siachen-glacier

Vanavond de journaals kijken. Marcel Crok gaat dan uitleggen wat er echt opzienbarend is aan het nieuwe IPCC rapport. Of lees het alvast op staatvanhetklimaat.nl. AR5 maakt een hype van het feit dat er nu niet 90 maar 95% zekerheid dat de mens de aarde opwarmt. Maar dat is helemaal geen nieuws. Op een hand vol dragon slayers na is iedereen het daar namelijk over eens. De vraag is HOEVEEL?

Misschien wel veel minder dan de natuurlijke schommelingen waardoor je gewoon ook nog afkoelende fasen krijgt? Misschien wel zo weinig dat er geen enkele noodzaak is om er ook maar iets aan te doen? Misschien wel zodanig dat er eigenlijk alleen maar voordelen zijn voor mens, dier en plant (en die laatste dan wel nog het meest). Marcel laat keurig zien dat de mate van opwarming drastisch omlaag is bijgesteld. Iets tussen de 1,5 en 4,5°C is het nu. Ik ben geen dragon slayer maar behoor wel tot degenen die verwachten dat zelfs de door sceptici aanbevolen climate sensitivity van 1°C omlaag zal worden bijgesteld de komende 5 jaar.

Of ik nu gelijk krijg of niet, als de trend zich voortzet dan weten we de conclusie van het volgende IPCC rapport AR6 in 2020 al: “Het is nu 100% zeker dat de mens de aarde een ietsje pietsje opwarmt, maar niet genoeg om ook maar een merkbaar verschil te maken voor de kleine ijstijd waar we nu inzetten. Bibber. Bibber. Bibber.” Vandaar de foto van een vitale Tibetaanse gletsjer hierboven. 2020 is namelijk ook het jaar waarin de gletsjers in de Alpen weer duidelijk zullen beginnen te groeien.

XeniaOnatopp

Xenia Onatopp deadly scissor

Nog waarschijnlijker is het dat er nooit meer een IPCC rapport zal komen. Dit is het moment voor wetenschappers die hun carrière willen redden om van boord te springen. In die komende zes a zeven jaar kunnen ze met een paper of 4 à 5 nog net tussen de machtige benen van de zich nu voor alarmisten sluitende warme moederschoot van de gesubsidieerde wetenschap terug wurmen. Promonente IPCC-adepten zeggen nu zelf: “kappen met die handel”.

En dus blijft alleen het NIPCC over. Wil je meer over die wél wetenschappelijke club weten? Kom dan komende donderdag 3 oktober naar Nieuwspoort. Rypke en ik zijn waarschijnlijk aanwezig. Zie alle details op dagelijksestandaard.nl.