Waarom liegt Ron Wit van Natuur en Milieu of het gedrukt staat in kwestie oude kolencentrales?

[youtube id=”fSrOXEpzcVM” width=”600″ height=”360″ position=”left”]

Gisteren op het 8 uur journaal. Kijk Waar komt zo’n club als de Autoriteit Consument en Markt nu ineens vandaan vallen? Het lijkt wel een Schrödingers kat die pas leeft (of dood is) als je hem ziet. De ACM-website weet raadt:

De Consumentenautoriteit, Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) hebben met ingang van 1 april 2013 hun krachten gebundeld in een nieuwe toezichthouder: de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De Autoriteit Consument & Markt is een onafhankelijke toezichthouder die zich sterk maakt voor consumenten en bedrijven.

Mooi dat is dus een club met traditie die niet zo maar iets roepen als ze het SER-accoord torpederen met hun vaststelling dat de sluiting van 5 oude kolencentrales strijdig is met het kartelverbod. Heerlijk. En aiaiai wat liegt die Ron Wit de boel bij elkaar zeg! Zie je wenkbrauw? Hoe hij die optrekt als hij glashard staat te liegen? Hoe ik weet dat hij liegt? Om te beginnen omdat IEDEREEN weet dat in Duitsland de energieprijzen door het dak gaan, 600.000 mensen afgesloten zijn omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen en dat de Duitse industrie (die uit concurrentieoverwegingen deels is vrijgesteld van de duurzame toeslagen) dreigt Duitsland te verlaten zodra de onbetaalbare vrijstellingen eindigen.

Ik weet het ook vanwege hoofdartikel in Spiegel van 2 september jl.. LUXUS STROM staat groot op de voorpagina en daaronder onderstaande afbeelding van gouden stekkers met diamanten. Zo ver is Duitsland al heen.

spiegel_luxusstrom

In het Spiegel artikel kom je onderstaande grafiek tegen.

energieprijzen_duitsland

Ik ben geen jurist maar moet niet iemand Ron Wit van Natuur en Milieu tot de orde roepen? Die man leeft toch op onze belastingcenten? Bizar is de passage in Spiegel waar wordt uitgelegd hoe het eraan toeging met de centrale Staudinger 1. E.on wilde het ding met een archaïsch rendement van 30% begin van het jaar zelf ontmantelen. De sloopwerkzaamheden waren al begonnen maar toen moest de centrale van de Bundesnetzagentur toch open blijven omdat het ding “systeemkritisch” zou zijn. Lees en huiver…

Immer mehr Windräder rotieren, und Solardächer glitzern in der Sonne, doch aus den Schornsteinen sind vergangenes Jahr wieder mehr Schadstoffe und Treibhausgase gequollen. Zu bestaunen ist dieses Drama derzeit wohl am besten in dem beschaulichen Ort Groβkrotzenburg in Hessen. Dort betreibt Deutschlands gröβter Energieversorger, die Düsseldorfer E.on AG, seit vielen Jahren ein groβes Steinkohlekraftwerk. Fünf Blöcke gibt es im Kraftwerk Staudinger, der älteste von ihnen stammt aus dem Jahr 1965 und arbeitet mit einem Wirkungsgrad von lächerlichen 32 Prozent. Selbst bei E.on gilt er mittlerweile als “ökonomisch und ökologisch völlig inakzeptables Kraftwerk”.

Hochmoderne Gaskraftwerke wie etwa im bayerischen Irsching erreichen mit rund 6o Prozent fast doppelt so hohe Wirkungsgrade, sind flexibler und sto8en obendrein viel weniger Kohlendioxid aus. Deshalb war man bei E.on auch nicht sonderlich trauríg, dass die Betriebsgenehmigung für den ältesten der fünf Blöcke in Staudinger zum 1. Januar dieses Jahres auslief.

“Sicherheitshalber haben wir die zuständigen Behörden noch mehrfach darauf hingewiesen, dass wir die Anlage stilllegen”, sagt E.on-Chef Johannes Teyssen. Und als von dort auch kein Widerspruch kam, begann der Konzern im Mai mit dem Rückbau. Das hei8t konkret: Wichtige Komponenten des Kraftwerks wurden demontiert, Teile der Mannschaft auf andere Standorte verteilt. Bis Ende des Jahres sollten die Arbeiten abgeschlossen und die letzten Reste des Uralt-Meilers beseitigt worden sein. So sahen es die internen Planungen vor.

