongevraagde stroom op het net voor maximaal 500.000 huishoudens als je het narekent. De belanghebbenden geven 785.000 op, wat journalisten altijd klakkeloos overschrijven.

Heeft de Gemini-lobby enkele cowboykapitalisten bereid gevonden, dan is het feest voor onze economie volgens de Leeuwarder Courant/Dagblad van het Noorden. Dan gaan we over 15 jaar uitgesmeerd 4,4 miljard euro subsidies uitkeren aan de investeerders.

Aan het rijtje subsidieprofiteurs voegt zich nu het Canadese Northland toe, dat onder deze gunstige voorwaarden- de overheid staat altijd garant- nu een 55 procents-belang wil in deze uit te keren subsidies. Dit naast Van Oord (10 procent), Siemens (20 procent) de ambtenaar-ondernemers van het publieke afvalbedrijf HVC (10 procent) en het geloosde personeel van Econcern in een nieuw jasje- Typhoon Capital (5 procent).

Deze ‘investeerders’leggen voor de bouwkosten van 2,8 miljard euro slechts 500 miljoen euro in. De rest moet uit leningen komen van de Europese investeringsbank (een half miljard euro). En enkele cowboykapitalisten die de resterende duit- 1,8 miljard euro- grif bijleggen, in de wetenschap dat de Nederlandse belastingbetaler voor een uitgekiend rendement op de investering zal zorgen. En dat heet dan duurzaam.

De bouw van een gascentrale die dubbel vermogen levert zonder één cent subsidie kost de helft van de bouwkosten van Gemini. Nieuwe gascentrales liggen nu echter stil, omdat er al teveel stroom wordt opgewekt, in huidige markt is iedere extra molen één teveel. Gemini wordt dus niet voor de energie gebouwd, maar uit politieke overwegingen: zodat Mark Rutte (PvvdA) gehoorzaamt aan de papieren doelstelling van 14/16 procent dure energie, de coalitie in stand blijft en Brussel te vriend. Ook wordt netto geen gram CO2 uitgespaard, omdat de vrijkomende emissierechten direct in handen komen van een kolencentrale-uitbater die dan extra mag verstoken

Einde persbericht

John Geijp is een kanjer, ook in economie
Nu zal ik u bij wijze van contrast confronteren met John Geijp, de kwaliteitsredacteur van het Dagblad van het Noorden in zijn hoeraahduurzaam-artikel ‘Canadezen baas van windpark bij Schier’, gebaseerd op de informatie van één lobbyist Gerrit van Werven, die het 55 procentsbelang van de Canadezen verheerlijken mag:

‘De turbines hebben een gezamenlijk vermogen van 600 Megawatt, goed voor 785.000 huishoudens (de Leeuwarder Courant heeft die foutieve opbrengst als tussenzettertje in het bericht uitvergroot, zo blij zijn ze er mee RZ). Voor de Eemshaven is de investering een opsteker…er ontstaat naar verwachting veel werkgelegenheid’.

Directeur Gerrit van Werven van het platform Energy Valley (de fantastische club die niets dan het publieke belang dient RZ), dat ijvert voor een sterke energiesector in Noord Nederland noemt de vorming van het consortium de grootst mogelijke doorbraak bij de ontwikkeling van Gemini.

…het ziet er goed uit’, zegt Van Werven.

Dan hét krantencitaat uit de Nederlandse journalistieke geschiedenis dat de zwendel die ‘duurzaam’ heet het treffendste schetst, geheel jubelend opgeschreven zonder enig weerwoord zoals dat bij ‘duurzaam’ regel is in oude media. Alleen bij de ingezonden brieven is weerwoord toegestaan, zoals van Pieter Lukkes.

‘Volgens van Werven zal het niet moeilijk zijn leningen te krijgen voor de resterende 1,8 miljard euro die nog nodig is voor de nbouw. De exploitatiesubsidie (…..) van maximaal 4,4 miljard euro voor de eerste vijftien jaar garandeert volgens hem een goed rendement.

Een broodje overheid: we komen het geld bij u brengen, als u dit formulier even invult en ‘ik ben duurzaam’zegt
Gefeliciteerd economisch expert van het Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant John Geijp. Je bent een kanjer.

Met zulke gunstige voorwaarden door de overheid kun je ook een renderende Gemini-broodjeszaak openen op 55 kilometer boven Schiermonnikoog in de Noordzee, en aan voorbijvarende schepen warme broodjes uitdelen. Waarbij bakker Mark Rutte met Diederik Samsom in Zodiac achter het schip aanvaart om een stokje duurzame Brusselse biologische beenham persoonlijk bij de bemanning af te leveren.

Met 4,4 miljard euro exploitatiesubsidie- een broodje belastingslaaf- kan álles uit. Welke Brusselse bureaucraat schrijft hier een richtlijn voor? Het goede nieuws, is dat de zaak nog niet definitief is beklonken, dat zou in 2014 moeten gebeuren.