Doch am 30. Juni dieses Jahres änderte sich die Situation jäh. Da nämlich ging bei E.on ein Brief des zuständigen Netzbetreibers Tennet und der Regulierungsbehörde ein. Der Kraftwerksblock, hieβ es, werde zur Aufrechterhaltung der Netzstabilität benötigt. E.on solle die Betriebsbereitschaft des Kohlemeilers deshalb umgehend wiederherstellen.

Das ist eine der kuriosesten Entwicklungen der an Kuriositäten reichen Energiewende: Die gröβten Dreckschleudern der Nation sind nun gleichzeitig die profitabelsten – alte, abgeschriebene Braunkohlekraftwerke. Vor allem in Nordrhein-Westfalen und Ostdeutschland laufen sie auf Hochtouren.

Das hinterlässt eine schmutzige Spur in der deutschen Umweltstatistik. Während im Jahre eins der Energiewende, dem Jahr 2012, 10,2 Prozent mehr Strom aus erneuerbaren Energien stammte, wuchs auch die Elektrizitätserzeugung aus Stein- und Braunkohle um jeweils gut fünf Prozent. Und so stieβ Deutschland im abgelaufenen Jahr auch wieder zwei Prozent mehr klimaschädliches Kohlendioxid aus. Unangenehm berührt kommentierte Bundesumweltminister Altmaier: ,,Diese Entwicklung darf nicht zur Tendenz werden.”

Doch die Experten rechnen arn Ende dieses Jahres mit einer erneuten Blamage des obersten deutschen Klimaschützers, falls er dann noch im Amt ist. Noch bis 2022 werde die Stromerzeugung aus Braunkohle mit dann 148 Terawattstunden beinahe stabil bleiben, zeigt eine vergangene Woche bekannt gewordene Studie der Bundesnetzagentur.

Das deprimierende Resümee der Bonner Behörde: Die Wettbewerbsposition der Braunkohle werde ,,bei einem zunehmenden Anteil erneuerbarer Energien kaum beeinträchtigt”.

Inmiddels is er een heuse soap ontstaan rondom Staudinger 1. De centrale staat nu toch stil maar de winter komt eraan en op koude dagen is het ding keihard nodig. Een nieuwe gascentrale is gewogen en te licht bevonden door de Bundesnetzagentur. Het laatste nieuws is dat de Bundesnetzagentur het ding nu toch dicht wil laten maar met als enige reden dat E.on er inmiddels geen zin meer in heeft. Er wordt nog naar oplossingen gezocht. De herfst is nog mild. Maar de kans op blackouts is gestegen. Het kan een hete winter worden in Duitsland!

Door | 2013-09-27T10:06:49+00:00 27 september 2013|24 Reacties

24 Reacties

 1. Rien 27 september 2013 om 08:03- Antwoorden

  Zie hier hoe goedkoop die stroom in Duitsland wel niet is!!
  http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/

 2. Niek Rodenburg 27 september 2013 om 08:14- Antwoorden

  Het punt is dat Ron Wit gebruik maakt van de onwetendheid bij de Nederlandse consumenten. Om die reden kan hij glashard staan liegen over de prijs van energie (elektriciteit) omdat de doorsnee Nederlander niet weet wat hij maandelijks ècht aan energie kwijt is.

  Ik hoor net uit eerste hand dat er juristen zat zijn die zo’n figuur aan willen pakken. Het probleem is wie betaalt de kosten die al snel in de buurt van de 10.000 euro liggen voordat er überhaupt een rechtszaak kan worden gevoerd. Die kosten komen er dan ook nog eens bij.

  Een leugenaar als Ron Wit weet dat en profiteert ook van het feit dat er niemand is die dat bedrag op tafel legt om tegen hem te procederen.

  Of zou er toch iemand zijn die ook van mening is dat milieumaffioso en leugenaars als Ron Wit gestopt en juridisch aangepakt dienen te worden?

  Meld u zich dan bij Hajo.

  • DWK 27 september 2013 om 10:52- Antwoorden

   ak ’t had, had ron wit al in de bedeling gezeten

 3. Chemical 27 september 2013 om 08:14- Antwoorden

  Waarom Ron Wit liegt?
  Hij kan er niks aan doen, het zit nu eenmaal in zijn natuur…

 4. Hajo Smit 27 september 2013 om 08:38- Antwoorden

  Klein complimentje misschien nog voor de videomontage – anybody?

  • Niek Rodenburg 27 september 2013 om 08:44- Antwoorden

   Ja, goed hoor! 🙂

  • Ivo 27 september 2013 om 09:30- Antwoorden

   Inderdaad mooie videomontage. Nieuwe website, nieuw logo en nu deze opleuking. Pas maar op dat we straks niet meer voor de inhoud langskomen maar alleen voor het vermaak 😉

 5. Turris 27 september 2013 om 08:43- Antwoorden

  @Hajo, lekker actueel, lik op stuk. Wit kletst keiharde onwaarheden, zou strafbaar moeten zijn voor een woordvoerder van een gesubsidieerde Quango. Overweeg vertaling van Duitse tekst deel voor een bredere lezerskring.

 6. Niek Rodenburg 27 september 2013 om 09:54- Antwoorden

  De ACM staat ijzersterk met z’n commentaar op het sluiten van de kolencentrales.

  Het energieakkoord is op geen enkele wijze juridisch bindend en het is dan ook onvoorstelbaar dat een figuur als Wiebe Draijer van de SER medewerking heeft verleend aan een gedrocht met een dergelijk zwakke juridische status.
  Een man van dit kaliber moet toch verstandiger zijn.

  Wat we nu het komende jaar eerst gaan zien is elke 4 weken een plenaire bijeenkomst van de 40 deelnemers om individuele acties van deelnemers te repareren. Acties die ze straffeloos kunnen uitvoeren omdat elke juridische basis onder het energieakkoord ontbreekt.

  We zijn nu begonnen aan episode 1: het niet sluiten van de kolencentrales.
  Episode 2 wordt gesteggel over de kolentaks.
  Episode 3: Energiemaatschappij Delta treedt uit het energieakkoord.
  Episode 4: De VEMW, de belangenclub van grootverbruikers van energie, treedt uit het energieakkoord.
  Episode 5: de nieuwe nieuwe minister van Economische Zaken grijpt in en ontbindt het energieakkoord na zware kritiek uit Brussel.
  En dan zitten we al weer in half 2014.

  En natuurlijk breekt er ruzie uit over een ‘onafhankelijke voorzitter’ van de ‘borgingscommissie’ die er op gaat toezien of het energieakkoord door de deelnemende partijen wel goed wordt uitgevoerd.

  Het komende jaar wordt smullen.

 7. Niek Rodenburg 27 september 2013 om 10:00- Antwoorden

  Ron Wit moeten ze direct zijn lintje afnemen dat hij van mevrouw Laurentien kreeg opgespeld omdat hij zich als één van de 40 gesprekspartners aan het energieakkoord zo heeft ingespannen.
  Mevrouw Laurentien, u moet zich schamen dat u zich voor het karretje van duurzaam Nederland heeft laten spannen. Blijft u bij het voorlezen van sprookjes alstublieft.

  • DWK 27 september 2013 om 10:56- Antwoorden

   Dan heb jij de sprookjes van mevr. Laurentien nooit gelezen! Het betreft nl. regelrechte klimaat mind fuck voor de aller kleinsten.

   Mister Finney: een vis die last heeft van de zeespiegelstijging. Van die dingen, meneer Rodenburg.

 8. Niek Rodenburg 27 september 2013 om 10:21- Antwoorden

  Waar rij je? Ik krijg je niet te pakken….

 9. DWK 27 september 2013 om 10:49- Antwoorden

  Ik heb de cijfers niet in het hoofd maar het kan best zijn dat Ron Wit de kale prijzen aan de Leipziger stroombeurs op het oog heeft. De kale prijs van een nieuw automobiel ligt in NL b.v. stukken lager dan in Duitsland maar de consument is in NL toch werkelijk duurder uit door een door de overheid verzonnen belasting die je nergens anders hebt.
  Wat ik ergerlijk vind is de wijze waarop de NOS dit aaitempie weer in elkaar steekt: halve waarheden journalistiek.
  De NOS blijft gewoon doorgaan met het mislijden van de nieuwsconsument die het te druk heeft om zich te verdiepen. Het wordt tijd dat een jurist ook hier zijn licht eens over laat schijnen.

  • Hajo Smit 27 september 2013 om 11:32- Antwoorden

   Wat Ron Wit ook op het oog heeft, graag hoor ik een psycholoog met kennis van gezichtsmimiek over dat optrekken van die wenkbrauwen door Ron Wit. Ik zou wel een psycholoog als expert getuige in de rechtbank willen zien die stelt dat het voor hem evident is dat Wit glashard staat te liegen in die zin dat hij weet dat hij de kijker misleidt en welke “trick to hide the increase” hij toepast.

   Zie: http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/39936-liegen-waaruit-blijkt-of-iemand-liegt.html

   • Turris 27 september 2013 om 11:42- Antwoorden

    Watch this video and understand where the eyes go when accessing auditory, visual or kinasethetic information and this tells you whether someone is lying or not.

    http://www.youtube.com/watch?v=2hF5Vh3gvpU

   • Niels van der Stappen 12 november 2013 om 14:43- Antwoorden

    Hier ga je de mist in, Hajo. De waarheid (die vaak meerdere kanten en gezichten heeft) is niet afhankelijk van gezichtsuitdrukkingen, maar van het goed lezen van de feiten. Deze impressie van je is alleen suggestief en heeft geen enkele objectieve waarde (en daar gaat het toch om, of niet?).

 10. Turris 27 september 2013 om 11:35- Antwoorden

  Werkgevers- en werknemersorganisaties speelde destijds al dubieuze rol, waarbij de schatkist “probleemloos” en belasting betalende burgers de dupe werden, zoals bij dit energie-akkoord.

  Bekend is het (geheime) “SER-akkoord” in de jaren ’80, waarbij werkgevers- en werknemersorganisaties jarenlang “stilzwijgend” ouderen (= 45+) /minder functioneel geschikten ten koste van de schatkist in de WAO wisten te lozen.

  Het leidde tot de bekende WAO-fraude, die jarenlang heeft geduurd. Pas 10 jaar later moesten medische herkeuringen de foute WAO-ers eruit filteren. Ik herinner me heel goed hoe een brildragende collega met -9 (daar is goed kijken mee) als CadCam-consultant van 48 jaar (glimlachend) in de WAO verzeilde, wegens “beeldscherm moeheid”.

  Werkgevers- en werknemersorganisaties polderen mij te vaak ten kosten van de schatkist, onder de noemer van de SER.

 11. JNWLWK 27 september 2013 om 11:42- Antwoorden

  Mevr. R. Vonk???

  Doet er helemaal niet toe of hij liegt (natuurlijk liegt hij), het gaat erom dat hij een podium krijgt. Ook ik heb in andere discussies ook al pseudo-argumenten gehoord dat er ’s nachts stroom met geld toe komt van de windmolens in Duitsland waarmee we dan straks onze 2-3 miljoen electrische voertuigen kunnen opladen ’s nachts. Nu is intrekken van de financiering van de NPO alleen aan de orde met wat symboolpolitiek van Mark & Didi, maar dan nog, verdwijnt 50% van de onbewust onnozele useful idiots redactie, blijft de andere 50% over. Dat bij dit soort kwesties Greenpeace/WNF/N&M/Milieudefensie op de speeddial bovenaan de lijst staan bij dit soort omroepen, dat is het probleem. En dat dit soort groepen mag meepraten over onze energievoorziening voor de toekomst, dat is erg triest.

 12. harrynak 27 september 2013 om 15:40- Antwoorden

  @DWK
  De groothandelsprijzen in Duitsland zijn al weer een paar jaar significant lager dan in Nederland. Zeg maar 40 euro/MWh t.o.v. 50 euro/MWh. De marginale kosten van geïnstalleerd zon en wind vermogen zijn een fractie van deze kosten (er hoeft geen brandstof in zoals bij kolen en gascentrales) en dat drukt dus ook de marktprijs. De bouwkosten van zon en wind zijn echter weer een stuk hoger dan de huidige marktprijs (voor wind op zee en zon ik denk aan tussen de 150 en 200 euro/MWh als je het over 15 jaar afschrijft.) De subsidie garandeert grofweg het gat tussen de marktprijs en de uitgesmeerde bouwkosten voor de hele 15 jaar (de onrendabele top).
  Dus het klopt dat de handelsprijzen in Duitsland lager zijn dan in Nederland en het klopt ook dat meer wind en zon deze marktprijs verder zal doen verlagen. Echter hoe lager de marktprijs hoe hoger de naheffing die de belastingbetaler moet betalen om het verschil tussen de bouwkosten (die vastligt) en de dalende marktprijs te betalen.
  Ron Wit vertelde in het fragment dat in Duitsland is bewezen dat de prijs van elektriciteit voor de consument daalt vanwege wind op zee. WInd op zee is het slechtste voorbeeld wat Ron in Duitsland kon kiezen. Het is het duurst om te bouwen, meeste transportkosten, meest onbetrouwbaar en levert voorlopig amper elektriek op.

  • DWK 28 september 2013 om 09:18- Antwoorden

   Ja, maar als iemand dus ‘oh ja joh’ roept wijst ron wit dus gewoon naar de strrombeursprijzen. Klaar.

 13. harrynak 27 september 2013 om 15:59- Antwoorden

  En dan nog iets over Hans Alders.

  Ik las ergens dat hij in 1 zin zegt dat als de NEDERLANDSE kolenbelasting niet wordt afgeschaft er minder geld is voor NEDERLANDSE duurzame energie investeringen. Als de kolenbelasting blijft heeft de belastingbetaler namelijk meer geld. Hij vergeet een toelichting en dat is maar goed ook want dan loopt ie gelijk nog verder vast.

  Ik neem derhalve aan dat deze spindoctor de suggestie wil wekken dat de kolenboeren (onderdeel van EUROPESE energiebedrijven als RWE, EON, Vattenfall) met de in NEDERLAND uitgespaarde kolenbelasting in NEDERLAND wind op zee gaan bouwen. Maar dat is natuurlijk onzin. Dat geld gaat netjes naar de desbetreffende aandeelhouders en/of naar andere investeringen die het hoogste rendement opleveren voor de kolenboeren. Nou kan het natuurlijk zo zijn dat investeringen in NEDERLANDSE wind op zee het meeste rendeert, maar dan alleen als de NEDERLANDSE belastingbetaler voldoende subsidie en andere garantie verstrekt aan de kolenboeren. En als de NEDERLANDSE belastingbetaler bereidt wordt geacht om deze subsidies en garanties te geven dan hebben we de kolenboeren ook niet nodig want dan staan er meer dan voldoende (en kapitaalkrachtigere) bedrijven die ook wel willen instappen in NEDERLANDSE wind op zee.

 14. DWK 28 september 2013 om 09:41- Antwoorden

  @ Niek en andere liefhebbers van blauwe sprookjes.

  Ik zag net een aankondiging / vanavond gaat prinses (?) L. geboren Brinkharscht kinderen die de striemen van de pot nog op hun kont hebben uitleggen hoe ze hun footprint moeten verkleinen.
  Meisjes die vandaag geboren worden hebben geloof ik 60% kans om 100 te worden. De kans dat ze in die honderd jaar de uitstoot benaderen die prinses L. van nul tot nu realiseerde uitsluitend met de aanschaf van ‘ongepaste’ hoedjes is NUL.

  http://tinyurl.com/prq5ge7

  Wat prediken; wijn zuipen.

  • JNWLWK 28 september 2013 om 10:22- Antwoorden

   Kinderen die les krijgen op een electronisch schoolbord en allemaal aangemoedigd…nee verplicht worden op een tablet te leren want dat zou beter zijn voor hun Twitter en Facebook skills later en op hun 8e al een smartphone te hebben die dagelijks opgeladen moet worden sprookjes vertellen over moordende zeeberen die moeten worden gered??? Daar is een woord voor, al door DWK omschreven: HYPOCRIET!!!

 15. […] Groen Links/Greenpeace/Natuur en Milieu aan tafel zat bij de SER-Energieakkoord-onderhandelingen. Wij betrapten Wit op een glasharde leugen. Ron Wit durfde te beweren dat het met miljarden subsidies kunstmatig op de been houden van […]

Geef een reactie